• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İzmir 26 °C

İthal Ediliyordu, Yerli ve Milli Olarak Üretildi

İthal Ediliyordu, Yerli ve Milli Olarak Üretildi
MKS DevO Kimya’ya ait Ar-Ge merkezinde 5 yıl önce çalışmalarına başlanan, “Deicing Fluid Series” yani uçaklarda buzlanmayı önleyici püskürtülebilir sıvılar yerli ve milli imkanlarla üretilmeye başlandı.

İthal Ediliyordu, Yerli ve Milli Olarak Üretildi

MKS DevO Kimya’ya ait Ar-Ge merkezinde 5 yıl önce çalışmalarına başlanan, “Deicing Fluid Series” yani uçaklarda buzlanmayı önleyici püskürtülebilir sıvılar yerli ve milli imkanlarla üretilmeye başlandı. Türkiye'de tamamı ithal edilen kimyasal, uluslararası havacılık kriterlerine yönelik sertifikasyon süreçlerini de tamamladı. 

Uçaklarda buzlanmayı önleyici püskürtülebilir sıvılara yönelik beş yıllık Ar-Ge faaliyetini sonuçlandıran Bandırma menşeli kimya firması MKS DevO, Türkiye'de tamamı ithal edilen bu sıvıları yerli olarak geliştirmeyi başardı. MKS DevO Kimya, geçen yıl teknik çalışmalarını başarıyla sonuçlandırdığı ve ülkemizde sadece ithal edilebilen ürüne yönelik sertifikasyon süreçlerini de tamamladı.

Soğuk iklimin görüldüğü coğrafyalarda uçuş yapan hava araçları için hayati bir gereksinim olan bu sıvılar, özellikle sivil havacılıkta kullanılan uçakların kanat üstü hareketli aksamlarının donmasını önlemek için geliştirilmiş kimyasal sıvılar kategorisine giriyor. Uçakların büyüklüğüne, kalkış hızlarına ve bulundukları limandaki hava şartlarına bağlı olarak dört ayrı tipte hazırlanan sıvı, Deicing Fluid Serisi Type 1-2-3-4 olarak adlandırılıyor. MKS DevO Kimya, tüm hava şartlarına ve tüm uçak tiplerine hizmet edebilecek bu dört tip ürünün de Ar-Ge’sini tamamlayarak, üretime geçilebilecek safhaya getirmeyi başardı. 

Onay Alan İlk Türk Firmasıyız
Uluslararası havacılık kuralları gereği hemen her adımında olduğu gibi bu kimyasal ürünün kullanımına geçilmesi için de ağır bir sertifikasyon süreci gerekiyor. ''Core-icephob'' ticari adıyla dizayn edilen ürünler, Kanada Quebec Üniversitesi bünyesinde bulunan ve dünyada aerodinamik testlerin yapıldığı ve beynelmilel geçerliliğe sahip sertifika verebilen tek kurum olan AMİL Laboratuvarları tarafından onaylandı. MKS DevO’nun aldığı bu onay, ilk defa bir Türk firmasına ve onun geliştirdiği ürünlere veriliyor. 

“Öncelik Ülkemizin, Sonra Avrupa ve Ardından ABD İle Kanada Geliyor.”
Türkiye deicing ürünlerinin ithalatının 100 milyon $’dan daha büyük olduğunu belirten MKS DevO Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Korgün Şengün; “Bu önemli buluş sayesinde ilk seneden, ülkemizin dışa bağımlılığını sona erdirebileceğimize inanıyoruz. Ülkemizin de içinde bulunduğu iklim kuşağı dahil Kuzey Avrupa’ya kadar olan tüm bölgenin toplam ihtiyacının %90’nını Deicing Fluid Serisi Type 1 sıvısı karşılıyor. MKS DevO olarak, Type 1 Serisi ürünü aylık 200 ton diğer bir deyişle senelik 2.400 ton üretilebilecek kapasiteye sahibiz. Bu üretim kapasitesi Türkiye’nin toplam ihtiyacının üzerinde bir kapasitedir. Özellikle kuzeydeki büyük pazarlara hizmet edebilecek donanıma sahip olan üretim yapımız ve lojistik kabiliyetimizle ülkemiz ekonomisi için büyük bir katma değer yaratacağımızı ön görüyoruz.” dedi. 

Yüksek teknoloji havacılık kimyasalları bu ürünlerin ihracatı ile ithalatından kaybedilen dövizin geri kazanımı için çalışacaklarının altını çizen Şengün şöyle devam etti: “MKS DevO Kimya olarak birçok sektöre teknolojik organik kimya ham maddeleri ve ürünleri ile hizmet vermekteyiz. Bu yeni ürün grubuyla bizim için bir ilk olan havacılık sektörüyle tanışıyoruz. Bu yeni sektörde Avrupalı ve Amerikalı firmalarla sıkı bir rekabetin içinde olacağımızı biliyoruz. Ancak biliyoruz ki, en büyük referansımız THY olacaktır. Orta Avrupa gerekse Kuzey Avrupa’da ve hatta ilerleyen zamanlarda Amerika ve Kanada’da havacılık sektöründe iddialı olacağımıza inanıyoruz.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78