• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İzmir 22 °C
» »

Aizanoi İkinci Bir Efes Olmaya Aday

Aizanoi İkinci Bir Efes Olmaya Aday
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: "Aizanoi ikinci bir Efes olmaya adaydır. Mayıs'ta senfonik bir konserle burayı dünyaya tanıtacak bir etkinlik yapacağız."

BAKAN NABİ AVCI: “AİZANOİ İKİNCİ BİR EFES OLMAYA ADAY”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: "Aizanoi ikinci bir Efes olmaya adaydır. Mayıs'ta senfonik bir konserle burayı dünyaya tanıtacak bir etkinlik yapacağız."

Bakan Nabi Avcı: "Aizanoi'yi ülkemizdeki insanların ve yabancıların ilgi göstereceği cazibe merkezi haline getirerek ayağa kaldıracağız."

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Aizanoi Antik Kenti'nin dünyada bu ölçekte ve nitelikte ayakta kalmış en büyük Zeus tapınağı olduğunu ifade ederek, "Aizanoi antik kenti ikinci bir Efes olmaya aday, tarihi sit alanıdır. Önümüzdeki dönemde buradaki çalışmaları muhtelif etkinliklerle bütün dünyaya tanıtmak için bakanlık olarak elimizden geleni yapacağız." dedi.

Bakan Nabi Avcı, Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizonai antik kentinde incelemelerde bulundu.

Antik kent ve burada yürütülen kazı çalışmaları hakkında ilgililerden bilgi alan Bakan Nabi Avcı, Aizanoi'nin, dünyada bu ölçekte ve bu nitelikte ayakta kalmış en büyük Zeus tapınağı olduğunu söyledi.

Antik kentin dünyada ilk borsanın kurulduğu yer olması nedeniyle de önemli olduğunu ifade eden Bakan Nabi Avcı, şöyle konuştu:

"Antik kent Aizanoi, dünyada bu ölçekte ve bu nitelikte ayakta kalmış en büyük Zeus tapınağıdır. Milattan sonra birinci yüzyıldan itibaren burada inşaat başlıyor. Bu tarihi yapı müstesna bir tarihi eserdir. Bu yapının altında da çok iyi korunmuş bir kat daha var. Bu alt kat bir sergi ya da konser salonu olarak kullanılabilecek bir yer. Bu bölgede aynı zamanda antik stadyum ve tiyatro da bulunuyor. Burada ayrıca Türklere ait de izler var. Dolayısıyla burası geçmişte pek çok uygarlığı barındırmış, Dünya Miras Listesi'ne girmeyi çoktan hak etmiş, 2012 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumunca (UNESCO) Geçici Liste'ye kaydedilmiş bir tarihi arkeolojik alandır."

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, görünenlerin bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında çıkarıldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Gördüklerimiz kazılabilen yerlerde ortaya çıkanlardır. O dönemin koşullarında çok katmanlı yerleşim olmadığı için bu bölgede çok daha geniş alana yayılan bir yerleşim söz konusu. Zaman içesinde onlar da inşallah gün yüzüne çıkacak. Maalesef biz burasını hem kendimiz yeterince tanımıyoruz hem de dışarıya yeterince tanıtamıyoruz. Oysa ki burası etkili bir tanıtımla çok ciddi bir turistik cazibe merkezi olmaya gerçekten layık bir yer."

Antik kentin ikinci bir Efes olmaya aday tarihi sit alanı olduğunu dile getiren Bakan Nabi Avcı, "İnşallah önümüzdeki dönemde buradaki çalışmaları muhtelif etkinliklerle bütün dünyaya tanıtmak için bakanlık olarak elimizden geleni yapacağız." dedi.  

Kazı dönemi başladığında, mayıs ayında senfonik bir konserle antik kenti dünyaya tanıtacak bir etkinlik düzenleneceğini bildiren Bakan Nabi Avcı, "İnşallah önümüzdeki dönemde burası ülkemizdeki insanların ve yabancıların ilgi göstereceği cazibe merkezi haline getirerek burasını ayağa kaldıracağız." ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ardından antik kente fotoğraf çekimleri için gelen gelin ve damada mutluluklar dileyerek, hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

İzlenme: 7481
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu videoya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78