• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • İzmir 21 °C

EBSO'dan Afrika'ya İhracat

EBSO'dan Afrika'ya İhracat
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir’in Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesi için köprü oldu.
AFRİKA İLE İLİŞKİLERİN KÖPRÜSÜ EBSO
 
Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir’in Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesi için köprü oldu. İzmir’den Afrika’ya yapılacak ihracat için sektörel ilişkilerin güçlendirilmesine çalışan EBSO, hem İzmir’de kurduğu organize sanayi bölgeleriyle bu ülkelerdeki sanayinin gelişmesine örnek olacak hem de İzmirli sanayicilerin teknoloji ve bilgi birikiminin de kara kıtadaki ülkelere aktarılmasında öncü rol üstlenecek. Böylelikle Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatındaki azalma telafi edilirken, İzmir’in aldığı payın da artırılması sağlanmaya çalışılacak.
 
Aynı gün 5 heyet
84. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın katılımcı ülkelerinden Zimbabwe, Gambiya, Demokratik Kongo, Gana ve Fildişi Sahili üst düzey yöneticilerinden oluşan heyetler, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Heyetlere ev sahipliği yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, hem Odayı tanıttı hem de İzmir’in yatırım imkanları, sektörel çeşitliliğin sağladığı avantajlarla lojistik üstünlüğüne dikkat çekti.
Karşılıklı ziyaretlerle birlikte halen ilişkide bulunulan sektörlere yenilerinin eklenmesi gerektiğini savunan Çiçekçi, “Zimbabwe’ye direkt uçak seferlerinin başlaması bu ülkeyle olan ticaret ve yatırım ilişkilerimizin güçlendirilmesine büyük katkı sağlayacaktır. Gıda başta olmak üzere sektörlere önemli bir hammadde sağlayıcı özelliğiyle öne çıkan Gana’dan ABD’ye gümrüksüz ve kotasız ihracat imkanı olan ürünlerle Türkiye’de pazar bulan ürünlerin hangileri olduğunun paylaşılmasıyla gerçekleştirilecek koordinasyon, bütün taraflara kazanç sağlayacaktır. İzmirli sanayicilerin yeni pazarlara açılması çerçevesinde Demokratik Kongo, Gana ve Fildişi Sahili ile de ekonomik ilişkilerimizi bugünkünden daha üst seviyelere taşımalıyız. Zenginliğe klasik yöntemlerle değil yenilik ve teknolojiyi yakalayarak ulaşırız. EBSO olarak biz de ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin güçlenmesi, doğru insanları aynı masa etrafında biraraya getirerek sektörel ilişkilerin yeni işbirliklerine ve ortak yatırımlarla taçlandırılması için imkanlarımız ölçüsünde her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
 
İzmir örnek olacak
Zimbabwe’nin 1980 yılında İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasının ardından geçen 35 yılda bürokraside en yüksek mevkiye gelen ilk kadın olan Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı İris Mabuwa, Türkiye ile dış ticarette ilk sıraları tütün ve deri ürünlerin aldığını belirtirken, THY’nin ülkesine uçak seferleri başlatması konusundaki görüşmelerin de olumlu bir havada yürütüldüğünü anlattı. Ekonomide tekrar yükselme dönemi yaşadıklarını söyleyen Mabuwa, “İlk olarak tekstil ve deri ile tıp elektroniği başta olmak üzere teknolojide serbest bölge kurma yolundayız. Bundan sonra da yatırım teşvikleri üzerinde yoğunlaşacağız. Menemen’deki serbest bölgeden çok etkilendik. Hızlı büyüme konusunda İzmir’den örnek alacağımız çok şey var” dedi.
 
Hammadde Gana’dan Teknoloji Türkiye’den
Gana’dan gelen 15 kişilik heyete başkanlık eden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki İhracatı Geliştirme Merkezi Başkanı Gideon Quarcoo, “Gana hammadde üretiyor ama sizin gibi gelişmiş ülke olmak, bunun yolunu öğrenmek istiyoruz” dedi.
84. İzmir Enternasyonal Fuarı’na ülkesindeki önemli sektörlerin temsilcileriyle katıldıklarını vurgulayan Quarcoo, “Özel ürünlerimizi tanıtıp onlara katma değer kazandıracak teknolojiye ulaşmak için buradayız. Bu nedenle sanayi odalarını önemli partnerlerimiz olarak görüyoruz. Sadece sanayi ve teknoloji değil, sağlık turizminde de işbirliği yapabiliriz. Bitki özlerini çıkarma ve insanların hizmetine sunma konusunda uzmanlarımız var. Bu ziyaret dostane olduğu kadar başta tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünleri olmak üzere eczacılıkta kullanılan müstahzarlar ile turizm alanındaki ilişkilerimizi güçlendirmek için de iyi bir fırsat” diye konuştu.
 
