• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 15 °C

Petkim'den 50 Milyon Dolarlık Yatırım

Petkim'den 50 Milyon Dolarlık Yatırım
Türkiye’nin üreterek büyüyen yerli hammadde devi Petkim, 50. yılında yenibir yatırımı daha devreye aldı. Tekstil ve PET ambalaj üretimine hammadde sağlayan PTA fabrikasında 50 milyon dolarlık yatırım tamamlandı. Fabrikanın kapasitesi yıllık 70 bin tondan
PETKİM’DEN TEKSTİL VE AMBALAJ SANAYİ İÇİN YENİ YATIRIM
 
Tekstil ve PET şişe başta olmak üzere polyester elyaf, film, elektrik yalıtım malzemeleri ve kimyevi yapıştırıcı üretimine hammadde sağlayan Petkim Petrokimya Holding’in kapasite artışı tamamlanan PTA fabrikası, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katıldığı törenle açıldı. 
 
50 Milyon yatırım ile kapasitesi yüzde 50 seviyesinde artırılan fabrikanın üretimi yıllık 70 bin tondan 105 bin tona çıkarıldı. ‘Value-Site 2023’ vizyonuyla ‘rafineri, petrokimya, enerji, lojistik, dağıtım’ entegrasyonunu sağlamayı hedefleyen Türkiye’nin tek yerli hammadde üreticisi Petkim’de verimliliği sürekli arttırmaya yönelik yatırımların devam edeceği belirtildi. 
 
Petkim´in Aliağa Kompleksi´ndeki 14 fabrikadan biri olan PTA´nın açılış töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “Şimdi geldiğimiz noktada görüyoruz ki 500 bin ton civarında ki PTA ihtiyacımızın ancak 105 bin tonunu gerçekleştirebiliyoruz. Diğer taraftan 400 bin tonu halen daha ithal etmeye devam edeceğiz. Ama bu şimdiki 400 bin ton, Türkiye son 12 yılda elektrik üretimini ve tüketimini 2 katına çıkardı. 30 bin megavatlardan 70 bin seviyesine ulaştı. Türkiye önümüzde ki 10 yıl boyunca 2023 hedeflerine yürürken elektrik üretim ve tüketimini bir daha ikiye katlamak zorundadır. Bu nedenle de şimdi bugünün ihtiyacını gidermek için eğer tedbir alıyorsak, bilinki bugünkü ihtiyaç 10 yıl sonra minimize olacaktır. Bu anlamda Star Rafinerisi ve Petkim çok büyük önem arz ediyor” diyerek, Aliağa bölgesinde yapılan ve yapımı devam eden yatırımların önemini vurguladı. 
 
Törende yeni yatırım hakkında bilgi veren Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, açılış yapılan fabrika ile PET şişe başta olmak üzere polyester elyaf, film, elektriksel yalıtım malzemeleri ve kimyasal yapıştırıcılar gibi birçok ürün grubunda vazgeçilmez bir hammadde üreticisi konumunda olduklarını söyledi. Fabrikada gerçekleştirilen yüzde 50’lik kapasite artışının yıllık üretimi 70 bin tondan 105 bin tona yükselttiğini belirten Korkut, “50 milyon dolar yatırımla ortaya çıkan kapasite artışımız sonrası PTA ürünümüzde yurt içindeki pazar payımız yükselecek, ithalata giden dövizimiz ülkemizde kalacak.” dedi. 
 
2008 yılında özelleştirilmesinden bugüne 6 yılda sadece Petkim için 600 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirildiğini kaydeden Korkut, “Bugün açılışını yaptığımız bu yatırım da bunun bir parçası. 2015 yılı tamamında planladığımız yatırım tutarımız da 125 milyon dolar olacak. Ekonomi Bakanlığı tarafından stratejik teşvik kapsamında desteklenen Etilen ve PTA fabrikalarında büyüme yatırımları tamamlandı. Petkim üretim hacmi yüzde 13 büyüdü.” diye konuştu. 
 
5 PTA FABRİKASI DAHA LAZIM 
Tekstilin uluslararası rekabette Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olduğunu ancak hammadde açısından dışarı bağımlı hale geldiğini vurgulayan Sadettin Korkut, “2014 itibarı ile ülkemizin PTA ithalatı yılda 500 bin tona yaklaştı. Türkiye’nin, Petkim PTA fabrikası gibi en az 5 fabrikaya daha ihtiyacı var. PTA ürünü en çok cari açık verdiğimiz ürünlerden biri. Artık daha büyük yeni PTA kapasitelerini konuşmamız gerekiyor.” dedi. 
 
Petkim’in yarım yüzyıllık birikimi, SOCAR Türkiye’nin liderliğinde ortaya çıkan Value-Site 2023 vizyonunun Petkim’le birlikte yeni değer zincirlerinin oluşmasını sağlayacağını kaydeden Korkut sözlerini şöyle tamamladı: 
“Ülkemizde yatırım ortamı iyileştikçe, kalıcı yatırımların gelmesi kaçınılmaz. Petkim yarımadası, kümelenme konsepti içerisinde, rafineri, petrokimya entegrasyonu ile yaratılacak sinerji, kurulacak yeni ürün fabrikaları ve enerji-lojistik yatırımları sayesinde ülkemizin en istisna bölgelerinden biri olacak. Yapılacak yeni yatırımlarla bölgenin, AR-GE’si, tecrübeli ve kaliteli iş gücü, limanı ve yatırımcılara sunduğu ek fırsatlarla Avrupa’nın en önemli üretim merkezlerinden biri olacağına tüm kalbimizle inanıyor ve destekliyoruz.”
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78