• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 17 °C

Dev Yatırımın Yüzde 58’i Tamamlandı

Dev Yatırımın Yüzde 58’i Tamamlandı
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, belediye tarihindeki en büyük yatırımı olarak çalışmalarını başlattığı Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı’nda çalışmalar aralıksız sürüyor

DEV YATIRIMIN YÜZDE 58’İ TAMAMLANDI

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, belediye tarihindeki en büyük yatırımı olarak çalışmalarını başlattığı Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı’nda çalışmalar aralıksız sürüyor. İnşaatın başladığı tarihten bugüne kadar geride kalan 9 ayda yüzde 58’i tamamlanan tesisin, belirlenen tarihten yaklaşık 5 ay önce bitirilmesi hedefleniyor. Tesisin tamamlanmasıyla Manisa’nın 40 yıllık çöp sorunu tarihe karışacak.

Manisa’nın 40 yıllık çöp sorununu ortadan kaldırmak için 84 milyon 990 bin lira bedelle yapımı başlatılan Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Fiziki şartlar göz önüne alındığında yüzde 58’i tamamlanan tesiste ayrıştırma ve diğer alanlarda kullanılacak makinalardan bir kısmı da yurt dışından getirilerek tesise ulaştırıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım da yüklenici firma yetkilileri ile birlikte tesiste sürdürülen çalışmaları yerinde inceledi.

LOT ALANLARINDA HAFRİYAT ÇALIŞMALARI TAMAMLANMAK ÜZERE

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı olarak tesiste keşif ve kontrolleri sürdürdüklerini söyleyen Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, tesis ve inşaat çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı’nda lot1 ve lot2 olmak üzere çöplerin gömüleceği iki yerin bulunduğunu söyleyen Yıldırım, “Yer tesliminin ardından 9 aylık inşaat çalışmaları sürecinde lot1 ve lot2’nin hafriyat çalışmaları yüzde 90 oranında bitmiş durumda. Bunun yanı sıra entegre bir sistem olması dolayısıyla mekanik biyolojik ayrıştırma tesisi ve membran kompost sistemi de olacak. Mekanik biyolojik ayrıştırma tesisi ile birlikte gelen çöpler; büyüklüklerine, yapısal özelliklerine ve türlerine göre ayrıştırılıp değerlendirilecek ve geri dönüşümleri sağlanacak” dedi.

TARIM ARAZİLERİNDE GÜBRE OLARAK KULLANILACAK

Tesisten çıkacak atıkların kurulacak membran tesisi ile birlikte organik gübre haline getirileceğini belirten Ertuğrul Yıldırım, “Bu gübreler, önemli bir bölümü tarım arazisi olan Manisa’da kaliteli gübre olarak kullandırılacak. Bunu yanı sıra tesisimizde 650 tonluk su deposu kapasitesi bulunmaktadır. Depo inşaatının yüzde 90’ı; idari bina, garaj atölye binası ve ayrıştırma ünitesinin de yüzde 50’den fazlasını bitirdik. Kompost ünitesinde de yüzde 90’a geldik” diye konuştu.

ÇÖP SORUNU ORTADAN KALDIRILACAK

İnşaatın başladığı tarihten bu zamana kadar geçen 9 ayda fiziki şartlar göz önüne alındığında tesisin yüzde 58’inin tamamlanmış durumda olduğunu dile getiren Yıldırım, “Yaptığımız çalışmalar ve istişarelerle bu tesisinin 24 aylık süre olan 2017’nin 8’inci ayında değil de 2017’in 3’üncü ayında yani belirlenen tarihten yaklaşık 5 ay önce bitirmeyi hedefliyoruz. Bunun bitirilmesi demek Manisa’nın çöp sorununu da ilk aşamada 5 ilçede olmak üzere tamamen ortadan kaldırılması demek. Manisa’mızı kokuların, yanmaların, patlamaların, haşerelerin, böceklerin oluşmayacağı, kontrollü ve Avrupa standartlarında bir entegre tesise kavuşturmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78