• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İzmir 23 °C

Kozak Çam Fıstığına Tescil

Kozak Çam Fıstığına Tescil
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ /Bergama Ticaret Odası, Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvuru sonucu Bergama Kozak Çam Fıstığı’nın coğrafi işaret tescil belgesini aldı.
BERGAMA KOZAK ÇAM FISTIĞI TESCİL EDİLDİ.
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ BAKIRÇAY NET GAZETESİ /Bergama Ticaret Odası, Türk Patent Enstitüsü"ne yaptığı başvuru sonucu Bergama Kozak Çam Fıstığı"nın coğrafi işaret tescil belgesini aldı.
Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Duran,  İlçe Emniyet Müdürü İsmail Akıntürk, Vergi Dairesi Müdürü Bünyamin Altın, İlçe Tarım Müdürü Adem Aklar, Bergama Ticaret Odası yönetim kurulu ve meclisi başta olmak üzere meslek oda başkanları, Kozak Köy Muhtarları, çam fıstığı üretimi ve ticareti ile faaliyet gösteren üyeler ve pek çok davetlinin katıldığı coğrafi işaret tescil belgesinin tanıtım toplantısı Bergama Ticaret Odası"nın Kale Mahallesi"ndeki tarihi mekanında yapıldı.
Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, lezzeti, tadı ve kokusu gibi ayırt edici özelliğiyle ön plana çıkan ve Kozak bölgemizle özdeşleşen Kozak Çam Fıstığının tescilli bir marka olduğunu belirterek Kozak Yaylası"nın coğrafi özelliklerini ve Kozak Çam Fıstığına olan etkisini anlattı. Ürünün fiziksel ve kimyasal özelliklerine değindi. Ürün tanımı ve ayırt edici özelliklerine ilişkin olarak “Bölgenin geçirgenliği yüksek, taneli, granit, gnays, kristalleşen şistler üzerine yaygın yapıda toprağın olması fıstık ağacının yeteri kadar olgunlaşmasına ve bu ağaçtan elde edilen iç fıstığın maksimum kalitede olmasını sağlar.” Şeklinde konuştu. 100 gramında 138 dane sayısı, boylarının 14,25mm, enlerinin ise 5,48mm olduğunu belirtti.
Başkan Kahraman, üretim metodları hakkında şunları söyledi: "Toplanan künerler kapalı sistemde yıkanarak dört boy haline ayrılır. Kabukları kırılan künerler iç fıstık haline getirilir ve doğal kurutmaya bırakılır. Doğal kurumaya bırakılan fıstıklar dönerli fırça ile temizlenir. Biriktirme silosunda bekletilen fıstıklar fırçalı döner yıkama ünitesinde yıkanarak titreşimli ön kurutmaya geçer. Ön kurutmada suyu alınan fıstık kurtulur. Dezenfekte edilerek fıstık fırınından soğutma ünitesine alınır ve son kontrolden sonra satışa sunulmak üzere karton kutulara konularak muhafaza edilir."
Coğrafi işaretlerin korunması ve denetimi hakkında BERTO Başkanı, Bergama Kozak Çam Fıstığı için fiziksel, kimyasal ve üretim metodu gibi özelliklerinin belirtilen koşullara uygunluğunun denetimi 555 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 20. maddesi gereğince T.C.Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Bergama İlçe Müdürlüğü ve Bergama Ziraat Odası başkanlığı tarafından oluşan komisyon tarafından yapılacağını dile getirdi. Hem ticaret için hem de yöremiz için değerli bir ürün olan Kozak Çam Fıstığının 2008 yılında başlayan sürecin tamamlandığını ve her hangi bir çam fıstığının Bergama Kozak Çam Fıstığının adı ile satışlarının ve haksız rekabetin önlenebileceğini kaydederek coğrafi işaret tescil belgesinin hayırlı olmasını diledi.
Kozak Çam Fıstığı ağaçlarında yaşanan sıkıntıya değinen Kahraman, çözüm ve sonuç arayışlarının devam ettiğini, Süleyman Demirel Üniversitesi"nden gelen akademisyenlerin araştırma sonuçlarını beklediklerini ve Karadeniz Teknik Üniversitesi"nden de yörede inceleme yapmak için yazışmalarının devam ettiklerini söyledi. Yakın zamanda Bozköy tarafındaki zeytin ağaçlarında yaşanan sıkıntıyı dile getirerek KTÜ"den gelecek olan heyetin zeytin ağaçları üzerinde de araştırma yapacaklarını dile getirdi.
Ayrıca Sayın Başbakanımızın ustalık dönemi diye tanımladığı 61. T.C. Hükümetinin Değerli Bakanlarına, çalışmaları esnasında ihtiyaç duydukları enerjiye katkıda bulunması adına çam sakızı çoban armağanı kabilinden hazırlanmış olan tescilli Bergama Kozak Çam Fıstıkları önünde anı fotoğrafı çekildi.
Toplantı sonunda Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Başsavcı Bekir Duran, Vergi Dairesi Müdürü Bünyamin Altın, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Akıntürk, İlçe Tarım Müdürü Adem Aklar, Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Süleyman Başsan, Şoförler Odası Başkanı Mehmet Kızıltaş, Sergiciler ve Benzerleri Odası Başkanı Süleyman Türkoğlu, BEGİAD Başkanı Hakan Karcı, BERTO Meclis Başkan Yardımcısı Talat Kor, Emin Urgun, Yönetim Kurulu Üyeleri Levent Akçay ve Feridun Duymaz, toplantıya katılan Kozak Köy Muhtarlarına ve çam fıstığı üretimi ve ticaretiyle faaliyet gösteren üyelere tescil belgesinin bir örneğini takdim ederek Bergama"nın ve Kozak"ın ticari hayatı için hayırlı olması yönünde iyi dilek temennilerinde bulundular ve emeği geçenlere teşekkürlerini ilettiler.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78