• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İzmir 19 °C

Kuito Gemisinin Sahibinden Hodri Meydan

Kuito Gemisinin Sahibinden Hodri Meydan
Radyasyonlu atık içerdiği iddialarıyla kamuoyunda tartışma konusu olan 'Kuito' isimi geminin geri dönüşümünü gerçekleştiren Öge Gemi Söküm İthalat ihracat San.Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Önal, iddialar karşısında suskunluğunu bir defa daha boz
KUiTO GEMİSİNİN SAHİBİ KAMİL ÖNAL,”HİÇKİMSE GERÇEKDIŞI İDDİALARLA GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNÜ ZAN ALTINDA BIRAKAMAZ.” 
 
Radyasyonlu atık içerdiği iddialarıyla kamuoyunda tartışma konusu olan 'Kuito' isimi geminin geri dönüşümünü gerçekleştiren Öge Gemi Söküm İthalat ihracat San.Tic. A.Ş.  Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Önal, iddialar karşısında suskunluğunu bir defa daha bozdu ve 'Bu defa son açıklamam olacak'' dedi.
 
İddia sahiplerini insaflı olmaya davet eden Kamil Önal, yeterli bilgiye sahip olmayan bazı kişilerin asılsız iddiaları üzerinden sözlü saldırılara muhatap olmak zorunda kaldıklarını ve bu nedenle de işlerine yoğunlaşamadıklarını söyledi. Tartışılan geminin Türkiye’ye geliş ve söküm aşamasında takip edilen zorunlu yasal süreci anlatan Kamil Önal, geminin Türkiye’ye getirilmeden önce  uluslararası akredite 2 ayrı kurum tarafından denetlendiğini,  Türkiye’de de söküm öncesinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı’nın yetkilendirdiği İstanbul Denizcilik ve Sörvey kurumu tarafından geminin 6 Şubat ve 18 Şubat 2015 tarihlerinde 2 defa daha denetimden geçtiğini,  yapılan ölçümler sonucunda ise çıkan değerlerin doğal doz düzeyinde olduğunu, insan ve çevre sağlığı açısından da her hangi bir risk tespit edilmediğini hatırlattı.  
 
ÖNAL, “ZORUNLU OLMADIĞI HALDE TESİSLERİMİZE TEAK’I DAVET ETTİM”
Yapılan kontrollerde geminin radyoaktif madde içermediğinin ortaya çıktığını, ancak buna rağmen hiçbir yasal zorunlulukları olmadığı halde, sadece herhangi bir şüpheye mahal bırakmamak için üyesi oldukları Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nin (GEMİSANDER) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na  (TAEK) yazılı dilekçe ile başvurduğunu ve söz konusu geminin bizzat TAEK tarafından da denetlenmesini talep ettiklerini belgeleriyle açıklayan Kamil Önal, “Sürecin en başından  beri yaşanan tüm gelişmelere iyi niyet çerçevesinde sükûnetle yaklaştım. Geminin hiçbir tehlikeli madde içermediğini bildiğim halde zorunlu olmayan tüm incelemeleri yaptırdım. 
 
“AB YASALARINA UYUMLU GEMİSANDER DE YASADIŞILIK SÖZ KONUSU BİLE OLAMAZ”
Kuito gemisinin gündeme geldiği ilk günden bugüne, iddia sahiplerine; “Kurumların yaptığı denetimlere güvenmiyorsanız, kapımız herkese her zaman açık, istediğiniz zaman gelin ve gemiyi birde kendiniz denetleyin” diyerek,  sürekli çağrıda bulunduklarına dikkat çeken Önal, şöyle konuştu: “Denetim noktasında en yetkili resmi kuruma tam teşekküllü incelemeyi yaptırıyoruz ve ortaya çıkan sonuçları belge olarak kamuoyu ile  paylaşıyoruz.  Ancak buna rağmen  basın üzerinden sürekli saldırılara maruz kalıyoruz. Yani ağzımızla kuş tutsak yaranamıyoruz. Hal böyle olunca da insan altında ister istemez art niyet arıyor. Şimdi bende buradan sormak istiyorum; dünyada lider konumunda olan Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörümüze sizin daha fazla zarar vermemeniz adına bizim daha başka ne yapmamız gerekiyor. Bu gerçeği bir kez hatırlatmak isterim ki AB yasalarına uyumlu Gemisander de yasadışılık söz konusu bile olamaz”
 
