• BIST 9524.59
  • Altın 2492.167
  • Dolar 32.5463
  • Euro 34.7257
  • İzmir 17 °C

Gemisander biz bu oyunu bozarız

Gemisander biz bu oyunu bozarız
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Bergama Haberleri / Menemen Haberleri / Dikili Haberleri
GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (GEMİSANDER)  YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADEM ŞİMŞEK, BİZ BU OYUNU BOZARIZ
 
Sökülmek üzere Aliağa’ya gelecek olan günlük 100 bin varil petrol işleme kapasiteli Fpso Kuito adlı tankeri’nin yüksek miktarda radyoaktif atık ve tehlikeli madde içerdiği iddialarının  ulusal bir gazete yer almasının ardından basın toplantısı düzenleyen  Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER)  Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, belgelerle konuştu.  
 
Haberde yer alan ifadelerin gerçeği yansıtmadığını savunan Başkan Adem Şimşek, “Araştırmadan, soruşturmadan,  bilgi sahibi olmadan yanlı ve tek taraflı yayınlanan bu tür haberler bize değil sektörümüze zarar veriyor.” dedi. 
 
Haberin tek taraflı ve kulaktan duyma söylemler üzerinden yapıldığını belirten Başkan Şimşek,   habercilik etiği gereği karşı taraftan da görüş alınması gerektiğini, tıpkı bir Devlet kurumunda olduğu  gibi GEMİSANDER’in herkese bir telefon kadar yakın olduğunu söyledi. 
 
 “İddia sahibi iddiasını ispatla mükelleftir” ifadesini kullanan Başkan Şimşek, şöyle konuştu: “Bizde Kuito adlı tankeri’nin yüksek miktarda radyoaktif atık madde içerdiği yönünde ki iddiaları kabul etmiyoruz. Çünkü söz konusu gemi, tesislerimize gelmeden önce, söküme hazırlık olarak uluslararası akreditasyona  sahip Sea2 Cradle B.V survey firması tarafından incelenmiştir.Yapılan incelemeye istinaden  düzenlenen 18 Aralık 2014 tarihli ‘Tehlikeli Maddeler Envanter raporu’nda Gemi kargo tankları ve boru sistemleri  temizlenerek sıcak çalışmaya uygun hale getirildiği  tespit edilmiştir. Özellikle radyoaktif madde ve atıklar konusundaki hassasiyet dikkate alınarak; Şubat 2014 tarihinde Sea2 Cradle, Kasım 2014 tarihinde ARPS Aberdeen Radiation Protection Service ve 30 Aralık 2014 tarihinde ise ANGOLA Elektrik –Su ve Radyasyon Enerjisi  Düzenleme Bakanlığı tarafından gemi hakkında 3 ayrı rapor düzenlenmiştir. Raporların incelenmesi sonunda da geminin iddia edildiği üzere radyoaktif madde atık ihtiva etmediği tespit olunmuştur. Üstelik şöyle bir iddiada da bulunabilirim ki  tesislerimize bugüne kadar gelen en temiz gemidir. Her zaman olduğu gibi gelen geminin resmi işlemleri tamamlandıktan sonra sektörümüze zarar veren açıklamalarda bulunan sözde iddia sahibi kişi ve kurum temsilcilerinin de  yasal bir zorunluluğumuz olmadığı halde her türlü denetimine açıktır” 
 
Gemi Söküm sektörünün geçmişte de de farklı gemilerle radyoaktif madde ve atık ihbarlarına muhatap olduğunu hatırlatan Başkan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bu ihbarlar kapsamında; 27.08.2013 tarihinde Ege Çelik firmamıza ait Kapıtan Kuroptev, 16.09.2013 tarihinde yine aynı firmamıza ait Kapıtan Lus ve son olarak 11.09.2014 tarihinde Sök Denizcilik firmamıza ait Hms Plymouth isimli gemilerde Türk Atom Enerjisi ve AFAD kurumlarına ait uzmanlar tarafından mahallinde kontroller  yapılmış ve yapılan incelemelerde ihbarların asılsız olduğunun ortaya çıkmıştır”  
 
Fpso Kuıto  adlı geminin bu güne kadar Gemi Söküm Tesislerine gelen en büyük tonajlı gemi özelliğini taşıdığını sözlerine ekleyen Başkan Şimşek, “Geminin sökümü süresince çalışmalar, bağımsız bir survey tarafından her aşamada izlenecektir. Geminin ülkemize gelmeden önce tüm kontrolleri yapılmış ve raporlanmış, raporların incelenmesi sonucunda geminin söküme hazır olduğu anlaşılmıştır. İftira niteliği taşıyan  söz konusu iddialar Dünyanın en çevreci gemi söküm tesisleri olarak değerlendirilen Gemi Geri Dönüşüm tesislerimize atılmak istenen bir çamurdur. Hamdolsun bugüne kadar dünya genelinde  alanında lider konumundan olan dev bir sektör olarak ülkemizin  başını öne eğdirmedik. İsmine leke getirmedik. Geminin tüm bilgi ve belgeleri devlet kurumlarının elinde mevcuttur. Gemisander bölgesinde yasal olmayan hiçbir işlem yapılamaz. Avrupa birliği ülkelerinin gemilerinin sökümü yapıldığı  bir bölgede yasadışılık söz konusu bile olamaz. Hangi amaca hizmet ettiği belli olan bu iftiraları gemi söküm sektörü hak etmemektedir. Biz bu oyunu bozarız.” diye konuştu 
 
1979 yılında SEATRAIN SHIPBUILDING - NEW YORK NY, U.S.A. ‘da inşa edilen, 112539 groston ağırlığında ki Fpso Kuıto isimli  Yüzer petrol Ürünü  depolama gemisinin geri dönüşümü tesislerinde gerçekleşecek  ve  gemiden 48000 ton çelik elde edilecek. Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /  Bergama Haberleri / Menemen Haberleri /  Dikili Haberleri 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78