• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • İzmir 22 °C

100 Milyon Dolarlık İhracat

100 Milyon Dolarlık İhracat
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Doğada kendiliğinden yetişen, birçok rahatsızlığa iyi gelen şifa kaynağı, defne, kekik, adaçayı, ıhlamur gibi ürünlerin ihracatı ile Türkiye her sene mi
DOĞANIN ARMAĞANI 100 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
Doğada kendiliğinden yetişen, birçok rahatsızlığa iyi gelen şifa kaynağı, defne, kekik, adaçayı, ıhlamur gibi ürünlerin ihracatı ile Türkiye her sene milyonlarca dolarlık ihracat geliri elde ediyor. Katma değerinin tamamı Türkiye’ye kalan odundışı orman ürünleri ihracatından Türkiye 2015 yılında 1 Ocak -  15 Eylül döneminde 72 milyon 157 bin dolarlık döviz kazandı. Türkiye’nin odundışı orman ürünleri ihracatı 2014 yılının aynı döneminde ise 74 milyon 14 bin dolar olarak kayıtlara geçmişti. Türkiye’nin 2015 yılı sonunda bu ürünlerden elde ettiği döviz tutarının 100 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
 
Türkiye’nin yaptığı odundışı orman ürünleri ihracatının yüzde 94’lük dilimini oluşturan 67 milyon 582 bin dolarlık bölümü Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği üyelerince gerçekleştirildi. 
 
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, önemli bölümü doğadan toplanan defne, kekik, adaçayı, ıhlamur, palamut, meşe palamudu, meyan kökü gibi ürünlerin Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ihraç ürünlerinden olduklarını ve ihracatın tamamına yakınının Ege Bölgesi’nden yapıldığını, Türkiye’nin bu ürünlerin ihracatında dünyada lider konumda olduğunu söyledi. 
 
Doğada kendiliğinden yetişen ve genel olarak odundışı orman ürünleri olarak tanımlanan defne, kekik, adaçayı, ıhlamur, palamut, meşe palamudu, meyan kökü gibi ürünlerin ihracatının büyük gelişim gösterdiğini anlatan Tarakçıoğlu, “Bu ürünleri hem toplayanlar, hem işleyen işletmeler, hem ihracatçılar bu sayede geçimlerini sağlıyorlar. Bu ürünler, özellikle toplumumuzun gelir seviyesi en düşük kesimi olan orman köylüsüne ciddi anlamda gelir kaynağı sağlıyor. Bu ürünlerin, istihdama katkısı da çok önemli. Doğanın bize hediyesi olan bu ürünleri kullananlarda şifa buluyor, sağlıklı ürünler tüketmiş oluyor” diye konuştu.
 
KEKİK İHRACATTA İLK SIRADA
Türkiye’nin odundışı orman ürünleri ihracatına ürünler bazında bakıldığında ilk sırada kekik geliyor. Türkiye 01 Ocak – 15 Eylül 2015 döneminde 37 milyon 351 bin dolarlık kekik ihracatı gerçekleştirdi. Türkiye dünya kekik ihtiyacının yüzde 50’den fazlasını tek başına karşılıyor. 
 
Kekik ihracatını ise defne yaprağı ihracatı takip ediyor. Türkiye 2015 yılının 01 Ocak – 15 Eylül zaman aralığında 22 milyon 271 bin dolarlık defne yaprağı ihracatına imza attı. Kekik ve defne yaprağı ihracatı sektörün toplam ihracatının yüzde 83’ünü oluşturdu. 
 
Kekik ve defne yaprağı ihracatını 5 milyon 657 bin dolarlık tutarla adaçayı, 2 milyon 717 bin dolar ile tıbbi bitkiler izledi. Biberiye ihracatından 1 milyon 366 bin dolar döviz elde edilirken, palamut/meşe palamudu ihracatı 1 milyon 265 bin dolar, meyankökü ihracatı 1 milyon 127 bin dolar ve ıhlamur ihracatı ise 401 bin dolar oldu.  
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78