• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İzmir 26 °C

Emekliden kesintiye devam

Emekliden kesintiye devam
CHP’li vekil Susam “Emekli olduktan sonra çalışanların maaşından kesinti yapılmasını vicdanen doğru buluyor musunuz?” Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Bergama Haberleri / Menemen

EMEKLİDEN KESİNTİYE DEVAM

CHP’li vekil Susam “Emekli olduktan sonra çalışanların maaşından kesinti yapılmasını vicdanen doğru buluyor musunuz”, diye sordu, Bakan Şimşek “Uygulama doğru” dedi.

CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu Parti Sözcüsü Mehmet Ali Susam ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında sosyal güvenlik destekleme primi tartışması yaşandı.

Emekli olanların yeniden çalışmaya başlamaları halinde maaşlarından Sosyal Güvenlik Destekleme Primi adı altında yüzde 15 kesinti yapılması uygulamasını eleştiren Susam, “İnsanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’yla (SGK) bir anlaşma yapmış. Bu anlaşmada kendi üzerine düşen görevi yerine getirerek yeterli primi ödediğinde emekli olmuştur. Sigortalı her türlü sorumluluğunu yerine getirdikten sonra emekliliğe hak kazanmaktadır. Bundan sonra çalışıp çalışmadığı, SGK’yı bağlamaz” dedi.

Maaşları yetse çalışmazlar
Emeklilere verilen ücretlerin de yetersiz olduğunu hatırlatın Susam, “Zaten yıllarca çalışmış bir kişi geçinebilecek olsa neden yeniden çalışmaya başlasın. Verilen emekli maaşları ortada. Özellikle Bağ-Kur’lular çok düşük ücretler alıyor. Bu maaşla geçinilmesi mümkün değil. Çalışmayıp ne yapacaklar. Bu uygulama hem haksızdır, hem de hukuka uygun değildir. Uygulamayı vicdana uygun buluyor musunuz, bulmuyorsanız kaldıracak mısınız” diye soru sordu.

Haksız rekabet olur
Susam’ın ardından söz alan Bakan Şimşek, yapılanın doğru bir uygulama olduğunu söyleyerek, “Ortalama yaşı 44 olan 11 milyon civarında emeklimiz bulunuyor. Bu emekliler işyeri açmaya kalkarsa, emekli olmayanlara yönelik haksız rekabet oluşturur” dedi.

SGK’ya 81 milyar
Önümüzdeki yılda genel bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumu’na 81 milyar lira destek aktaracaklarını hatırlatan Bakan Şimşek, “Bir kısmı açığın finansmanı, bir kısmı da prim desteği şeklinde devletin kasasından SGK’ya 81 milyar kaynak aktaracağız. Buna karşın önümüzdeki yıl yatırıma ayrılan toplam tutar 48 milyar lira. Zaten ortada bir açık var, bu açığı arttırıp dengeleri bozacak bir düzenleme yapmamız doğru olmaz” diye konuştu.

Doğru yapıyoruz
OECD ülkelerinde emeklilik yaşı 60 ile 65 arasında değiştiğini öne süren Bakan Şimşek, “Bizde 90’lı yıllarda 36, 37 yaşında bile emekli olanlar oldu. Bir düzenleme yaparak emeklilik yaşını yükselttik. Fakat Anayasa’nın da emri olduğu için zaten çalışmakta olanların hakkını korumak gerekiyor. Bu nedenle 2070 yılına kadar bir geçiş dönemi öngörülüyor. Hal böyleyken açığı arttıracak bir düzenlemeyi doğru bulmuyorum. Yapılan uygulama doğru bir uygulamadır” dedi.
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /  Bergama Haberleri / Menemen Haberleri /  Dikili Haberleri      

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78