• BIST 9548.09
  • Altın 2493.433
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.5694
  • İzmir 21 °C

Gemisandere Radyasyon Ölçüm İstasyonu

Gemisandere Radyasyon Ölçüm İstasyonu
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından geri dönüşüme kazandırılmak için İzmir'in Aliağa İlçesine getirilen Kuito isimli geminin radyasyon denetimi yapılmadan söküldüğü iddialarına son nokta konuldu. Aliağa’daki gemi geri dönüşüm t

GEMİSANDER BAŞKANI ADEM ŞİMŞEK, RADYASYON ÖLÇÜM İSTASYONUMUZ FAALİYETE GEÇTİ

GEMİSANDER BAŞKANI ADEM ŞİMŞEK, RADYASYON ÖLÇÜM İSTASYONUMUZ FAALİYETE GEÇTİ

ŞİMŞEK, “SEKTÖRÜMÜZÜN İTİBARI, ÇEVRE TEMİZLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI HERŞEYDEN ÖNEMLİDİR”

GEMİSANDER BASIN BÜROSU GÖRÜNTÜ http://we.tl/U7qnbHJ0U5


GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, radyasyon ölçüm... paylaşan: egeplay

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından geri dönüşüme kazandırılmak için İzmir'in Aliağa İlçesine getirilen Kuito isimli geminin radyasyon denetimi yapılmadan söküldüğü iddialarına son nokta konuldu. Aliağa’daki gemi geri dönüşüm tesislerine geçtiğimiz şubat ayında getirilen Angola bandıralı Kuito gemisinin radyoaktif madde yüklü olduğu iddia edilmiş ve yapılan resmi denetimler sonucunda geminin iddia edildiği gibi radyasyon taşımadığı ortaya çıkmıştı.

Geri dönüşümüne engel bir durumun olmadığının tespiti üzerine; 46 bin tonluk dev geminin sökümüne başlandı ve şuana kadar üçte birlik bölümü söküldü. Ancak gündeme geldiği ilk günden bugüne kamuoyunda sürekli tartışma konusu olan Kuito gemisi hakkında ortaya atılan iddiaların ardı arkası kesilmeyince, Dünya Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Birliği (ISRA)’dan görüş soruldu.

gemisander-baskani-adem-simsek.jpg

GEMİSANDER’DEN SEKTÖRDE BİR İLK “RADYASYON ÖLÇÜM İSTASYONU”

Kuito gemisi üzerinden öne sürülen iddiaların sadece geminin sökümünü gerçekleştiren firmayı değil, Aliağa’da faaliyet gösteren diğer firmaları da toplum nezdinde zan altında bıraktığını ve özellikle basın üzerinden başlatılan karalama kampanyasının sektöre büyük zarar verdiğini belirten Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (Gemisander) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, konunun artık kangrenleştiğini, bu nedenle de  ISRA’nın (Dünya Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği ) görüşüne başvurulduğunu söyledi. 

(Dünya Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Birliği) ISRA’nın raporlandırdığı çözüm önerilerinin Gemisander yönetim kurulu tarafından uygun bulunduğunu belirterek,  kesin ve toplu çözüm için harekete geçtiklerini anlatan Başkan Adem Şimşek,  Aliağa’da 22 firmanın faaliyet gösterdiği gemi geri dönüşüm tesislerini zan altında kalmaktan kurtaracak bir projeyi hayata geçirdiklerini açıkladı.

Gemisander olarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)  nezdinde gemi geri dönüşüm sektöründe toplam çözüm ile dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Şimşek, Nisan Ayının ilk haftası itibarıyla  Gemi söküm bölgesi çıkış kapısına kurulan Radyasyon Ölçüm İstasyonunun faaliyete geçtiğini ve kontrolsüz hiçbir hurda aracının çıkışına  izin verilmediğini belirtti.

