• BIST 9079.97
  • Altın 2322.902
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9788
  • İzmir 17 °C

Sebahattin Karaca Yenivizyon'da

Sebahattin Karaca Yenivizyon'da
Foça'nın duayen turizmcisi ve yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca, Ege Bölgesinin en güçlü ve etkili TV kanalı olan Kanal 35'e canlı yayın konuğu oldu.
SEBAHATTİN KARACA KANAL 35'E CANLI YAYIN KONUĞU OLDU 
 
Foça'nın duayen turizmcisi ve yerel tarih araştırmacısı Sebahattin Karaca, Ege Bölgesinin en güçlü ve etkili TV kanalı olan  Kanal 35'e canlı yayın konuğu oldu.Deneyimli gazeteciler Servet Vural ve Hasan Eser'in moderatörlüğünü yaptığı Yeni Vizyon adlı sohbet programına konuk olan Karaca, Kuzey İzmir'in turizm tarihini ve günümüz potansiyelini değerlendirdi. 
FOÇA'YI İYONLAR  KURMADI... 
Foça, Aliağa ve Menemen yöresine özgü derin tarih araştırmalarını Yeni Vizyon'da Kanal 35 izleyicileriyle paylaşan Sebahattin Karaca, yörenin bilinmeyen tarihine ışık tuttu. Asırlarca bir çok medeniyete tanıklık eden Foça'nın bilindiği gibi İyonlar tarafından kurulmadığını belirterek, Foça'nın  ilk defa Aolis'ler tarafından kurulduğunu  ve  İyonlar ise daha sonra  Aolis'ler den izin alarak Foça'ya yerleştiğini iddia etti. 
 
SANAYİ TURİZMİ  OLUMSUZ ETKİLEDİ 
1970'li Yıllarda Aliağa bölgesinde başlatılan ağır sanayi hamlesinin  Kuzey İzmir'in  adeta kaderini değiştirdiğini  dile getiren Karaca, "Yöremizde turizm gelişecekti, inanılmaz noktaya gelecekti. 1974 de hükümet tarafından alınan bir kararla 1977’de bu bölgede turizm pilot bölgenin güneye kaydırılması ile olumsuzluklar başladı. Kıbrıs çıkarmasından hemen sonra İzmir’in kuzeyi ağır sanayi olarak planlandı. Aliağa’da bunun çarpıcı bir örneğidir. Tabi ki bunu koruyacak güçler gerekiyordu ve askeri olarak planlanan bir yer haline geldi. Antalya bölgesi de birinci derecede pilot bölge olarak ayrıldı. Dolaysıyla turizm teşvik kanunu maddelerinden Antalya bölgesi faydalandı. Tamamını da kullandı diye biliriz. Antalya'nın sadece  Belek ve Kundu beldesinde bile 100’e yakın otel yapıldı. Devlet önce istimlak etti. Sonra vatandaşa tahsis etti. Firmalarda yaptığı mega yatırımlarla  yatak sayısını bölgede  100-120 bin  civarında arttırdı" diyerek  Antalya'nın İzmir'e göre büyük avantajlara sahip olduğunu vurguladı. 
 
İZMİR'E TURİST GETİRMEK ZORLAŞTI 
"Kuzey İzmir  turizmde hak ettiği yerde mi?" sorusuna yanıt veren Sebahattin Karaca, şunları söyledi: "Kuzey İzmir'in  kaderi 1970’li yıllarda Ankara’da çizildi.Turizmde en önemli konu gelen turisti tekrar tekrar getirmektir. Her harekette her çalışmayla başka başka turistlerin gelmesi sağlanmalı. Ama bir gelen bir daha gelmedi mi o başarılı bir turizm hareketi değildir. Burada kuzey İskandinav ülkelerinden, Hollanda, İngiltere Fransa’dan ve Almanya’dan gelen turistlerin devamlı gelebileceği bir ortam yaratamadık. Transfer zorluğu vardı. Safari zorluğu, hava alanı ulaşım, yollar dardı. Antalya da rahat ettirildiği gibi bu bölge de rahat ettiremedik. Güneyde bu alanlar açılınca, İzmir de tarifeli uçuşlar vardı ve pahalı oluyordu. Kantarın topuzu Antalya’ya kayınca, kuzey egeye turisti çekmek zorlaştı. Çok ciddi önlemler alındığında, yatırımcılar,  dernekler, kurumlar ile seçilmiş ve atanmışlar  bir arada çalıştığında başarıyı yakalamak mümkün" 
 
