• BIST 8792.48
  • Altın 2238.284
  • Dolar 32.3368
  • Euro 35.0772
  • İzmir 16 °C

Biyonik Gözle Yeni Bir Hayata Adım Attı

Biyonik Gözle Yeni Bir Hayata Adım Attı
Liv Hospital Ulus’ta ilk biyonik göz ameliyatı başarı bir şekilde yapıldı. Gözleri yıllardır tavuk karası (Retinitis Pigmentosa) hastalığı yüzünden görmeyen

BİYONİK GÖZLE YENİ BİR HAYATA ADIM ATTI

Liv Hospital Ulus’ta ilk biyonik göz ameliyatı başarı bir şekilde yapıldı. Gözleri yıllardır tavuk karası (Retinitis Pigmentosa) hastalığı yüzünden görmeyen 62 yaşındaki Özkan Yıkıcı, uygulanan biyonik görme tedavisi sayesinde, rehabilitasyon döneminde şekilleri yeniden seçmeye başladı. 62 yaşındaki Özkan Yıkıcı yıllar sonra kazandığı yapay görme deneyimini kendi ağzından paylaştı.

“ŞEKİLLERİ SEÇMEYE BAŞLADIM”

Türkiye 13’üncü, dünyadaki Argus II sistemini kullanarak biyonik görmeye sahip olan 303 kişiden biri olan Özkan Yıkıcı “Görme ile ilgili doğuştan bir problem vardı. Yavaş yavaş ilerledi. Tedavi için pek çok ülke gezdiğini söyleyen Özkan Yıkıcı “Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Köylüoğlu ile tanıştım ve tedaviye karar verdik. Şimdi eskisinden çok daha rahatım. Şekilleri yeniden seçmeye başladım. Yapay görme deneyimim rehabilitasyonla daha da ilerleyecek” diyor.

Liv Hospital Yapay Görme Proje Koordinatörü ve Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Köylüoğlu Ünal;  “Tedavi süreci hastanın uygunluğunun değerlendirilmesi, cerrahi, sistemin kişisel ayarlarının yapılması ve açılması ardından başlayan rehabilitasyon aşamalarından oluşuyor. Özkan Yıkıcı’nın göz muayene bulgularının yanı sıra, tedavinin detayları konusundaki bilgisi, sistemin sunduğu yapay görme konusundaki doğru algı ve gerçekçi beklentisi ile bu tedavi için çok uygun bir hasta olduğunu gösterdi, tedavi sürecinin başarı ile ilerliyor” diyor.

Ameliyat sonrası rehabilitasyon ortalama 1 sene kadar sürdüğünü söyleyen Biyomedikal Yük. Mühendis M. Recai Arslantaş şöyle konuşuyor:“20 saat klinik içinde ve 20 saat de ev ortamında olmak üzere toplam 40 saatlik bir rehabilitasyon programı uygulanıyor. Sistem biyonik yapay görme fonksiyonu sağladığından hastanın yeni görme şekline alışması için egzersiz ve rehabilitasyon yapıyoruz. Özkan Bey çok hevesli ve azimli. Verdiğimiz ev ödevlerini yapıyor. Biz de onun başarabileceği küçük hedefler koyarak tuğlaları inşa ediyoruz. Ameliyattan iki ay sonra objelerin lokalizasyonunu sağlaması için el ve göz koordinasyonu ile ilgili egzersizleri tamamladık. Başını nasıl hareket ettireceğine dair egzersizler yaptık. Yatay, dikey ve çapraz çizgileri takip edebilir hale geldi. Kontrast mantığını nasıl kullanması gerektiğini daha iyi anlamaya başladı. Eskiden kalan görme hafızası ile sistemin kendisine sağladığı yapay görmeyi eşleştirerek objeleri yorumlamayı öğretiyoruz. Rakam ve harflerle ilgili çalışmalar yaptık. Hala devam ediyoruz. Klinik rehabilitasyon bittikten sonra evinde egzersizler yapacağız. Evde bir yere çarpmadan, takılmadan, düşmeden hayatına devam etmesi için çalışacağız. Özkan Bey ameliyattan önce sadece bir ortamda ışık olup olmadığını ve bazı el hareketlerini gölge şeklinde hissedebiliyordu. Ameliyat ve rehabilitasyon sonrasında sistemin sağladığı elektriksel uyarılarla birlikte bir kapıdan kendine zarar vermeden, çarpmadan kendi başına geçebilecek. Bir odaya girdiğinde odada kaç kişi olduğunu, koltukta birinin oturup oturmadığını daha kolay anlayacak. Yemek masasına oturduğunda tabak, çatal, bıçağın nerede olduğunu bilecek ve tek başına yemek yiyebilecek. Kendisine uzatılan fincan, bardak gibi eşyaları dökmeden alabilecek. Merdiven inip çıkması kolaylaşacak. Araba, insan gibi hareketli objelerin hareket yönünü tayin edebilecek, yol kenarında bulunan ağaç, elektrik direği gibi engellere çarpmadan yürüyerek daha mobil hale gelecek.

BİYONİK GÖRME NEDİR?

Biyonik görme, ışığı yeniden görmeye dönüştüren Argus II sisteminin sunduğu yapay görme fonksiyonudur. Argus II Retinal İmplant Sistemi, retinitis pigmentosa sebebi ile her iki gözde gerçekleşen körlüklerde 2011 yılında CE, 2018 yılında FDA yasal izinleri ile uygulamaya başlanmıştır. Rehabilitasyon, oryantasyon-mobilizasyon eğitimini takiben hastalar masadaki objeleri tanıyabilme, açık-koyu renk giysileri ayırt edebilme, hareket halindeki ya da park etmiş araçları algılayabilme, kapı, pencere, asansör, otobüs ve metro duraklarını tanıyabilme, bordür, kaldırım kenarı ve yaya geçitlerini takip edebilme yetkinliklerini sergileyebilir. Biyonik görme sayesinde hastaların kafa travması ve yaralanmaya maruz kalma riskleri azalırken, bağımsız hareket kabiliyetleri artar./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78