• BIST 9720.46
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İzmir 27 °C

İzmir ‘Buz’ Kesti

İzmir ‘Buz’ Kesti
Son bir haftadır Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava dalgası, İzmir’de gece kaydedilen sıcaklıkların son 50 yılın en düşük değerini almasında etkili oldu.

İZMİR BUZ KESTİ 

Son bir haftadır Türkiye genelinde etkili olan soğuk hava dalgası, İzmir’de gece kaydedilen sıcaklıkların son 50 yılın en düşük değerini almasında etkili oldu. Meteorolojiden  alınan bilgiye  göre İzmir’in Bornova istasyonunda ölçülen en düşük sıcaklık -6.8°C ye kadar düştü.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü’nden Prof. Dr. Ecmel Erlat İzmir'in sıcaklık koşullarında dikkati çeken en önemli özelliğin, sıcaklık değerlerinin gösterdiği yıllar arası değişkenlik olduğunu belirtti. Atmosfer dolaşımında dolayısıyla belli hava tiplerinin yıl içindeki etkinlik süresi ve frekanslarında görülen farklılıklar, sıcaklık koşullarının özellikle kış aylarında yıldan yıla büyük ölçüde değişmesine yol açmakta olduğunu söyleyen Prof.Dr. Erlat; “Nitekim kış aylarında kuzey Afrika’dan gelen tropikal hava kütleleri mevsim normallerinin üzerinde, Orta Avrupa/Sibirya üzerinden gelen polar hava kütleleri ise mevsim normallerinin altında sıcaklık koşullarına yol açmaktadır.” dedi.

 Prof. Dr. Erlat açıklamasını “Örneğin Güzelyalı Meteoroloji İstasyonu’nun gözlemlerine İzmir’de Ocak ayında günlük ortalama sıcaklıklar 12-13°C, gece sıcaklık ortalaması ise 5°C civarındadır. Ancak bu güne kadar  ki en düşük değer 1942 yılının 4 Ocak gecesinde -8.2 °C  inmiş, 1971 yılında ise gündüz 21.4 °C ye kadar yükselmiştir.” şeklinde sonlandırdı.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78