FOÇA  GİZLİ HAZİNE NİTELİĞİNDE 
İzmir'in  turistik beldesi Foça'nın da turizm potansiyelini değerlendiren Karaca,  Foça'nın tarihi ve kültürel  zenginlikleriyle adeta gizli hazine niteliğinde olduğunu söyledi. Foça'nın turizm potansiyelini artırmanın tarihi zenginliklerin değerlendirilmesiyle mümkün olabileceğini ifade eden Karaca, şöyle konuştu: "Foça Kaymakamı Sayın Niyazi Ulugölge, Foça'nın tarihi Osmanlı hamamları ve  su kemerleri ile ilgili ciddi bir çalışma başlattı. Yine eski bir Osmanlı köyümüz olan  tarihi Kozbeyli  köyüne de büyük önem veriyor Sayın Kaymakam... Kaldı ki Kozbeyli köyünün  önümüzde ki 20 yılda önüne geçmek mümkün değil. Kendine özgü bir yapısı var. Oradan ben çok umutluyum. Bunun dışında mübadeleden sonra Foça’da Rumların bıraktığı köyler var. Kartdere ve Sazlıca köyü var. Bu köyleri orijinal halleri ile ayağa kaldırıp inanç turizmi burada başlatmak mümkün. Kiliseler var bu köylerde, Yeni Foça yolu üzerinde çıkın bakın doğrudan   Yunanistan'ın  Midilli  adasını görüyor. Fevkalade güzel bir manzarası var.Öte yandan Foça  kent merkezide çok zengin tarihi bir  dokuya sahip. Tescilli tarihi binalarımız Foça adına büyük bir zenginliktir. UNESCO tarafından Dünya Mirası geçici listesine alınan  Osmanlı & Ceneviz Surlarının da restore edilmesini önemsiyorum. Yine aynı noktada  ayağa kaldırılması planlanan Athena tapınağı  müthiş bir proje.. Bilindiği üzere Anadolu'nun ilk tiyatrosu da olan  Foça'da, ancak 1992'den bugüne gün ışığına çıkarılmayı bekliyor .Tüm bu projeler tamamlanması gerekiyor. Bu kavramda inanç turizmini geliştirdiğimiz zaman eski günlerimizi de yeniden yakalayacağımıza inanıyorum" 
 
TURİZM ÇEŞİTLENDİRİLMELİ 
Foça’da turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini savunan Karaca,  sözlerine  şöyle devam etti: "Son zamanlarda bir çok dünya ülkesi dalış turizme önem veriyor.  Örneğin yurt dışına gidip para harcayan insanların kendi ülkelerinde tutmak isteyen Almanya  bile dalış turizmine yönelik ciddi çalışmalar yapıyor. Halbuki Almanya'nın turistten gelir beklentisi yok. Gençlerin üzerinde sporu yaymak ve bunu da en önemlisi deniz sporları ile resif alanları yaratarak dalış turizmini geliştiriyorlar. Yine ülkemizde örneğin Muğla'nın Bodrum ilçesinde  yapılan resif çalışmaları sonucunda 7-8 yılda 500-600 bin insan  Bodrum yöresinde dalış yaptı. Bunun onda birini Foça'ya getirebilirsek büyük katma değer sağlanır ve sürdürülebilir turizm yeniden başlatılabilinir. 
 
 
FRANSIZ TATİL KÖYÜ YENİDEN AÇILMALI
Türkiye'nin ilk tatil köyü olan Foça Fransız Tatil Köyü'nün 10  yıldır kapalı olmasına da değinen Karaca, "Fransız tatil köyünü 1960'lı yıllarda devletin kararıyla mülkiyeti emekli sandığın elinde kaldı. Şuan ise milli emlak elinde, şimdiye kadar kiminle konuştuysak hep zor yanlarından bahsetti. Kimse kolay yanlarına bakmadı. Kimse ciddi bir projeyle ortaya çıkmıyor. Belediye isteyecek Büyükşehir destekleyecek milli emlak olumlu yaklaşacak.yaklaşacak. Hükümet ne olursa olsun ben burayı eski haline kavuşturacağım denildiği zaman şimdiki o güzelim doğa ve mahvolmuş o tatil köyü çok geçmeden 2-3 sende ayağa kalkar ve Foça için çok büyük bir kazanç olur. Orası Foçalı gençler için bir okuldu. Orada çalışan insanlar dil öğrenip Avrupa'nın herhangi bir yerinde iş bulabiliyordu. Bizim için Fransız tatil köy kazanç kapısı, insanımızı eğiten dil öğreten, meslek öğreten bir kurumdu. Bu kuruma biz muhakkak Foça’ya kazandırılmasını istiyoruz" diye konuştu. 
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78