• BIST 9439.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • İzmir 21 °C

Aşırı Tuza Dikkat

Aşırı Tuza Dikkat
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü, birçok kronik hastalığın temelini oluşturan aşırı tuz tüketimi konusunda vatandaşları uyardı.
AŞIRI TUZ TÜKETİMİ BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
Aliağa İlçe Sağlık Müdürlüğü, birçok kronik hastalığın temelini oluşturan aşırı tuz tüketimi konusunda vatandaşları uyardı. Yapılan bilimsel çalışmalarla Türkiye’de tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü' nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğunu belirten Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Özkan Orhun, fazla tuz tüketiminin yüksek kan basıncına neden olduğunu, aynı zamanda günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarına davetiye çıkarttığını söyledi.
 
AŞIRI TUZ KALP HASTALIKLARINA NEDEN OLUYOR
Aşırı tuz tüketiminin sağlıksız beslenme biçimlerinden biri olduğunu ifade eden Orhun, “Tuz tüketiminden kaynaklı ölüm nedenleri dünyada birinci sırada yer alıyor. Ülkemizde de her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin başlıca nedenlerindendir. Aşırı tuz tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır. Özellikle oluşumunda aşırı tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Aşırı tuz tüketimi kan basıncının yükselmesine neden olmaktadır. Bu yüksek basınç, ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarına neden olmaktadır” dedi.
 
Sağlık Bakanlığı’nın 2011 yılında “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı’nı başlattığını vurgulayan Orhun, “Sağlık Bakanlığımız ve Dünya Sağlık Örgütü’nün sadece yetişkinler için değil, 2-15 yaş grubu çocuklarda da kan basıncı kontrolü için günlük tuz tüketiminin azalmasını öneriyor. Yetişkinler için günlük önerilen maksimum sodyum miktarı günlük 2 gram iken çocuklarda enerji gereksinmesine göre daha aşağıya doğru ayarlanması gerekiyor” dedi.
 
ORHUN’DAN TUZU AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER
Tuzu azaltmak için vatandaşlara önerilerde de bulunan Orhun, “Sofranızda tuzluk bulundurmayın. Tuz yerine sofranızda nane, kekik, rezene, fesleğen, sirke ve limon bulundurmaya özen gösterin. Turşu, salamura, madem suyu gibi tuz içeren besinler daha az tüketilmelidir. Yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Tuz tercih edilecekse de iyotlu tuz tercih edilmelidir” dedi. / EGE BASIN GRUBU
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78