29 Mart 2024
  • İzmir25°C

EGE ÜNİVERSİTESİ’NİN YÜRÜTTÜĞÜ KAZIYA BÜYÜK DESTEK

Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü akademisyenlerinin yürüttüğü Siirt-Başur Höyük kazısına University College London tarafından 700 bin pound fon desteği sağlandı.

Ege Üniversitesi’nin Yürüttüğü Kazıya Büyük Destek

21 Temmuz 2018 Cumartesi 11:17

Ege Üniversitesi’nin Yürüttüğü Kazıya Büyük Destek 

Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü akademisyenlerinin yürüttüğü Siirt-Başur Höyük kazısına University College London tarafından 700 bin pound fon desteği sağlandı.  

Ege Üniversitesi bilim insanlarının öncülüğünde ve uluslararası işbirliği içerisinde yürütülen kazı çalışmalarıyla ölüm olgusunun medeniyetin başlangıcına etkisi araştırılıyor.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünün,  İngiltere University College London, İngiltere Naturel History Museum ve Atina'daki Georgia Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü projeye; University College London tarafından 700 bin pound fon desteği sağlandı. 

Proje ekibinden EÜ Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Haluk Sağlamtimur ve Dr. Brenna Hasset EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı ziyaret ederek kazı çalışmaları konusunda bilgi verdiler.

Ziyaret sırasında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri ülkemizin dört bir yanında sürdürdükleri kazı çalışmaları ile kültürel zenginliğimizi gün yüzüne çıkarıyorlar. Ülkemizin ne kadar eski ve köklü medeniyetlere ev sahipliğini yaptığını bu kazılarımız sayesinde bir kez daha öğreniyoruz. Ve üzerinde yaşadığımız toprakların zenginliğini bir kez daha anlıyoruz. Siirt-Başur Höyük kazısının da insanoğlunun medeniyet yolculuğunda geçirmiş olduğu evreleri göstermesi açısından büyük katkı sunacağına inanıyorum. Bu önemli kazı çalışmasında görev alan tüm akademisyenlere başarılar diliyorum’’ şeklinde konuştu. 

Kazı çalışmalarını 2007 yılından beri sürdürdüklerini ifade eden Dr. Haluk Sağlamtimur ise  Siirt-Başur Höyük kazısının Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında bölgede arkeolojik kurtarma kazısı yapılan 23 yerleşim yerinden birisi olduğunu söyledi. 

Kazı ekibi olarak 2011-2015 yılları arasında höyüğün güneydoğu yamacında toplam 17 tane mezar tespit ettiklerini söyleyen Dr. Sağlamtimur şöyle konuştu:  Bu mezarların C 14 sonuçlarına göre Erken Tunç Çağı I dönemine (M.Ö. 3100 – 2900) tarihlendiğini belirledik. 2015 yılı kazı sezonunda İngiltere - Naturel History Museum’den gelen uzman antropologlar ekibe katılıp, ortaya çıkartılan 90 iskelet üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiler. Antropologlar bu iskeletler üzerinde detaylı çalışmalar sonucunda bu mezarların içerisinden bulunan iki küçük çocuğun kafasında ve femur kemiğinde darbe izine rastlandı. Çocuklardan birinin özellikle kafatası şiddete maruz kalmış ve diğer bir çocuk iskeletinde ise femur kemiğinde olasılıkla sert bir nesne ile yapıldığı düşünülen bir darbe izi tespit edildi. Siirt-Başur Höyük’te izlerine rastlanılan insan kurban etme ritüeli, katmanlı toplumlarda iktidarın bir gücü ve gösterisi olarak tanımlandığını ifade eden Dr. Sağlamtimur, “Mezarların içine o zamanlar için çok değerli olan savaş araçları, metal eserler, çanak çömlekler ve boncuk gibi malzemeler bırakmak, hem de çocuk denilebilecek yaşta insanları gömmek, daha hiyerarşik bir toplum inşa etmenin önemli bir aşaması olduğunu düşünüyoruz.’’ 

Ölüm olgusunun medeniyetin başlangıcına etkileri araştırılıyor

Kazı çalışmasının temel amacının ölüm olgusunun medeniyetin başlangıcına etkileri olduğunu ifade eden Dr. Sağlamtimur,   ‘‘ Başur Höyük mezarlarında bulunan iskeletler üzerinde devam eden çalışmalarımız ile modern moleküler ve bioarkeolojik teknikleri kullanılarak, ölüm olgusunun medeniyetin başlangıcını nasıl etkilediğini ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. İskeletlerin DNA ve diğer analizleri için İngiltere’de yapılmış olan proje başvurusu bu ay kabul edildi. Yapılacak analizler için University College London tarafından araştırmalarımızda kullanılmak üzere 700 bin pound tutarında fon desteği sağladık’’dedi.  

Proje ekibinde Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü adına Dr.Haluk Sağlamtimur, Naturel History Museum’den Dr. Brenna Hasset, University College London’dan Prof. David Wengrow, Naturel History Museum’den Prof.Dr. Ian Barnes ve Dr. Selina Brace’den oluşmaktadır. // Ege Ajans/ Ege Basın Grubu

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.