• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İzmir 23 °C

Tarihi mektebe yakışan düzenleme...

Tarihi mektebe yakışan düzenleme...
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Bergama Haberleri / Menemen Haberleri / Dikili Haberleri
TARİHİ 'KAZIM PAŞA İLK MEKTEBİ'NE YAKIŞAN ÇEVRE DÜZENLEMESİ 
 
Aliağa Belediyesi ve İl Özel İdaresi işbirliğinde aslına sadık kalınarak restore edilen Aliağa'nın Samurlu Mahallesi'ndeki  'Kazım Paşa İlk Mektebi' yenileme projesi Aliağa Belediyesi'nin çevre düzenlemesi ile taçlandırılıyor.
 
Anadolu'nun ilk, ilkokullarından biri olarak bilinen 'Kazım Paşa İlk Mektebi'nin etrafında çevre düzenlemesi çalışmalarına başlayan  Aliağa Belediyesi, bu çalışmalarını tarihi binanın siluetine uygun bir proje dahilinde gerçekleştiriyor.
 
CUMHURİYET TARİHİNE IŞIK TUTUYOR
Cumhuriyet tarihine ışık tutacak bir eseri ayağa kaldıran Aliağa Belediyesi, şimdi de gerçekleştirdiği çevre düzenlemesiyle; Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk'ün talimatıyla;  İzmir Valisi Kazım Dirik'in döneminde kısıtlı imkanlarla inşa edilen  'Kazım Paşa İlk Mektebi'ni on yıllar sonra yeniden eski görüntüsüne kavuşturuyor.
 
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ülküsünü ve şiarını ülkeye yayan ve Harf İnkılâbı sonrası Anadolu gençliğini aydınlatan önemli bir yapı olma özelliğine sahip olan 'Kazım Paşa İlk Mektebi' restorasyon çalışmalarının ardından yapılan çevre düzenlemesiyle Aliağa'nın cazibe merkezlerinden biri olmaya aday gösteriliyor. Cumhuriyet döneminin ilk mezunlarını veren tarihi okulun bahçesinde yapılan çevre düzenleme çalışmaları Aliağa Belediyesi Fen İşleri ve Park Bahçeler Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında;  tarihi binanın bahçesi çiçeklendiriliyor,  ağaçlar budanıyor, yabani otlar biçiliyor, görüntü kirliliği yaratan moloz ve benzeri atıklar tamamen temizleniyor, bahçe duvarları onarılıyor,  tretuvarlar ve mevcut oyun parkı yenileniyor. Ayrıca yöre halkının ve tarihi mekânı ziyarete gelen konukların oturup sohbet etmelerini ya da dinlenmeleri sağlamak için bahçeye ahşap malzemeden oturma yerlerinin yapılması planlanıyor. 
 
BAŞKAN ACAR: GELECEK NESİLLERE ULAŞTIRMAK GÖREVİMİZ
Çalışmalar hakkında bilgi veren Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, 'Kazım Paşa İlk Mektebi'nin etrafında gerçekleştirilen çevre düzenleme çalışmalarını; binanın tarihi ve manevi önemini dikkate alarak yaptıklarını söyledi. Binanın siluetine yakışır bir düzenleme çalışması yaptıklarını kaydeden Başkan Acar, "Kazım Paşa İlk Mektebi ilçemizde 1933 yılında imece usulüyle yapılmış,  atalarımızdan bize miras kalan nadide eserlerden biridir. Tarihi öneminin yanı sıra  Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşu ile birlikte yakılan aydınlanma ateşinin  parçalarından biri olan Kazım Paşa İlk Mektebi'ne  hak ettiği değeri vermek,  onu aslına sadık kalarak gelecek nesillere ulaştırmak görevimiz değil, boynumuzun borcudur" dedi. 
 
KAZIM PAŞA İLK MEKTEBİ
1933 yılında Samurlu sakinleri tarafından inşa edilen ve malzeme sıkıntısından ötürü okulu tamamlayabilmek için mezar taşlarını bile okulun inşaatında kullanan Samurlu sakinlerinin bu anlamlı eseri 1933 yılında kapılarını öğrencilere açtı. Cumhuriyetin ilanından 10; harf devriminden 5 yıl sonra eğitim öğretime başladı ve 37 yıl kesintisiz hizmet verdi. Tarihler 1970'i gösterdiğinde ise ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı kullanılmaz hale gelen okul eğitime kapatıldı ve atıl duruma düştü.  Ardından 2013'ün Eylül ayında ihalesi gerçekleştirildikten sonra rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlanan 'Kazım Paşa İlk Mektebi'nin restorasyonu ise 2014 yılının Ocak ayında Aliağa Belediyesi ve İl Özel İdaresi işbirliğinde gerçekleştirildi.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78