Ortaya atılan iddiaların Türk Gemi Söküm sektörünü kamuoyunda zor durumda bıraktığını ifade eden Kamil Önal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kötü komşu insanı ev sahibi yaparmış. Bilinçli ve art niyetli olduğuna inandığım iddia sahipleri sayesinde dünyada bir ilke imza attık. İddialara son vermek ve sektörümüzün  bir daha böyle  mesnetsiz saldırılara maruz kalmaması adına önemli bir projeyi hayata geçirdik. Tesislerimizin ana giriş kapısına bir ‘Radyasyon Ölçüm İstasyonu’ kurduk. 
 
“KUİTO’NUN PARÇALARI HERYERDE TEKRAR TEKRAR KONTROLDEN GEÇİYOR”
Nisan ayının ilk haftasında TAEK Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanlığı teknik uzmanlarınca  montaj ve test işlemleri bitirilerek hizmete giren  istasyon sayesinde; gemilerin sökümünden elde ettiğimiz hurda malzemeler, geri dönüşüm fabrikalarına transfer edilirken kontrolden geçecek ve kayıt altına girecek ayrıca bugüne kadar yaklaşık yüzde otuzluk bölümünün sökümü tamamlanan Kuito gemisinden sökülen demir çelik malzemeleri de hurda temininde yardımcı olduğumuz Habaş Demir Çelik A.Ş., İzmir Demir Çelik A.Ş. ve Özkan Demir Çelik A.Ş. isimli firmalara gönderiliyor. Gönderdiğimiz bu hurdalarda ilgili fabrikaların Hurda kabul bölümlerinde de Radyasyon Ölçüm İstasyonu ile kontrolden geçerek teslim ediliyor.”   
 
“KUİTO’NUN İHRACAT YAPILAN PARÇALARINA DA AYNI FİRMA “TEMİZ” ONAYI VERDİ”
İstanbul Denizcilik ve Sörvey Hizmetleri şirketinin kendileriyle yaptığı  sözleşmenin tek taraflı iptal etmesini de değerlendiren Önal, “Söz konusu şirketin bizimle çalışmak istememesini ticari çerçevede doğal karşılar ve saygı duyarım. Ama kamuoyunu yanlış yönlendirecek açıklamalara hiçbir şekilde saygı duyamayız. Zira şirket temsilcisinin durumdan vazife çıkarmak düşüncesiyle yaptığı açıklamalar çelişkilidir.  Şirketin eylemleri ile söylemleri örtüşmemektedir. Çünkü şuana kadar  Kuito gemisinden elden edilen krom ve benzeri  kıymetli malzemelerin yurt dışına ihracatı yine aynı firma tarafından ihracatçı firmalara verdiği ‘temiz’ raporlarıyla gerçekleşmiştir. 
 
KAMİL ÖNAL,”SEKTÖRE ZARAR VERENLERE KARŞI YASAL YOLLARI BAŞLATACAĞIZ”
Geminin 2 defa denetimini gerçekleştiren ve gemiden çıkan malzemeleri satın alan ihracatçı firmalara temizdir raporu veren şirketin ne yapmaya çalıştığını anlayabilmiş değiliz. Bu noktada kendilerini daha ahlaklı davranmaya davet ediyoruz” diyerek, şirketine ve Türk gemi söküm sektörüne çeşitli iftiralar atarak zarar vermeye çalışan  kişi, kurum ve kuruluşlar hakkında artık yasal yollara başvuracağını şirketinin ve gemi geri dönüşüm sektörünün zan altında kalmasına göz yummanın sektöre haksızlık olduğunu sözlerine ekledi.    Yeni Vizyon Gazetesi / Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber    
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78