• BIST 9693.46
  • Altın 2506.298
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.7696
  • İzmir 20 °C

Aliağa’da Yeni Bir Antik Kent Gün Işığına Kavuşuyor

Aliağa’da Yeni Bir Antik Kent Gün Işığına Kavuşuyor
Aliağa, Kyme, Myrina, Gryneion’dan sonra 4. Antik kentini de Arkeoloji bilimiyle buluşturdu. Bugüne kadar bilinmeyen Tisna Antik Kenti’nde Kültür Bakanlığı’nın izinleri Aliağa Belediyesi’nin desteğiyle Arkeolojik yüzey araştırmaları başladı.

ANTİK KAYNAKLARA GÖRE İSMİNİ NEHİR TANRISI TİSNANUS’TAN ALAN TİSNA’DA YÜZEY ARAŞTIRMALARI BAŞLADI

Aliağa, Kyme, Myrina, Gryneion’dan sonra 4. Antik kentini de Arkeoloji bilimiyle buluşturdu. Bugüne kadar bilinmeyen Tisna Antik Kenti’nde Kültür Bakanlığı’nın izinleri Aliağa Belediyesi’nin desteğiyle Arkeolojik yüzey araştırmaları başladı.

Tisna Antik Kenti Arkeolojik Yüzey Araştırması Başkanı Emre Erdan; “Aiolis arkeolojisinin çekirdeğini oluşturan günümüz Aliağa’sını çok önemsiyoruz. Tisna, Erken Demir Çağ’dan Bizans döneminin ortalarına kadar kesintisiz bir iskân alanı olarak kullanılmış” dedi.

İzmir’in sanayi kenti olarak bilinen Aliağa, Arkeoloji ve antik kent zengini çıktı. Aliağa’da Bilim dünyasının yakından bildiği Kyme, Myrina ve Gryneion’dan sonra 4. Antik kent Tisna da gün ışığına çıkacağı günü bekliyor. Aliağa’nın Uzunhasanlar Mahallesi yakınlarında bulunan Tisna Antik Kenti’nde bu yıl ilk kez Kültür Bakanlığı’nın izinleriyle Arkeolojik Yüzey Araştırması başlatıldı. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Emre Erdan başkanlığında başlatılan Yüzey araştırması daha ilk yılında arkeoloji dünyasını şaşırtacak sonuçlar vermeye başladı.

TİSNA, UZUNHASANLAR MAHALLESİ YAKINLARINDA
Kültür Bakanlığı’nın izinleri, Aliağa Belediyesi’nin de destekleriyle gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmasıyla bugüne kadar pek bilinmeyen Tisna hakkında kapsamlı bilgi edinilmesi bekleniyor. Aliağa’nın Uzunhasanlar Mahallesi sınırları arasında kalan Koca Kale Tepe ve Sarı Kale Tepe mevkilerinde konumlanmış Aiol Kentlerinden biri olan Tisna’nın Erken Demir Çağ’dan Bizans dönemine kadar kesintisiz bir iskân alanı olarak kullanıldığı sanılıyor. 

ARAŞTIRMALAR İLK KEZ BU YIL BAŞLADI
Tisna Arkeolojik Yüzey Araştırması Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Emre Erdan, “Tisna,  antik kaynaklara göre ismini nehir tanrısı Tisnanus’tan alıyor. Şu anda Tisna hakkında diğer Aiol Kentleri kadar doyurucu bilgilere ulaşamıyoruz. Yapacağımız çalışmalarla Tisna hakkında hepimiz daha çok şey öğreneceğiz. Kültür Bakanlığı’mızın da uygun görmesiyle bu yıl ilk kez Tisna Antik Kentinde Yüzey Araştırmalarına başladık. Bu yıl ki amacımız daha çok araziyi tanımaktı. İlk yıl için 12 günlük bir saha çalışmamız oldu” dedi.

ERDAN: TİSNA’YI ÇOK ÖNEMSİYORUZ
Antik Kentte Bizans dönemine kadar iskan olduğunun belirlendiğini kaydeden Erdan, “Bu yılki ilk bulgularımız, Tisna Antik Kenti’nin her ne kadar antik metinlerde anılmıyor olsa da, sanıldığından daha önemli sonuçlar ortaya koyabileceğini gösterdi. Arazi araştırmalarından sonra üniversitemizde yapacağımız bilimsel çalışma ve taramalarla destekleyebileceğimiz önemli bulgulara ulaştık. Yaptığımız ilk gözlemlerimiz bize Tisna Antik Kenti’nin erken demir çağ dediğimiz süreçten Bizans döneminin ortalarına kadar devam eden kesintisiz bir iskân alanı olarak kullanıldığını gösterdi. Tisna’yı çok önemsiyoruz. Tisna’nın bölge arkeolojisi için söyleyecek sözleri olduğuna inanıyoruz” dedi.

BAŞARILI SONUÇLARI EKİP ÇALIŞMASINA BORÇLUYUZ
Aliağa’nın dört bir yanının arkeoloji ve tarih açısından çok zengin bir uygarlık birikimine ev sahipliği yaptığını kaydeden Dr. Öğretim üyesi Emre Erdan, 20 kişilik ekibin 12 gün boyunca Tisna arazisinde araştırma ve inceleme yaptığını sözlerine ekleyerek, “Çalışmalarımızı birbirinden değerli bilim insanı, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan bir ekiple yaptık. Bu yıl ki çalışmalar başarılı geçmiş ise bunu ekip çalışmasına borçluyuz” dedi. Tisna Arkeolojik yüzey araştırma çalışmalarına İzmir 2 Nolu Anıtlar Koruma Kurulu’ndan Uzman Nermin Genç de görevli olarak katıldı. 

ALİAĞA BELEDİYESİ’NDEN ARKEOLOJİYE TAM DESTEK
Aliağa Belediyesi’nin arkeolojik, tarihi ve kültürel mirasın ortaya çıkarılması, korunması ve geleceğe aktarılması için yoğun çaba sarf ettiğini kaydeden Erdan, “Adnan Menderes Üniversitesi’nden ve Myrina Gryneion Arkeolojik Yüzey araştırma başkanı Doç. Dr. Murat Çekilmez hocamız ve bizim çalışmalarımızla Aliağa bölgesine odaklandık. Aiolis arkeolojisinin çekirdeğini oluşturan günümüz Aliağa’sını çok önemsiyoruz. Aliağa’ya verdiğimiz bu önem de karşılıksız kalmadı. Başta Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar olmak üzere Belediye Sosyal Kültürel ve İdari İşler Müdürü Ali Osman Karatekin desteklerini hiç esirgemediler. Yerel yönetimlerin desteği olmadan bu tür çalışmaları gerçekleştirmek çok zordur. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve Aliağa Belediyesi’ne desteklerinden ötürü çok teşekkür ediyorum” dedi. // EGE BASIN GRUBU

aliaga-tisna-gun-isigina-kavusuyor-(5).jpgaliaga-tisna-gun-isigina-kavusuyor-(3).jpg

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78