• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • İzmir 22 °C

Dize binen dengesiz yüke dikkat

Dize binen dengesiz yüke dikkat
Diz eklemi vücudumuzun en büyük ve en fazla yük taşıyan eklemlerinden biridir. Bu yüzden koşucularda, bisikletçilerde, atlayıcılarda yani dizi kıvrak pozisyonda olan sporcularda diz kapağında var olan yükün ekstra aşırı yük daha biner.

DÜŞMEDİM, ÇARPMADIM DİZİM NEDEN AĞRIYOR?
Diz eklemi vücudumuzun en büyük ve en fazla yük taşıyan eklemlerinden biridir. Bu yüzden koşucularda, bisikletçilerde, atlayıcılarda yani dizi kıvrak pozisyonda olan sporcularda diz kapağında var olan yükün ekstra aşırı yük daha biner. Bu aşırı yüklenme diz kapağında ağrıya neden olur. Bu tür ağrılar hiç bir şey yapmadığı halde ev hanımları, ofis çalışanları gibi birçok kişide görülebilir. Hiçbir sebebi olmadığı düşünülen ağrıların genellikle hafif başladığını ve zaman içerisinde artarak devam ettiğini söyleyen Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erdem Ertürer “Bu tür rahatsızlıkların en önemli belirtisi yokuş ve merdivende artan diz ağrısıdır” diyor.
Dize binen dengesiz yüke dikkat
Çoğu kişi belirgin bir travma yaşamadığı halde diz ağrısından şikayet eder. Bu gibi durumlarda akla gelen ilk teşhis patella-femoral ağrı sendromu diğer adı ile diz önü ağrısıdır. Bu hastalıkta ana rolü diz kapağı kemiği yani patella oynar. Genellikle bazı kaslardaki dengesizlikler patella kemiği ile diz eklemini oluşturan diğer kemikler arasında bir uyumsuzluk meydana getirir. Zamanla bu durum eklemin ön kısmındaki kıkırdaklarda ödeme ve hatta zedelenmelere yol açarak artan bir ağrı nedeni olur. Özellikle uzun süre oturularak yapılan işler git gide kaslarda tembelliğe yol açar ve eklem üzerine zamanla aşırı ve dengesiz yük binmesi olur. Hastada oluşan şikayetlerin nedeni spor ya da egzersiz yapmamalarıdır.
Muayene ile sorunları ayırın
Başlangıçta sadece dizi kilitlemeyi gerektiren özellikle merdiven ya da yokuş inip çıkarken oluşan ağrı zamanla normal yürüyüşlerde de görülmeye başlar ve gündelik hayatı kısıtlar duruma gelir. Bu şikayetlerle başvuran hastalarda doğru tanı çok önemlidir. Muayene ile diz ağrısı oluşturabilecek menüsküs zedelenmeleri, bağ yırtıkları ya da kireçlenme olarak bilinen kıkırdak sorunları ayırılır. Eklem uyumu değerlendirilir. Gerekirse MR’ da çekilerek özellikle diz içi yapıların durumu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olunur.
İlk tercih fizyoterapi
Şikayetlerin nedeni olarak patello-femoral ağrı sendromu yani diz önü ağrısı düşünüldüğünde öncelikli tedavi şekli “fizyoterapi” olur. Diz çevresindeki kas yapıları güçlendirilerek dizin doğru bir mekanikte çalışması sağlanır ve böylece aşınma ve ağrı engellenir. Akut ağrıyı geçirmek için kullanılan çeşitli ilaçlar da vardır. Yine kıkırdak yapısını güçlendirici bazı ajanlar da zaman zaman önerilir. Bu önlemlerle ağrının geçmediği durumlarda diz içi enjeksiyonlara da başvurulur. Tedavinin başarısında hastanın egzersiz ve spor faaliyetlerini gündelik yaşantısının bir parçası haline getirmesi gerekir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78