• BIST 9099.03
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İzmir 21 °C

Doğalgaz Kullanımı Arttıkça Hava Kalitesi de Artıyor

Doğalgaz Kullanımı Arttıkça Hava Kalitesi de Artıyor
Dünyada her yıl 8.8 milyon kişi hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor.

Doğalgaz Kullanımı Arttıkça Hava Kalitesi de Artıyor

Dünyada her yıl 8.8 milyon kişi hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybediyor. European Heart Journal isimli bilim dergisinde, Profesör Thomas Münzel imzasıyla yayımlanan rapora göre hava kirliliği sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerden daha fazla. “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hava kirliliğinin en önemli sebeplerinden biri ısınma amacıyla kullanılan odun ve kömür gibi parçacık salınımı yüksek yakıtlar” diyen Üçay Mühendislik Genel Koordinatörü Özgür Şahin, doğalgazın yanma sürecinde ortaya çıkan katı parçacık salınımı bakımından odun ve kömürden 25 kat daha az olduğuna dikkat çekti ve ekledi: “Doğalgaz kullanımı ile hava kalitesi arasında doğru orantı var.”
Mainz Üniversitesi'nden Profesör Thomas Münzel ve ekibi tarafından yapılan araştırmaya göre dünyada her yıl 8.8 milyon kişi, hava kirliliği sebebiyle hayatını daha erken kaybediyor. European Heart Journal isimli bilim dergisinde yayımlanan araştırma, hava kirliliği kaynaklı ölüm sayısının tütün ürünleri sebebiyle yaşanan ölümlerden daha fazla olduğunu da ispatlıyor. Hava kirliliğinin akciğer hastalıklarının yanı sıra kardiyovasküler rahatsızlıkların da sebebi olduğu araştırma sonucu ortaya çıkıyor.

ODUN VE KÖMÜR YERİNE DOĞALGAZ KULLANIMI ARTIRILMALI
Hava kirliliğinin Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Üçay Mühendislik Genel Koordinatörü Özgür Şahin, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hava kirliliğinin en büyük sebebi sanayi kaynaklı kimyasallar ve evlerde ısınma amaçlı kullanılan yakıtlar. Sanayi bölgelerinin dışında görülen hava kirliliğinin sebebi ise doğrudan ısınma amaçlı kullanılan odun ve kömür kullanımı. Bu maddeler yanma sürecine girdiği andan itibaren içinde bulunan arsenik ve cıva gibi ağır metaller ortaya çıkarak atmosfere yayılır. Yanma sonucu ortaya çıkan kükürt dioksit ve azot dioksit gibi maddeler doğrudan akciğer ve solunum yolu tahribatına sebep olan kirleticilerdir. Fakat doğalgazın yanma sürecinde ortaya çıkan katı parçacık salınımı, odun ve kömürden 25 kat daha azdır. Bu sebeple doğalgaz insan sağlığı açısından daha güvenlidir.” dedi.

BAKANLIK VERİLERİ DOĞALGAZIN HAVA KALİTESİNE ETKİSİNİ DOĞRULUYOR
Doğalgaz kullanımı ile hava temizliği arasında doğru orantı olduğunu belirten Üçay Mühendislik Genel Koordinatörü Özgür Şahin şu bilgileri paylaştı: “Türkiye genelinde doğalgazın kullanılmaya başlamasıyla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 2007’den 2010'a hava kirliliği yükünde yüzde 29 azalma sağlanırken kükürt dioksit oranında da yüzde 43 iyileşme görüldü. 2000 yılı öncesinde dünya standartlarına göre 1 metreküp havada bulunması gereken maksimum 150 mikrogram kükürtdioksit oranı İstanbul’da 2 bin 330 mikrograma kadar yükselmişti. Günümüzde sanayi tesisi ve taşıt sayısı artmasına rağmen tüm şehirlerimizin hava kalitesi geçmiş yıllara oranla daha iyi. Bunun sebebi doğalgaz kullanımının artmasıdır.”

“DOĞALGAZ DİĞER TÜM SEÇENEKLERDEN DAHA HESAPLIDIR”
Doğalgazın bilinenin aksine fiyat açısından daha uygun olduğunu belirten Özgür Şahin, “Çevreci bir kaynak olan doğalgaz aynı zamanda diğer tüm seçeneklerden daha hesaplıdır. Doğalgaz ile bir evin ısınma, mutfak ocağı ve sıcak su ihtiyacı konforlu şekilde karşılanır. Bu ihtiyaçlar giderilirken yılın büyük bölümünde çok düşük faturalar ödenir. Fakat ısınmada kömür, mutfakta tüp, sıcak su ihtiyacında elektrikli sistemler kullanıldığında maliyetler daha yüksek olacaktır. Buna bir de yıllık ev boyama ve tadilat maliyetleri eklendiğinde rakamlar daha da artacaktır. Vatandaşlar hem toplum sağlığını hem de bütçelerini düşünerek doğalgazı tercih etmelidir.” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78