• BIST 8886.87
  • Altın 2238.808
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.1125
  • İzmir 18 °C

Kırmızı Etin Yanında Mutlaka Salata Tüketin

Kırmızı Etin Yanında Mutlaka Salata Tüketin
Kırmızı Etin Yanında Mutlaka Salata Tüketin

Ülkemizde et tüketimi özellikle Kurban Bayramı döneminde belirgin oranda artıyor. Normal zamanların aksine neredeyse her öğün sofralarda mutlaka bulunuyor. Buna bir de tatlı eklendiğinde, mide hastalıklarından tansiyon problemlerine kadar birçok sağlık sorununa davetiye çıkarılmış oluyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, uygulanması kolay bazı beslenme kurallarına uyarak olası sağlık risklerini önlemenin mümkün olabileceğini söylüyor.

Son derece keyifli olan bayram dönemlerinde tüm aile bireylerinin bir arada toplandığı zengin sofralar ebetteki vazgeçmememiz gereken güzel geleneklerimizden. Ancak özelikle et tüketiminin normal dönemlerin çok daha üzerine çıkıldığı Kurban Bayramı’nda hem etin miktarına, hem de pişirme şekline dikkat edilmezse bazı sağlık sorunları da ortaya çıkabiliyor. Sıcaklar ve beraberinde yağlı et, sakatat ya da tatlının ihtiyaçtan fazla yenmesi hem sağlıklı, hem kronik hastalığa sahip olan kişiler için risk yaratabiliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, Kurban Bayramı’nı hem keyifli, hem de sağlıklı geçirmeyi sağlayacak beslenme önerilerini sıraladı.

KAHVALTIDA CİĞER KAVURMA TÜKETMEYİN
Bazı yörelerimizde hala kahvaltı sofralarında kurban kesilmesinin ardından hayvansal yağ ile kavrulan ciğer tüketiliyor. Hatta bazen bu beklentiyle öğlene kadar hiçbir şey yenmediği de olabiliyor. Bu şekilde tüketilen ciğerin kalp damarları için son derece tehlikeli olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, hafif bir kahvaltı ile güne başlamanın enerjinin ve vücut dengesinin yerinde olmasını sağladığına işaret ediyor. Yaygın olarak tercih edilen bir besin olan ciğer, birçok vitamin ve mineralin kaynağı olsa da içeriğindeki kolesterol miktarından dolayı dikkatti tüketilmesi gerekiyor. Dana etinin 100 gramında yaklaşık 90 mg kolesterol varken, karaciğerde 300 mg kolesterol bulunuyor. Bu nedenle ciğer, ete göre de daha az miktarda ve kavurma olarak değil, domates, biber gibi sebzelerle sote edilerek tüketilmeli. Ayrıca yanında bol salatanın bulunması sindirim sağlığı açısından da önem taşıyor.

ÖĞÜNLERDEKİ ET MİKTARINI DENGELEYİN
Vücudumuz her gün belirli miktarda proteine ihtiyaç duyuyor. Et de iyi bir protein kaynağı olduğundan tüketilmesi gerekiyor, ancak fazlasının da zararlı olduğu unutulmadan. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, “Öğünler arasında tüketim miktarı dengelenmeye çalışılmalı. Örneğin öğle yemeğinde et yenildiyse, akşamına sadece tadına bakmak yeterli olmalı. Ayraca mutlaka sebze yemeğine de yer verilmeli” diyor. Yaşa, boya ve cinsiyete göre değişkenlik gösterse de günde 120 gr.dan fazla et tüketmemeye çalışılmalı.

HER ÖĞÜNDE MUTLAKA SALATA YİYİN
Özellikle kırmızı et yoğun miktarda demir minerali içeriyor. Vücudun daha sağlıklı çalışabilmesi, enzim faaliyetlerinin sürdürülebilmesi, halsiz kalınmaması için demir son derece gerekli. Ancak, vücut bu minerali daha iyi kullanabilmek için C vitaminine ihtiyaç duyuyor. Bunun sağlanması için de yemeklerin yanında bol miktarda limonlu ve sirkeli yeşil yapraklı salata bulundurulmasına özen göstermek gerekiyor. Aynı zamanda doygunluk hissi de sağlayan salatalar sayesinde yemekten sonra gelen tatlılara hayır demek de kolaylaşıyor.

SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN
Her bayramın vazgeçilmezi olan tatlılar konusunda da dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, “Bayramda mutlaka tatlı yapılacaksa, sütlü tatlılar gibi hafif tatlılar tercih edilmeli. Hamur işi ve şerbetli tatlıları az miktarda tüketmeye çalışmalı, aşırıya kaçmamalı. Özellikle aç karnına tatlı yemek, kan şekerini ciddi ölçüde bozarak daha fazlasını yeme ihtiyacı doğuracaktır” diyor.

Bu noktalara dikkat edilmediği sürece ani kan şekeri bozuklukları, kolesterolün artışı, sindirim sistemi ve tansiyon problemleri ile karşılaşma riskinin bulunduğu unutulmamalı. Özellikle diyabetli kişilerin tatlı tüketimi konusuna ayrı bir dikkat gerektirdiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, “Bu kişiler tatlandırıcı ile yapılmış tatlılara tercih etmeli. Eğer kan şekerleri kontrol altındaysa 2 topu aşmayacak şekilde dondurma da tüketebilirler” diyor. // EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

İzmir / Aliağa / Aliağa Haber

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78