29 Mart 2024
  • İzmir17°C

ADALET MÜLKÜN DEĞİL, ADALETSİZLİK SARAY’IN TEMELİ OLACAK

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, kuvvetler ayrılığını yok edecek Danıştay Kanunu Değişikliği Hakkında TBMM’de Konuştu

Adalet Mülkün Değil, Adaletsizlik Saray’ın Temeli Olacak

02 Temmuz 2016 Cumartesi 09:20

ADALET MÜLKÜN DEĞİL, ADALETSİZLİK SARAY’IN TEMELİ OLACAK

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, kuvvetler ayrılığını yok edecek Danıştay Kanunu Değişikliği Hakkında TBMM’de Konuştu:

“AKP, Danıştay ve Yargıtay Kanun değişikliğiyle yüksek yargıyı yürütmeye bağlamanın peşindedir. Bu kanun, kuvvetler ayrılığı ilkesini yok etmiş, hem parlamenter sistemi hem de hukuk devleti ilkesini kökünden sarsmıştır.

DOSYALAR BEKLİYOR, HAKİM VE SAVCILAR AZLEDİLİYOR

Yargının iş yükünün arttığını biliyoruz. Bunun için 2011 ve 2014'te değişiklik yaparak yükselttiğiniz daire ve üye sayısını bugün iş yükünde hiç azalma olmadığı hâlde düşürmeye kalkıyorsunuz.

Son 5 yılda adaletle ilgili 3 kapsamlı paket Meclisimize getirilmiş, bunlardan biriyle Yargıtay’ın üye sayısı 250’den 387’ye, Danıştay’ın üye sayısı 95’ten 156’ya çıkarılmıştır.

17/25 Aralık’ın ardından yargıya yeni darbe girişiminizle Yargıtay’daki üye sayısını 387’den 516’ya, Danıştay üye sayısını ise 156’dan 195’e çıkardınız.

Bugün ise, ortada dava dosyaları beklerken, Yargıtay ve Danıştaydan işler iki ile dört sene arasında zor gelirken, insanlar adaletin zamanında gerçekleşmemesinden yakınmaktadır. Siz, bu sorunlar sürerken, yargının üzerinde vesayet kurmak için bu çalışmayı yapıyor, hakim ve savcı sayılarını düşürüyorsunuz.

HUKUKLA OYNAYAN, BİRGÜN O HUKUKUN ALTINDA EZİLİR.

Yargı mevzuatında sürekli değişiklik yapmak, yargı sistemini bozmak demektir. Bir sistem üzerinde ne kadar çok oynarsanız o kadar çok olumsuz sonucun ortaya çıkacağını şimdiden görmelisiniz, bilmelisiniz. Şu an her alanda tam bir çıkmazın içine girmiş iktidar konumundasınız.

YARGICIN TEK EFENDİSİ HUKUKTUR

Yargıda temizlik için başlanan bu düzenleme aslında bir intikam ve kinle birlikte kadrolaşma duygusuyla sürdürülmektedir. Bu düzenlemede, yargıdaki başkanlar, başkan vekilleriyle, daire başkanlarıyla, cumhuriyet başsavcılarıyla ilgili bir görev azledilmesi yok, ama 421 üyeyle ilgili değişikliği öyle bir yapıyorsunuz ki Yargıtay ve Danıştay’da sizden olmayan bütün arkadaşların, bütün hâkimlerin geleceğini karartıyorsunuz.

Herkes için adaleti değil, kişiye göre yargılamayı hedefleyenlerin 14 yılda geldiği nokta, hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukukudur.

SARAY’A TESLİM OLAN BİR YARGI OLUŞTURUYORSUNUZ

Bu yasa, kuvvetler ayrılığını yok edecek, hukuk devleti ilkesini zedeleyecek, yürütmenin yargıya sürekli müdahale etmesine olanak sağlayacak, Saraya teslim olan bir yargıyı Meclis eliyle oluşturacaktır. Bu yasa, yasama yetkisinin millet iradesine aykırı kullanımıdır, kazanılmış hakların yok sayılmasıdır.

Bu tasarının amacı kamu yararı değil, parti çıkarı, Başkanlık sevdası, tek adamlık rüyası ve dikta isteğidir.

Bu yasa sonucunda adalet mülkün temeli değil, adaletsizlik Saray’ın temeli olacak, ancak düzenleme Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.