• BIST 9538.53
  • Altın 2490.606
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.8232
  • İzmir 23 °C

Adem Şimşek'ten Tokat Gibi Cevap...

 Adem Şimşek'ten Tokat Gibi Cevap...
Hasan Eser / Ege Telgraf Gazetesi Köşe Yazarı
Adem Şimşek'ten Tokat Gibi Cevap... 
 
Hasan Eser / Ege Telgraf Gazetesi Köşe  Yazarı 
 
Geçen hafta Aliağa’da faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Sanayicilerinin Başkanı Adem Şimşek’in davetlisi olarak 13.Uluslararası İstanbul Denizcilik Fuarı’na katıldık.
 
 
Fuar etkinlikleri çerçevesinde; Dünya Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (ISRA) tarafından düzenlenen 'Gemi Geri Dönüşüm' konulu sempozyumda; sektörün mevcut durumunu ve gelecek vizyonunu birinci ağızlardan dinledik.
 
Sektöre ilişkin mevcut durumun, sorunların ve hedeflerin değerlendirildiği sempozyumda; Gemi Geri Dönüşüm sektöründe Türkiye'nin dünya lideri olduğu bir kez daha veriler ile ortaya konulunca gurur duyduk… 
 
Aliağa'da GEMİSANDER çatısı altında; 22 firmanın faaliyet gösterdiği gemi söküm tesislerinin iş güvenliğinde, çevre duyarlılığında ve işçi sağlığında dünyaya örnek olduğu konusunda da görüş birliğine varılınca göğsümüz kabardı.
 
Gemi Geri Dönüşümde olan başarımızı keşke diğer sektörlerimizde de yakalayabilsek diye iç geçirdik…
 
Fuarda, GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek ile de bol bol sohbet etme fırsatını bulduk…
 
Adem Şimşek, sabırlı ve cesur bir kişiliğe sahip…
 
A’dan Z’ye temsil ettiği sektörün hemen her noktasına vakıf…
 
Her söylediğinin arkasında duruyor.Bazı yöneticilerin kendisine şiar edindiği; 'Tavşana kaç, tazıya tut' anlayışı onun fıtratında yok!
 
En önemli özelliği ise iyi bir dinleyici olması… Öyle konuşmak için konuşmuyor.
 
Ama konuştuğu zamanda adeta lafı gediğine koyuyor.
 
Sempozyumda yabancı bir katılımcı söz aldı. Türkiye'nin AB standartlarında uygun  Gemi Geri Dönüşüm tesislerine ve uluslararası Hong Kong Sözleşmesi'ne imza atan tek ülke olması  avantajını gemi alımlarında ki maliyetin düşürülmesi yönünde kullandığını söyledi. Bu durumu fırsatçılık olarak değerlendiren katılımcı, Türk Gemi Geri Dönüşüm Sanayicilerini adaletsiz davranmakla itham etti.
 
Ben olsam bu durum karşısında; “kardeşim biz senin gemini  silah zoruyla mı satın alıyoruz? İşine gelmiyorsa satma” diyerek, tepkimi koyardım ortaya... 
 
Lakin az önce söylediğim gibi; Adem Başkan gerçekten çok sabırlı bir insan… Ateşli katılımcıyı sonuna kadar dinledi ve en sonunda da bitti mi? diye sordu kendisine... 
 
Ardından mikrofonu eline alan Adem Başkan, bir konuştu pir konuştu…
 
Lafa gelince mangalda kül bırakmayan Avrupalıya, gereken cevabı verdi.  Öyle ki verdiği cevap, yabancı misafirimizin yüzünde şamar etkisi yarattı. 
 
Adem Başkan yabancı katılımcıya; öncelikle AB bayraklı gemileri geri dönüşüme kazandırma noktasında yeterli kriterlere sahip olan tek tesisin Türkiye’de olduğunu hatırlattı ve bu gerçeği kendisine de bir güzel teyit ettirdi.  
 
Sonrada; Avrupalı şirketlerin 3, 5 kuruş daha fazla para kazanmak için gemilerini AB bayrağından çıkardığını, Panama gibi ülkelerin bayrağı altına taşıdığını ve bu sayede miladını dolduran gemilerini amiyane tabirle hülle yoluyla dünyanın geri kalmış, çevreci olmayan ülkelerine söktürmek üzere gönderdiğini adeta katılımcının yüzüne vurdu. 
 
Başkan Adem Şimşek, “Bu tip uygulamalar siz çağdaş Avrupalılara hiç yakışıyor mu?” diye sorunca yabancı katılımcı hiçbir şey söyleyemedi. Çünkü bu konuda söylenecek tek bir söz yok! Yani Avrupa'nın eylemleri ile söylemleri maalesef birbiriyle örtüşmüyor. 
 
Aynı durum Balıkçılık sektöründe de var. AB müktesebatına uyum çerçevesinde  Türkiye’de misina ağ ile avcılık yapmak yasaklanıyor. Ancak, youtube’dan izlediğim güncel videolarda, yurtdışına seyahate giden arkadaşlarımızın belgelediği fotoğraflarda Avrupalı balıkçıların halen misina ağ kullandığını gözlemliyoruz. Avrupa bizim her yaptığımızı ayıplıyor, gericilik sayıyor ama… Bize dayattığı kurallar çerçevesinde ki yasakları  (kılıfını uydurmak suretiyle) delmeyi iyi biliyor.
 
Kanyak: http://www.egetelgraf.com/
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78