• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İzmir 22 °C

Kuraklığa kartlı önlem

Kuraklığa kartlı önlem
Konişon salatalık üretimde % 15 ile Türkiye’nin zirvesinde yer alan Manisa Gördes’te sulamalar kartlı-elektronik sisteme geçiyor.

Konişon salatalık üretimde % 15 ile Türkiye’nin zirvesinde yer alan Manisa Gördes’te sulamalar kartlı-elektronik sisteme geçiyor. Toplam 15 bin 630 dekarlık alandaki çalışmaları inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, “Giderek artan kuraklık tehdidine karşı suyun etkin ve doğru kullanımına dikkat çekti. “Projeler 2023 yaz sulama sezonuna yetişecek” dedi.

Son dönemde özellikle turşuluk “kornişon” salatalık üretimiyle dikkatleri üzerine çeken Manisa Gördes’te Güneşli ve Doğanpınar Sulamaları kartlı-elektronik sisteme geçiyor. Türkiye’nin kornişon salatalık üretiminde yaklaşık % 15’lik bir paya sahip olan ilçeyi ziyaret eden DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, Belediye Başkanı Muhammet Akyol ile birlikte proje sahasını gezdi. Üreticilerle buluştu. 

Su israfının önüne geçecek

DSİ 2. Bölge Müdürü Saadetin Ceylan’ın ilk durağı Güneşli Barajı sulama sahasıydı. 2014 yılında inşa edilen barajın ve 8.2 milyon m3 depolama hacmine sahip olduğunu hatırlatan DSİ 2. Bölge Müdürü Ceylan “ Proje sayesinde 11 bin 400 dekar arazinin su ihtiyacını karşılayarak, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Ancak giderek daha değerli hale gelen suyu daha etkin ve doğru kullanabilmek için Gördes’te 2 projeyi ultrasonik ön ödemeli kartlı sisteme dönüştürüyoruz. Üreticimiz artık elektronik sayaçlardan kartını okutarak, ihtiyacı kadar su alacak. Böylece hem suyu saat yerine metreküp hesabına geçildiği için hem suyu daha dikkatli kullanıp, israf etmeyecek, hem de boşa akan suyun parasını ödemeyecek.” diye konuştu. 

2023 yaz sulama sezonuna yetişecek

Güneşli Barajı Sulama sahasındaki sayaç montajlarının tamamlandığını kaydeden DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan DoğanpınarBarajı sulaması sahasındaki çalışmalarında devam ettiğini söyledi. Ceylan, “ Temelden yüksekliği 33 metre olan Doğanpınar Barajımız toplam 4 bin 230 dekar araziye can suyu veriyor.Bu alanda artıkultrasonik ön ödemeli kartlı sayaçlar vasıtası ile sulanacak. Hedefimiz her iki projedeki çalışmalarımızı birkaç aya kadar tamamlayarak, 2023 yaz sezonundan itibaren bölgede kartlı sayaç sistemine geçmek. Üreticimize şimdiden hayırlı olsun” dedi.

Daha sonra Gördes Belediyesi Kültür Merkezi’nde ilçedeki muhtarlar ve üreticilerle buluşan DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, bölgedeki projeleri anlattı. Soruları yanıtladı.
Son yıllarda giderek azalan yağış rejimi ve kuraklığa dikkat çeken DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, ultrasonik ön ödemeli kartlı sayaç vasıtası ile su kullanımında önemli tasarruf sağlandığına dikkat çekti. Ceylan, üreticiyi su israfı konusunda uyardı. 

Gördes-Demirci Otoyol inşaatı şantiyesini de ziyaret eden DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, yok güzargahında kalan sulama şebekesinin deplasesi konusunu da mercek altına aldı.


 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78