• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İzmir 8 °C

Birtan Saka: “Aliağa Basketbola Çok Uygun Bir İlçe”

Birtan Saka: “Aliağa Basketbola Çok Uygun Bir İlçe”
Aliağa’nın milli basketbolcusu ve unutulmaz basketbol antrenörü Birtan Saka, kendi kariyerine ve Aliağa Basketbol Takımı ile ilgisi sorularımızı yanıtladı

BİRTAN SAKA: “ALİAĞA BASKETBOLA ÇOK UYGUN BİR İLÇE”

Aliağa’nın milli basketbolcusu ve unutulmaz basketbol antrenörü Birtan Saka, kendi kariyerine ve Aliağa Basketbol Takımı ile ilgisi sorularımızı yanıtladı

Bize kendinizden bahseder misiniz?

-1963 Aliağa doğumluyum. Sonra İzmir özel Türk kolejinde yatılı olarak okumaya başladım. Aliağa’da ilkokulda okurken annem ve babam İstanbul’dan bir pota ve basketbol topu getirmişti. Böylelikle basketbolla tanıştım. Şimdiki Can Restaurant’ın olduğu yerde çınar ağacının altında tek başıma basketbol oynardım.

Basketbol kariyerinizden bahseder misiniz?

-Okul maçlarında çok iyi oynuyorum diye Karşıyaka’dan yıldız takımdan bana davet geldi. 1977 senesinde Karşıyaka yıldız takımına başladım. İlk başladığım sene Türkiye şampiyonu olduk. Hiç beklemiyorken hem genç takıma hem A takıma çağırıldım. 1979-1980 senesinde Karşıyaka’daki profesyonel hayatım başladı. Bu dönemler içerisinde yıldız, genç, A takımlarında 40 kere milli oldum. Karşıyaka’yla 1982-83’te Efes Pilsen ile Türkiye finali oynadık ve ikinci olduk.  83-84’te ikinci olduk, 86-87’de Türkiye şampiyonu olduk. 87’de Cumhurbaşkanlığı kupasını aldık. Karşıyaka’dan sonra da Vestel takımına transfer oldum. Sonrasında basketbolu bırakıp Aliağa’ya döndüm. Baba mesleği restorancılığa başladım.  

Aliağa’da basketbol antrenörlüğü kariyeriniz nasıl başladı?

-Restorancılık yaptığım senelerde Hakkı Ülkü Belediye Başkanı’ydı. Enka Aliağa’ya bir doğalgaz çevrim santrali yapıyordu. Bir gün bana Aliağa’da bir spor salonu yapmayı düşündüklerini, bu spor salonunu yaparlarsa basketbolla ilgili çalışmalar yapmamı rica ettiler. Ben de kabul ettim. Hakkı Ülkü’den sonra salon açıldı. Aliağa’da bir bölgesel lig takımı kurduk. Toplam senelik 50 bin lira civarı bir bütçeyle. İlk sene bölgesel ligde oynadık, başarılıydık. Ertesi sene bölgesel ligden ikinci lige çıktık. İkinci ligde bütçenin artması gerekiyordu. Enka bize yardımcı oldu. Orada o düşük bütçeye rağmen finallere kadar geldik ancak üst lige çıkamadık. Ardından Tansu Kaya dönemi başladı. O dönemde gazeteci Şenol Gök, Tansu Kaya’yla görüşmemizi sağladı. 600 bin liralık bir bütçeyle ben takımı birinci lige çıkaracağımı söyledim. Allah yardım etti, biz ikinci ligden birinci lige çıktık. Birinci ligde 6 sene mücadele ettik. Aliağa’da Türkiye kupası yaptık hatırlıyorsunuzdur. Bence çok başarılıydık çünkü gelirimiz çok kısıtlıydı, Aliağa’da 6 sene bir basketbol hayatı oldu.  

Görev aldığınız sürece unutamadığınız bir anınız, unutamadığınız bir maç var mı?

Fenerbahçe’yi Aliağa’da çok sıkı bir şekilde yenmiştik. O unutamadığım bir maçtır. Binlerce insan yer bulamamış dışarıda kalmıştı. Bir de Aliağa’da düzenlenen Türkiye kupasında Telekom, Efes Pilsen, Karşıyaka ve biz vardık. Biz o gruptan çıktık, unutamam çok büyük başarı elde ettik.

Aliağaspor FK’nın şuan ki durumuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Spor işlerinde paradan önce organizasyon gelir. Bana göre Türkiye’de sporcu ve antrenör programı değil idareci programı var. İyi idare edilirse ki, şuan iyi idare ediliyor, Aliağaspor FK alır başını gider. Düzgün insanlarla idare edilirse, para ikinci planda kalır. Aliağaspor FK bundan sonra geri dönmez, hep yukarı doğru gider. Eminim Aliağa’da her türlü lojistik anlamda destek veriliyordur. Dileğim de çok daha iyi yerlere gelmesidir. Akhisar iyi idare edildiği için bugün futbolda buralardaysa, Aliağaspor FK’da iyi idare edildiğinde ondan çok daha yukarıda olmalıdır.

Aliağa ve basketbolu yan yana koyarsak ortaya nasıl bir şey çıkar?

Aliağa basketbola çok uygun bir ilçe. Bunun örnekleri var. Örneğin İtalya’da Siena var, sanayi kenti. Ayrıca Aliağa’nın kozmopolit yapısından dolayı basketbol seyircisi var. Ekonomik olarak destekleyebilecek, reklam verebilecek, sponsor olabilecek sanayisi var. Havaalanı, otelleri var. Her şey uygun.

Aliağa ile ilgili düşüncelerin nelerdir?

Aliağa bizim çıktığımız yer, kendi memleketimiz. Her konuda başarılı olmasını isteriz. Şehrin insanlarının başarılı, kulüplerinin başarılı olmasını isteriz. İnşallah futbol takımı başarılı olur, kulüp ileri gider. İnşallah bir gün olanaklar el verir de basketbol takımı da eski olanaklarına geri döner. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78