Gana Ticaret Ataşesi Dr. John Hawkins Asiedu da, “hiçbir bölgeye olmadığı kadar İzmir’e aşık olduklarını” dile getirdi. Gana’dan ihraç edilen ananas, hindistancevizi, odun kömürü başta olmak üzere pekçok ürünün İzmir’de tüketildiğini görmekten mutluluk duyduklarını belirten Asiedu, şu bilgileri verdi:
“Geride daha 430 ürün daha var. Gana bir tarım ülkesi. Sanayimiz henüz başlangıç seviyesinde olduğu için hasat sonrası ürünlerimizi koruyamıyoruz, değerlendiremiyoruz, uluslararası standartlarda ambalajlayamıyoruz. Bu nedenle çoğunu ham olarak ihraç ediyoruz. Sizin tecrübelerinizden yararlanarak organize sanayi bölgeleri kurmak istiyoruz. Teknolojilerinizi, inovasyon konusundaki birikimlerinizi Ganalı sanayicilerle paylaşmanızı istiyoruz. ABD ile serbest ticaret anlaşmamız var. 6 bin ürünü kotasız, gümrüksüz ihraç edebiliriz. Ancak sanayimiz ve teknolojimiz yeterli olmadığı için bu imkanı değerlendiremiyoruz. EBSO’nun öncülüğünde İzmirli sanayicileri bazı ürünleri Gana’da üretip ABD’ye ihraç etmeleri için yatırıma bekliyoruz.”
 
Gana İhracatı Teşvik Merkezi Projeler Müdürü Emmanuel Quao ise, EBSO’ya yaptıkları ziyaretin işbirliği yapılabilecek pekçok alan olduğunu gösterdiğini söylerken, işbirliklerinin desteklenmesi ve çözüm konusunda her türlü gayreti göstereceklerini bildirdi.
 
Gambiya ile öne çıkan sektörler
Gambiya Maliye ve Ekonomik İşler Bakan Yardımcısı Yaya Drammeh, ülkesinde tarım, balıkçılık, turizm ve yenilenebilir enerji sektörlerinin öne çıktığını, turizme özel teşvikler verildiğini anlattı. Drammeh, Aralık ayında gerçekleştirilecek genel ticaret fuarına İzmirli sanayicilerin katılımını beklediklerini belirten Drammeh, “İzmir’de olduğu gibi karşılıklı iş görüşmeleri sayesinde ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi de bugünkü 21 milyon dolar değerinden daha yukarı seviyelere çıkabilecek” dedi. Türkiye’den Gambiya’ya ihracatta ağırlıklı kalemleri demir çelik ile Hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri oluşturuyor.
 
Demokratik Kongo’nun İzmir hayranlığı
Demokratik Kongo Ticaret Bakanlığı Genel Sekreteri Eugenie Salebongo Basoy, üyelerine Avrupa’daki odalarla aynı kalite ve standartlarda hizmet veren EBSO’nun çalışmalarından etkilendiğini belirtirken, “Bizim Oda sistemimiz için de çok iyi bir örnek olacak. Odalarımız mutlaka bir araya gelmeli” ifadesini kullandı. İzmir’in gelişmesine dikkat çeken Basoy, kendilerinin de benzer yolu izlemeye çalışacaklarını dile getirdi. Türkiye’den Demokratik Kongo’ya et ve yenilebilir sakatat ürünleri ile hububat ihraç edilirken, 198 milyon dolarlık ithalatın tamamına yakınını bakır ve bakırdan eşyalar oluşturuyor. Toplam dış ticaret hacmi 240 milyon dolar civarında olan Türkiye ile Demokratik Kongo arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması müzakereleri de devam ediyor.
 
Fildişi Sahili ile ilişkiler gelişecek
Fildişi Sahili Ticaret Bakanlığı İhracat Teşvik Müdürü Kouya Mertin Gomun, pamuk başta olmak üzere tarımsal üretim, kakao, kaju fıstığı, tropikal meyveler ve naturel kauçukta söz sahibi ülkesinin Türkiye ile ekonomik ilişkilerini geliştirmeyi hedeflediğini bildirdi. Gomun, “2016 yılından itibaren siyasi ilişkilerimizde gözlenecek gelişme ekonomik ilişkilerimize de olumlu yansıyacak. Fildişi Sahili’ne yatırım yaparken etrafındaki 15 ülkenin potansiyelini değerlendirecek şekilde hareket edilmeli” diye konuştu.
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78