29 Mart 2024
  • İzmir22°C

KALBİ DURAN 8 AYLIK HAMİLE KADIN VE BEBEĞİ YAŞAMA BÖYLE TUTUNDU

Nefes alamama şikayetiyle acile başvuran 8 aylık hamile kadın Nuray Özcan (40), mucize bebeğini sağlıkla dünyaya getirdi

Kalbi Duran 8 Aylık Hamile Kadın Ve Bebeği Yaşama Böyle Tutundu

03 Mart 2018 Cumartesi 12:51

KALBİ DURAN 8 AYLIK HAMİLE KADIN VE BEBEĞİ YAŞAMA BÖYLE TUTUNDU

Nefes alamama şikayetiyle acile başvuran 8 aylık hamile kadın Nuray Özcan (40), mucize bebeğini sağlıkla dünyaya getirdi. Hastaneye geldikten birkaç dakika sonra solunumu ve kalbi tamamen duran hamile kadının bebeği sezaryanle alındı.

İstanbul Bağcılar’da yaşayan Nuray Özcan 32 haftalık hamileydi. Hamilelik sürecinde diyabet ve hipertansiyon hastalıkları sebebiyle riskli bir dönem geçiren Özcan’ın gebeliği, düzenlenen tedavilerle son aylarına yaklaştı. Evinde olduğu sırada aniden nefes alamamaya başlayan hamile kadın, gebelik takibinin de yapıldığı Güneşli Erdem Hastahanesi’nin acil servisine getirildi. Acilde kendisine solunum desteği ve kalp masajı yapıldı. Masaj ve adrenalin desteğiyle nabzı ve tansiyonu normale getirilmeye çalışılan genç kadının şuuru bir süre kapalı kaldı. Yapılan müdahale ve kontroller sırasında karnındaki 32 haftalık kız bebeğin canlı olduğu tespit edildi ve bebek sezaryenle çıkarıldı. 32 haftalık prematüre bebek yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.

Yapılan tomografi incelemesinde genç kadının akciğer atardamarında ciddi oranda pıhtılaşma tespit edildi. Kalp-Damar Cerrahisi tarafından müdahale edilerek operasyona alınan hastanın akciğerindeki pıhtı temizlendi. Solunum durmasının akciğerindeki emboliden kaynaklandığı belirlenen Nuray Özcan, 3 günlük yoğun bakım tedavisinin ardından taburcu oldu.

Tıp dilinde derin ven Trombozu olarak geçen bacak toplardamarında pıhtı oluşumu ve pıhtının akciğere kaçmasıyla hayati risk taşıyan bu durum, gebelik döneminde görüldüğünde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Erdem Hastahanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Oral Hastaoğlu, hamilelik döneminde karşılaşılan bacak toplardamar tıkanıklıklarının ve akciğerde pıhtılaşmanın birden fazla nedenine dikkat çekiyor. Genetik yatkınlık, yüksek kilolu gebelik, uzun süre hareketsiz kalmak, bacaklardaki varis oluşumu gibi bazı durumların toplardamar tıkanıklarını meydana getirebileceğini belirten Hastaoğlu, gebelik başlangıcında yapılacak risk değerlendirmeleriyle anne ve bebek için hayati önem taşıyan sorunların engellenebileceğini söylüyor. Özellikle ailesel öyküsü bulunan kişilerde kontrollerin ihmal edilmemesi gerektiğinin önemine değinen Op. Dr. Oral Hastaoğlu, Nuray Özcan’ın yaşadığı vakada anne ve bebek yaşamı tehlikeye girmesine rağmen durumun sıkıntısız atlatılmasının hem zamanında tıbbi müdahalenin, hem de bir mucizenin sonucu olduğunu söylüyor.

Geçirdiği zorlu doğum sürecinden sonra 32 haftalık olarak dünyaya gelen Bebek Özcan’ın devam eden tedavi süreci hakkında ise Güneşli Erdem Hastahanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Nurdan Uraş şu açıklamalarda bulundu: “Bebek Özcan oldukça zor bir doğum sürecinden geçti. Annesinin kritik durumu ve bebeğin gününden önce doğması nedeniyle doğduğunda solunumu yetersizdi. Kalp atımı da oldukça düşüktü. Bu nedenle bebeğe canlandırma işlemi uygulandı. Ardından yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatırıldı ve solunum desteği sağlamak için mekanik ventilatöre bağlandı. Kalp kasılmaları da yetersiz. Bu nedenle kalp kasını güçlendirici ilaçlara başladık. Bebeğimiz yüksek riskli hasta grubunda. Solunum ve kalbinin çalışması için desteğe ihtiyacı var. Öncelikle akciğerlerinin ve kalbinin çalışmasının düzene girmesi gerekiyor. Diğer organlarının normal olarak

çalışabilmesi için kalp ve akciğerlerin iyi takip edilmesi ve gerekli müdahalelerin anında yapılması gerek. Bu dönemi atlattıktan sonra beslenmesi de arttırılacak ve iyileşme süreci hızlanacak. Tedaviyi bir bakıma bebeğin kendisi yönlendirecek. Her şey yolunda seyrederse 10 gün içinde taburcu edilebilir.

Doğumda solunumu ve kalbi duran, canlandırma uygulanan bebekler kısa, orta ve uzun dönemde çeşitli sorunlara maruz kalabilir. Kısa dönemde havale benzeri bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Böyle bir durum ortaya çıkarsa hastamızın prognozu açısından daha yakın bir takibe alınması, orta ve uzun dönemde zihinsel ve bedensel gelişiminin yakından takip edilmesi gerekecek. Hastamızın doğum salonunda müdahalesinin hemen yapılması, yoğun bakım ünitesinde tedavilerinin uygun ve kısa sürede planlanması ve bebeğimizin tedavilere güzel yanıt vermesi nedeniyle bedensel ve nörolojik olarak şu ana kadar herhangi bir sorun ile karşılaşmadık. Bebeğimizin annesi diyabet hastası ve gebeliğinde insülin kullanmış. Yenidoğan hastalıkları içinde diyabetik anne bebeği olarak tanımladığımız bir durum var. Bu bebeklerin metabolizmaları ve organları annedeki yüksek kan şekerlerine ve insülin seviyelerine duyarlıdır. Bu durumu araştırmak için bebeğimizin biyokimyasını, iç organlarına yönelik ultrason incelemelerini ve kalbinin durumunu değerlendirmek için ekokardiyografik incelemesini istedik. Sadece kalp kasında geçici olacağını bildiğimiz bir kalınlaşma mevcut. Taburcu olduktan sonra bunların da kontrolleri planlanacak.”/EGE BASIN GRUBU
    

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.