• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İzmir 15 °C

Maskenin Ardındaki Yaşamlar

Maskenin Ardındaki Yaşamlar
Parkinson’un 200. Yılında "Maske Hayatlar" Sergisi Ege Üniversitesi Hastanesi’nde

MASKENİN ARDINDAKİ YAŞAMLAR

İngiliz doktor James Parkinson’un, 1817’de ilk defa “titrek felç” olarak tanımladığı Parkinson hastalığının 200. yılında, Parkinson hastalığına farkındalık yaratmak amacıyla Parkinson Hastaları Derneği tarafından  Ege Üniversitesi Hastanesi Koridorlarında “Maske Hayatlar” isimli resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Parkinson Hastaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülnur Uğurlu Kelçe,  “Parkinson’un en belirgin özelliklerinden birisi yüzdeki maskelenme ve donukluktur. Bizde bu noktadan yola çıkarak, bu maskelerin arkasında da hayatların olduğunu, sadece donuk yüzleri değil; sevinçleri, üzüntüleri, kaygıları, umutları, endişeleri, acıları yani diğer insanlar gibi bir takım duyguları olduğunu yansıtmak istedik” diye konuştu.

YAŞLANMA İLE DAHA DA ARTACAK

Parkinson’un, beyindeki hücrelerin işlev kaybı ve ölümü ile giden kronik ve ilerleyici bir nörolojik hastalık olduğunu ifade eden Kelçe, “Yurdumuzda 100 ila 130 bin arasında Parkinson hastası olduğu düşünülmektedir.  Bu sayının  nüfusun yaşlanması ile daha da artacağı öngörülmektedir. Bu bağlamda Parkinson hastalığından etkilenerek toplum  içinde dezavantajlı hale gelen bireyler için sivil toplum desteğine gereksinim duyulmaktadır. Parkinson hastalığı konusunda hizmet sunması amaçlanan ilk sivil toplum kuruluşu olan Parkinson Hastaları Derneği, konu ile ilgili hasta, hasta yakını ve bir grup gönüllünün bir araya gelmesi ile Nisan 2014 yılında Türkiye’deki ilk hasta derneği olarak kurulmuştur. Başlangıçta evlerden yürütülen çalışmalar, 2015 yılında merkezinin açılışıyla Parkinson ailesine, dernek çatısı altında hizmet vermeye başlamıştı” dedi.

James Parkinson’un doğum günü olan 11 Nisan’ın, ülkemizde ve tüm dünyada Parkinson hastalığı hakkında toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla “Dünya Parkinson Günü” olarak anıldığını ifade eden Kelçe,  “Parkinson belirtilerinde; titreme, denge kaybı, kas sertliği ve hareket kısıtlılığı görülmektedir. Yüz ifadesinde donuklaşma, yani “Maske Yüz” duygu ifadesinde zorluğa yol açmakla birlikte belirtilerin ilk ortaya çıkmasıyla kendini ifade etmekte zorlanan birçok Parkinsonlu hastanın sosyal ortama adaptasyon sürecini dış dünyaya kapatarak geçirmelerine sebep olmuştur ki, bu da “Maske Hayatlar”ın çıkış noktası olmuştur” diye konuştu.

İZMİR SAAT KULESİ  ‘YEŞİLLENECEK’

Kendi eşinin de bir Parkinson hastası olduğunu belirten Kelçe, “Parkinson’un en belirgin özelliklerinden birisi yüzdeki maskelenme ve donukluktur. Bizde bu noktadan yola çıkarak, bu maskelerin arkasında da hayatların olduğunu, sadece donuk yüzleri değil; sevinçleri, üzüntüleri, kaygıları, umutları, endişeleri, acıları yani diğer insanlar gibi bir takım duyguları olduğunu yansıtmak istedik. Maske Hayatlar Sergisi’nin amacı; Parkinson hastalığı, hayatta yeteri kadar bilinmeyen bir hastalık. Genellikle Alzheimer ile karıştırılmaktadır ama aslında Alzheimer çok farklı bir hastalık. Parkinson, hareket kısıtlılığından kaynaklanan bir hastalıktır ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek için Maske Hayatlarla, dikkat çekmek istedik. Parkinson hastalığına  farkındalık  yaratmak için hazırladığımız projemiz  kapsamında 11 Nisan’da İzmir Saat Kulesi’ni ‘Yeşil ışık’la ışıklandıracağız ” dedi. Oğuzhan Aygün-Yunus Uyar İZMİR (Ege Ajans) / EGE BASIN GRUBU aliağa haber

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78