29 Mart 2024
  • İzmir25°C

LYS ÖNCESİ ADAYLAR NASIL BESLENMELİ?

Üniversite adaylarının geleceklerine yön verecek LYS öncesinde beslenmenin önemi çok büyük.

LYS Öncesi Adaylar Nasıl Beslenmeli?

08 Haziran 2017 Perşembe 10:15

LYS ÖNCESİ ADAYLAR NASIL BESLENMELİ?

Üniversite adaylarının geleceklerine yön verecek LYS öncesinde beslenmenin önemi çok büyük. Uzmanların bu önerilerine kulak verilmeli: Sınav öncesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için kırmızı meyveler, odaklanmayı artırmak için balık tüketilmeli. Odaklanma sorununa yol açan kafeinden uzak durulmalı. Beslenme alışkanlıkları ise değiştirilmemeli!

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gizem Köse, üniversite adaylarının heyecanla beklediği LYS öncesinde beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN KIRMIZI MEYVE TÜKETİN

Sınava sayılı günler kala stres seviyesinin artmasına bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıflayabileceğini belirte Köse, “Özellikle hava sıcaklıklarının da dengesiz olmasıyla bağışıklık sistemini güçlendirmekte fayda var! Bu duruma karşı alınacak ilk önlem meyve tüketiminin arttırılmasıdır. Hafta boyunca özellikle konsantrasyonu arttırmaya yardımcı kırmızı meyveler tercih edilebilir. Çilek, kiraz, yabanmersini gibi antioksidanlardan zengin meyveler bol C vitamini içeriğiyle hastalıklara karşı öğrencilere direnç kazandıracaktır” dedi.

BALIĞI İHMAL ETMEYİN

Sağlıklı ve doğru beslenmenin, öğrenme ve konsantrasyon üzerinde çok önemli etkiye sahip olduğunu vurgulayan Dr. Gizem Köse, “Her ne kadar balık tüketiminin uzun dönemde dikkati ve odaklanmayı arttırdığı söylense de son haftada özellikle balığın beyin bölgesinin tüketilmesi odağın arttırılmasını sağlayabilmektedir. Bu hafta içerisinde en az 3 gün balık tüketilmesi sağlık açısından da olumlu etki yaratacaktır. Balığın yanında özellikle C vitaminli yani yeşillikli bir salata da tüketilirse günlük vitamin ihtiyaçları da karşılanır” diye konuştu.

KAFEİN ODAKLANMADA SORUN YAŞATIYOR

“Sınav haftası kafein azaltılmalı, su tüketimi arttırılmalıdır” diyen Dr. Gizem Köse, “Hazır meyve suları, şekerli ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Yapılan çalışmalarda kafein alımı yüksek olan öğrencilerde odaklanmada sorun yaşandığı görülmüştür. Bu yüzden günde iki kahveden fazlası, odaklanmaya yardımcı olamaz. Sıcak sıvılardan rahatlatıcı bitki çayları tüketilebilir. Papatya, rezene, adaçayı gibi antioksidan içeriği de olan çaylardan tüketilirse sıvı alımı da arttırılmış olur” tavsiyesinde bulundu.

BESLENME VE UYKU DÜZENİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN

Beslenme alışkanlığının sınava yakın zamanda değiştirilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Gizem Köse, “Sınav gününe sayılı günler kala farklı ya da içeriği bilinmeyen besinler denemeyin. Bu dönemde beslenme alışkanlıkları değiştirilmeden devam edilmeli ve uyku düzenine dikkat edilmelidir” diyerek önerilerini şöyle sıraladı:

“Sınav öncesi akşam hafif yemek yiyin! Hafif bir akşam yemeği uykudan 4 saat önce tüketilmiş olmalıdır. Ağır yiyecekler uyku kalitesini bozar ve sınav esnasında odaklanmayı azaltabilir. Ayrıca son ara öğün olarak uykudan 2 saat önce taze meyve ve ceviz tercih edilebilir. Kaliteli bir uyku için sınav öncesindeki gün paketli ve içeriği bilinmeyen besinlerden uzak durulması gerekiyor.”

SINAV SABAHI MUTLAKA AMA MUTLAKA KAHVALTI YAPIN!

Sınav öncesinde stresi azaltmak için iyi bir kahvaltının şart olduğunu belirten Dr. Gizem Köse, “Bu kahvaltıda önceden denemediğiniz, bilmediğiniz hiçbir şey olmamalı. Kısa sürede konsantrasyonu arttıran ya da zihni açan mucizevi besinler yoktur. Bu yüzden standart kahvaltınızın yanına belki pekmez gibi minerallerden zengin bir besin ekleyebilirsiniz ancak mucize beklemeyin. Sabah erken saatte yapılacak kahvaltıya yumurta eklenmesi sınav esnasında da kan şekerinin sabit kalmasını sağlar. Sınav sabahı kahvaltıdaki sıvı alımı çay ya da kahveden değil 1 bardak sütten olursa tansiyon ve şeker dengelenir böylece odaklanma arttırılabilir. Süt, protein içeriği sayesinde acıkmayı geciktirir ve sınav esnasında yaşanan anksiyeteye bağlı olarak gelişecek açlığı önler. Bu sayede sınav esnasında öğrencilerin dikkati dağılmaz ve sınava odaklanabilir” diye konuştu./ EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.