• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • İzmir 16 °C

Türk gemi geri dönüşüm sektörü BM'nin gündeminde

Türk gemi geri dönüşüm sektörü BM'nin gündeminde
Uluslararası alanda çevre ve kalkınmaya yönelik faaliyet gösteren kuruluşlar tarafından tüm dünyaya 'örnek tesis' olarak gösterilen 'Türk Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri' Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) gelişim gündemine alınd
TÜRK GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜ BM'NİN GÜNDEMİNDE
 
Uluslararası alanda çevre ve kalkınmaya yönelik faaliyet gösteren kuruluşlar tarafından tüm dünyaya 'örnek tesis' olarak gösterilen 'Türk Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri' Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) gelişim gündemine alındı. 
 
İzmir'in Aliağa İlçesinde faaliyet gösteren tesislerin çevre ve iş sağlığı olanakları açısından dünya gemi geri dönüşüm sektöründe tek akredite tesis olarak kabul görmesi; uluslararası kuruluşların da dikkatini çekiyor. 
 
 
TÜRKİYE DESTEĞİ HAK EDİYOR 
UNDP Birleşmiş Milletler Türkiye Elçisi Katalin Zaim, ve beraberinde ki UNDP Gemi Geri Dönüşüm Proje Hazırlama Uzmanı Carlo Lupi, UNDP Proje Hazırlama Asistanı Burak Erten Şahin,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzman yardımcıları Gülsen Şahin Oltulu ve Sebahattin Turan'dan oluşan heyet Aliağa'daki Gemi Geri Dönüşüm Tesislerinde bir dizi temas ve incelemelerde bulundu. 
 
Teknik inceleme programı kapsamında; Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'ni de  (GEMİSANDER)  ziyaret eden heyet, Dernek Başkanı Adem Şimşek tarafından karşılandı. Adem Şimşek Başkanlığında ki yönetim kurulu üyeleri ile birlikte  yaklaşık 3 saat süren bir toplantı gerçekleştiren heyet, karşılıklı görüş alış verişinde bulundu. 
 
ZAİM: TÜRKİYE DÜYANIN EN MODERN TESİSLERİNE SAHİP
Toplantıda konuşan UNDP Birleşmiş Milletler Türkiye elçisi Katalin Zaim, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın global kalkınmayı sağlamak adına oluşturulmuş bir program olduğunu ve özellikle gelişmekte olan ülkeler ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yaptığını söyledi. Proje karşılığında hibe desteği vermek adına uzun bir süredir  gemi geri dönüşüm sektörünü dünya ölçeğinde gözlemlediklerini anlatan Zaim, "Burada ki amacımız yatırıma en uygun tesisi tespit ederek, hemen her alanda kusursuz bir tesisin oluşmasına öncülük etmektir. Bu doğrultu da yaptığımız araştırmalar neticesinde Türkiye dünyanın en modern gemi geri dönüşüm tesislerine sahip olan bir ülke konumundadır. Açıkçası Türkiye desteği hak eden tek ülkedir" dedi. 
 
Türkiye'de sektörü temsil eden Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'nin yatırım ve gelişim noktasında son derece tecrübeli ve hazırlıklı olmasının büyük avantaj olarak değerlendiren Zaim, "Küresel Çevre Fonu; (Global Environment Facility -GEF), BM Kalkınma Programı (UNDP), BM Çevre Programı (UNEP) ve Dünya Bankası tarafından yönetilen, ortak bir çevre programıdır. Sivil toplum kuruluşları tarafından çevrenin korunması adına hazırlanan tüm projeler Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonundan desteklenmektedir. Bu noktada proje karşılığında Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörünü de proje karşılığında desteklemeye hazırız" diye konuştu. 
 
ÇEVRE KORUMAYA YÖNELİK 10 MİLYON TL YATIRIM
Türk Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri adına BM heyetine teşekkür eden GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek ise, Gemi Geri Dönüşüm tesislerine son dönemde 10 milyon TL'lik çevre korumaya yönelik yatırımlar yaptıklarını belirterek, "Biz Türk gemi geri dönüşüm sektörü olarak gelişime her daim açığız. Özellikle çevre ve iş sağlığı konusunu çok önemsiyoruz. Bunun içindir ki elimizde çevre alanında Uzmanlar tarafından hazırlanmış projelerimiz var. Bu projeleri sizlere memnuniyetle sunabiliriz. Ancak, sizin tespitleriniz ışığında da daha başka önerilere de açığız" dedi. 
 
AB mevzuatının,  ekonomik ömrünü tamamlamış AB Bayraklı gemilerin sadece Türkiye'de geri dönüşüme kazandırılabilmesine imkân tanıdığını hatırlatan Şimşek, şunları söyledi:  "Dünyada AB bayraklı gemileri geri dönüşüme kazandırmak adına AB mevzuatının getirdiği yükümlülükleri yerine getiren tek ülke Türkiye'dir. Ancak bunun bilincinde olan Avrupalı şirketler gemilerini değerinin daha üstünde satmak adına gemilerini önce AB bayrağından çıkarıyor ve Panama gibi ülkelerin bayrağı altına taşıyor. Sonrada gemilerini dünyanın geri kalmış, çevreci tesislere sahip olmayan ülkelere gönderiyor. Zira çevre duyarlılığını iş sağlığı ve güvenliğini esas alan Türk gemi geri dönüşüm sektörünün ilkel şartlarda faaliyet gösteren o ülkeler ile rekabet etme şansı yok. Biz Türk gemi geri dönüşüm sektörü olarak gelişime açığız,  gemilerin güvenli ve çevreye duyarlı geri dönüşümü için hazırlanan Hong Kong Sözleşmesi'ne ilk imza atan ülkeyiz,  ancak yaptığımız çevreci yatırımların, gelişimin ve çevre hassasiyetimizin karşılığını almak bizim en büyük hakkımız olmalıdır" 
 
Başkan Adem Şimşek'in sözlerini şaşkınlıkla karşılayan UNDP Birleşmiş Milletler Türkiye Elçisi Katalin Zaim, tespitlerin son derece önem arz ettiğini,  haksızlığın ortadan kaldırılması adına gerekli girişimlerin mutlaka yapılacağını ve konunun takipçisi olacaklarını söyledi.  
Daha sonra gün boyunca gemi geri dönüşüm tesislerinde incelemelerde bulunan heyet, gemi geri dönüşüm operasyonlarını da yerinde izledi ve yürütülen faaliyetler hakkında Başkan Adem Şimşek'ten bilgi aldı. 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78