• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 21 °C

Acil Önlem Paketi Şart

Acil Önlem Paketi Şart
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Uluslararası Pamuk Danışmanları Komitesi (ICAC-International Cotton Advisory Committee) 74. Genel Kurul Toplantısı, 6-11 Aralık 2015 tarihleri arasında Hi
TÜRK ÇİFTÇİSİNİ TEKRAR PAMUĞA YÖNLENDİRMEK İÇİN ACİL ÖNLEM PAKETİ ŞART
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Uluslararası Pamuk Danışmanları Komitesi (ICAC-International Cotton Advisory Committee) 74. Genel Kurul Toplantısı, 6-11 Aralık 2015 tarihleri arasında Hindistan’ın Bombay kentinde, 41 ülke ve 9 uluslararası kuruluş temsilcilerinden oluşan 398 kişilik bir katılımla yapıldı.
 
Türkiye’nin Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığı düzeyinde temsil edildiği toplantıya,  İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Barış Kocagöz ve Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar, Ulusal Pamuk Konseyi Genel Sekreteri Prof.Dr. Ünal Evcim katıldı.   
 
ICAC 74.Genel Kurul Toplantısı’nı değerlendiren İTB Meclis Başkanı ve UPK Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, toplantıda, dünya pamuk sektörünün mevcut durumu, genel eğilimleri ve geleceğine ilişkin üst seviyede bilgi alış verişi yapıldığını ve hararetli tartışmalar yaşandığını söyledi. 
 
Barış Kocagöz, “Dünya pamuk üretiminin neredeyse yüzde 80’i GDO’lu tohum ile gerçekleştiriliyor. Bu bölgelerde halen ilaç kullanımının yaygın ve geni ile oynanmış çeşitlere karşı zararlıların neredeyse her yıl adaptasyon sağladığını gözlemledik. Bu da GDO’suz üretim yapan ülkemizi bir kere daha rahatlatmalı. Üstelik verim sıralamasında halen 2’nci sırada olduğumuzu da hatırlamalıyız. Ayrıca Amerika ve Avustralya dışındaki diğer ülkelere göre ülkemizin pamuk üretiminde ve hasadında makinalaşma ve modern tarım tekniklerinde önde olduğunu gözlemledik” dedi.
 
Türkiye’de bu sezon pamuk ekim alanlarında,  geçen yıla oranla %22 oranında bir daralma olduğunu belirten Kocagöz, “Sezon başında iklim koşullarının iyi seyretmesi alandaki bu daralmanın yüksek verimle bir ölçüde giderileceği ümidini doğurmuştu. Ne yazık ki, çiçeklenme evresindeki aşırı sıcaklardan kaynaklandığı tahmin edilen döllenme yetersizliği nedeniyle bu beklenti gerçekleşmedi ve tarla verimlerinde geçen yıla oranla %20 dolayında bir azalma; bu duruma bağlı olarak da rekoltede düşme tahmin ediliyor. Fiyatların yeterince güçlü seyretmemesi, durumu daha da kritik hale getiriyor” diye konuştu.  
 
Bu koşullarda Türk çiftçisini  tekrar pamuk ekmeye yönlendirmek için acil önlemlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kocagöz, İTB ve UPK olarak yeni Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Kocagöz, pamuk sektörünün genel ve güncel sorunlarının çözümü için hazırladıkları öneri paketinde yer alan maddeler hakkında şu bilgileri verdi: 
 
 “Pamuk desteklerinin 500 kg/ da  verimle sınırlandırılarak suistimallerin engellenmesi ve hak edenlerin en az 85 Krş gibi daha yüksek primle desteklenebilmesi imkanının elde edilmesi ve böylece desteklemeyle öngörülen üretim ve kalitenin geliştirilmesi amacının gerçekleştirilmesi. Desteklerin en az 5 yıllık bir dönem için önceden ilan edilmesi ve dönem boyunca kararlılıkla uygulanması; ödemelerin en geç Mart ayı içinde yapılması. Mazot, gübre, ilaç, makina gibi Üretim girdilerinde KDV'nin kaldırılması veya %1'e düşürülmesi.  Yerli pamuk kullanan sanayicilerin desteklenmesi. Pamuk istatistiklerinin daha doğru, gerçekçi kılınması.” 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78