• BIST 9693.46
  • Altın 2508.814
  • Dolar 32.583
  • Euro 34.7706
  • İzmir 21 °C

Bergama’da Yerli Rüzgar Enerjisi

Bergama’da Yerli Rüzgar Enerjisi
Akıllı Rüzgar Türbinlerinin kule ve kanatları Türkiye’de üretilecek; ülkemizin yenilenebilir enerji hedefleri için önemli bir adım daha atılırken yerel üretim ve istihdama katkı sağlanacak

BERGAMA’DA YERLİ RÜZGAR ENERJİSİ

General Electric (GE), Dost Enerji’nin İzmir’in Bergama ilçesinin yakınında kurulan 70 MW kurulu güce sahip BERGRES’e rüzgar türbini tedarik edecek. Aralık ayında imzalanan anlaşma kapsamında, kule ve kanatları Türkiye’de üretilecek olan GE’nin 22 akıllı türbini ile Dost Enerji’nin 115 megavat (MW) gücündeki toplam kapasitesi 70MW artırılarak 185 MW’a çıkarılacak.

AKILLI TÜRBİNLERİN KULE VE KANATLARI TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK

Türkiye’nin 2023 yılına kadar rüzgar enerjisi alanında 20 gigavatlık (GW) toplam kapasiteye ulaşmak ve birincil enerjinin yüzde 30’unun yenilenebilir kaynaklardan elde etmek yönündeki hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunacak anlaşma kapsamındaki türbinlerin kule ve kanatları Türkiye’de üretilecek ve bu sayede İzmir’deki üretim tesislerinde istihdam yaratılmaya devam edilecek.

Dost Enerji yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar, “BERGRES Rüzgar Enerji Santrali Projesi için enerji üretimindeki deneyimli ve akıllı rüzgar türbin teknolojisine sahip GE ile ilk işbirliğimizi gerçekleştiriyoruz. GE’nin akıllı türbinleri daha verimli sonuçlar almamızı sağlayacak ve BERGRES projesi ile üreteceğimiz 70 MW elektrik ile yılda 145.000 ton karbondioksit salınımını engelleyeceğiz. Bu projede birlikte yol alıyor olmaktan ve ülkemizin enerji hedeflerine katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, “GE olarak ülkemizin rüzgar enerjisi kaynağının en verimli şekilde kullanılmasını destekliyor ve bu alanda yenilikçi ve verimlilik odaklı teknolojiler geliştiriyoruz. Dost Enerji ile işbirliğimiz kapsamında bu teknolojileri Türkiye’de geliştirmekten, rüzgar türbin komponentlerini ülkemizde üretmekten ve yerel üretime katlı sağlamaktan ayrıca gurur duyuyoruz. İşbirliğimizin ülkemizin yenilenebilir enerji portföyüne sağlayacağı katkının artarak devam etmesini diliyoruz” dedi.

YERLİ ÜRETİM KANATLAR BERGAMA RÜZGARINI VERİMLİ ENERJİYE DÖNÜŞTÜRECEK

Bergama Rüzgar Santrali’nde kullanılacak 21 adet GE3.2-103 ve 1 adet GE2.75-103 rüzgar türbini,akıllı teknolojileri ile her saniye on binlerce veriyi analiz ederek akıcı ve öngörülebilir şekilde güç üretecek. GE 2,5-2,85 MW filosunun güçlü performansını temel alan ve orta ile yüksek rüzgar hızına sahip sahalar için tasarlanan bu türbinler, 70 ile 98 metre arasında değişen kanat göbek yüksekliğinin sağladığı esneklikle tepe yüksekliğinin sınırlandırıldığı sahalarda yüzde 5’lik üretim artışı sağlıyor.

Dost Enerji ile yapılan anlaşma kapsamında; kurulum ve devreye alma hizmetlerini sunacak olan GE, 5 yıl boyunca servis ve bakım çalışmalarını da gerçekleştirecek. Ocak 2017’de kurulumun başlayacağı tesis Mayıs 2017’de de ticari operasyona başlayacak. / EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78