istasyon.jpg

ŞİMŞEK KUİTO İÇİN  TAEK’NU DAVET ETTİK

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden  yapılan taleple, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)  tarafından Gemi Geri Dönüşüm tesislerinin çıkış kapısına bir  ‘Radyasyon Ölçüm İstasyonu’ kurduklarını, buna göre tesislerden çıkış yapan tüm nakliye araçlarının kontrol edilmeye başlandığını ve ölçümlerin  kayıt altına alındığını kaydeden Başkan Adem Şimşek,  “Sektör olarak asılsız, çirkin iddialara maruz kalmaktan yorulduk. Bilgi kirliliğinin önüne geçmek, zan altında kalmamak ve en önemlisi de halkımızın ve çalışanlarımızın gönül rahatlığı için üst birliğimizin de önerisi ile tesislerimizin çıkış kapısına TAEK Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanlığı teknik uzmanlarınca  RIS-100 x serisi kapı radyasyon ölçüm monitörlerinden müteşekkil olan bir istasyon kurduk. Bu istasyonu kurmakta ki bir diğer amacımız da; kamu nezdinde şüpheleri ortadan kaldırmak ve  söz konusu duruma bireysel değil, toptan çözüm getirmektir.” dedi. Gemisander’e üye olan bazı firmaların söküm için gelen her geminin zaten radyasyon kontrolünden geçtiğini gerekçe göstererek; istasyon kurulmasına sıcak bakmadığını vurgulayan Başkan Şimşek, şöyle konuştu:  “Bazı firmalarımız her ne kadar istasyon kurulumuna sıcak bakmasa da; sektörün daha fazla zarar görmemesi adına kurmakta karar kıldık. Çünkü sektörümüze yönelik  ardı arkası kesilmeyen asılsız iddialar yüzünden gemi geri dönüşümde dünya lideri konumunda olan ülkemiz özellikle de bilgi kirliliği yüklü mesnetsiz iddialar ve maksatlı haberlerden ötürü son dönemde Avrupa nezdinde zor durumda kalmaya başladı”

istasyon2.jpg

 Kuito tartışmalarına da açıklık getiren Başkan Şimşek, söz konusu geminin söküm aşamalarında Gemisander olarak TAEK yetkilileri ile iletişim içinde bulunduklarını ve yine Gemisander olarak 31.03.2015 tarihinde gemideki ölçümlerin TAEK uzmanlarınca da yapılması  konusunda yazılı davet talebini ilettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Derneğimiz radyasyon güvenliği kapsamında sadece Kuito gemisi için değil tüm bölgenin güvenliğini sağlamak adına TAEK nezdinde çalışma başlatmış, bu kapsamda Gemi söküm bölgesi çıkış kapısına  RIS-100 x serisi kapı radyasyon ölçüm monitörleri konulmuştur. Nisan ayının ilk haftasında TAEK Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanlığı teknik uzmanlarınca  montaj ve test işlemleri tamamlanmıştır. Bölgeden çıkış yapan tüm hurda saç vb metal taşıyan tüm araçlar bu tarihten itibaren panellerden geçerek bölge dışına çıkmaktadır. Ölçüm istasyonumuz sayesinde Nisan ayının ilk haftası itibarı ile tesislerden çıkan tek bir toplu iğne dahi kontrolden geçiyor,  Araç plakası, aldığı yük, gideceği yer ve firma bilgileri ile kayıt altına giriyor.”

istasyon3.jpg

ŞİMŞEK,”İDDİALAR ASILSIZ, SEKTÖRÜMÜZE MESNETSİZ SALDIRILIYOR”

Gemi Geri Dönüşümden elde edilen ve ekonomiye yeniden kazandırılmak üzere tesislerden çeşitli fabrikalara nakledilen hurda malzemelerin gönderildikleri fabrikaların girişlerinde de gemi geri dönüşüm tesislerine kurulan sistemin bir benzeri olan zorunlu ölçüm istasyonlarından geçtiğini sözlerine ekleyen Başkan Şimşek, şunları söyledi: “ Bazı aklı evveller tesislerimize getirilen gemilerin tabir yerindeyse eli kolu sallanarak getirildiğini sanıyor. Hâlbuki bu gemiler Türkiye’ye getirilmeden önce de bağlı oldukları ülkelerde de sıkı denetimlerden geçiyor. Tesislerimizde söküm öncesinde ve devamında düzenli olarak kontrol ediliyor. Kamuoyunda bizim için tasvir edenlerin söylemleri gerçeği yansıtmıyor”

istasyon4.jpg

“ÇEVRE BİLİNCİ İLE HAREKET EDEN HERKESE KAPILARIMIZ AÇIK”

“Tek taraflı, karşı tarafının görüşü alınmadan yanlı ve varsayımlar üzerinden sektörümüze saldıranlar, sanırım bu işleri çocuk oyuncağı sanıyor.” İfadesini kullanan Başkan Adem Şimşek, “Biz burada basit bir iş yapmıyoruz. Yaptığımız ağır iş kolu unutulmamalıdır ve işin ne kadar kritik, hassas olduğunu ve uluslararası çevreci örgütler başta olmak üzere tüm dünya tarafından yakinen takip edildiğimizi çok iyi biliyoruz. Bunun içindir ki tesislerimize diğer ülkelerde ki tesislerde olmayan çevreci yatırımları kazandırdık. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bu anlamda daha öncede söylediğim gibi; kapılarımız devletin tüm kurumlarına olduğu gibi herkese açık, isteyen istediği zaman tesislerimiz de inceleme de bulanabilir. Hatta isteyen kurum kuruluş kurduğumuz Radyasyon Ölçüm İstasyonuna bir gözlemci dahi görevlendirebilir. Yada her ay sonunda çıkan araçların toplam ölçüm bilgilerini bizden alabilirler ” diye konuştu

istasyon5.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78