• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • İzmir 16 °C

Bayraklı’da Toplu Sözleşme Sevinci

Bayraklı’da Toplu Sözleşme Sevinci
Bayraklı Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında 80 kadrolu işçiyi kapsayan toplu sözleşme imzalandı

BAYRAKLI’DA TOPLU SÖZLEŞME SEVİNCİ

Bayraklı Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında 80 kadrolu işçiyi kapsayan toplu sözleşme imzalandı. Sözleşmede, “Eşine fiziksel ve psikolojik şiddet uygulayan, içki ve kumar sonucu evin huzurunu bozan işçinin maaşının 1 yıl boyunca eşine verilir” maddesine yer verildi.

80 kadrolu işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme için Bayraklı Belediyesi Osmangazi Hizmet Binası konferans salonunda tören düzenlendi. Törene, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, Genel-İş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Emine Yılmaz, Disk Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve işçiler katıldı.

İŞÇİ SINIFININ BİRİNCİ MÜCADELESİ DEMOKRASİ OLMALIDIR

Başkan Karabağ, Türkiye’nin bir Ortadoğu ülkesi olma noktasına sokulduğunu belirterek, “Sendikasız ve köle pazarlarının kurulduğu bir ortam yaratılıyor. Yaptığımız sözleşme rakamlar geçmişe göre daha iyi olabilir ama önümüzdeki yıllarda sendikasız hayat içerisinde sözleşmeler yapılamaz hale gelebilir. İşçi sınıfının birinci mücadelesi demokrasi mücadelesi olmalıdır ve yerini de iyi belirlemelidir. İşçi sınıfı mücadelesinde safını iyi tutmuş, iyi bilen sendikalarla hayatını sürdürmelidir. Bu anlamda biz de Bayraklı’da yeni örgütlenen Genel-İş ile birlikte toplu sözleşme imzalıyoruz” dedi.

VEFAKAR TAVIRLARINI ASLA UNUTMAM

Bayraklı Belediyesi kurulduğunda bazı zorluklarla karşılaştıklarını ancak bunları tek tek aştıklarını belirten Başkan Karabağ, “Kurulduğumuzda maalesef Karşıyaka özellikle 6 ay yasa gereği temizlik, park-bahçe işlerini yapması gerekirken 20 Nisan’da bu işini ‘Ben yapmıyorum, vazgeçtim’ diyerek araç gereçleri çekerek bizi ortada bırakmıştır. Bornova devam etmiştir. Ama Karşıyaka, Kent AŞ krizini bahane ederek bizim mağduriyetimize sebep vermiştir. O süreçte kadrolu işçi arkadaşlarımızın vefakar, cefakar bizi yalnız bırakmayan davranışını ben asla unutmam. Hayatta en nefret ettiğim şey vefa duygusu olmayan insanlardır. Dolayısıyla işçi kadrolu arkadaşlarımızla bir taşın altına elini koyma mücadelesi verdik. Bundan da başarıyla çıktık. Dolayısıyla kıdem tazminatının tartışıldığı bir ortamdayız. Bu iktidar herhalde kıdem tazminatını da bir şekilde kaldıracak gibi görünüyor. Bütün bunları dikkate alarak işçi arkadaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşaması için bu sözleşmeyi birlikte hazırladık. Hayırlı olsun” dedi.

BAŞKAN BİZİM KARDEŞİMİZDİR, YOLDAŞIMIZDIR

Genel İş Başkanı Çalışkan ise, “Biz emek örgütüyüz. Biz masanın öbür tarafındayız. Masanın diğer tarafında işverenler vardır. Pazarlık ederiz. Mücadele ederiz. Emek sermaye çelişkisi devam ettiği müddetçe bu böyle devam edecek. Ancak dünyada ve Türkiye’deki gelişmelere bakıldığında, emeğe yönelik saldırıların yoğun yaşandığı süreçte, Genel Hizmetler İş Kolunda halkın seçtiği bizim için oranın mülki amiri olan belediye başkanlarına hele hele emek dostu, DİSK dostu, Genel İş dostu olunca biz işveren demiyoruz. ‘Emek dostu, kardeşimiz, yoldaşımız’ diyoruz. Belediye Başkanımız da bizim kardeşimizdir, yoldaşımızdır” diye konuştu.

EŞİNE ŞİDDET UYGULAYAN MAAŞINI VERECEK

Toplu sözleşmenin detayları ile ilgili bilgi veren Genel-İş 6 No’lu Şube Başkanı Emine Yılmaz, “Günlük yevmiyelere totalde yüzde 30 zam yapıldı. Yılda 5 defa verilen erzak yardımı 6 ya çıkarıldı. Tüm çalışan işçilere ayırımsız ağır iş pirimi olarak maaşlarına 405 lira yansıtılması kararlaştırıldı. Tüm işçilere risk zammı yüzde 30, kıdem zammı ise yüzde 35 oranında arttırıldı. İlk kez “kadına karşı şiddet” toplu sözleşme maddesine girdi. Eşine karşı fiziksel ve psikolojik şiddet uygulayan, içki ve kumar gibi kötü alışkanlıklarla evin huzuruna bozan işçinin maaşı bir yıl boyunca eşine verilecek. Yapılan yeni zamlarla birlikte en düşük net işçi maaşı 4 bin 950 TL’ye yükselirken ortalama işçi maaşı 5 bin 250 oldu” dedi.

Konuşmaların ardından Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ile Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan toplu sözleşmeyi alkışlar arasında imzaladı. Sözleşme törenin ardından da kurban kesildi. Başkan Karabağ, işçilerle toplu fotoğraf çektirdi. / EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78