• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İzmir 15 °C

9 aylık çelik ihracatı 12,2 milyon ton

9 aylık çelik ihracatı 12,2 milyon ton
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber / Türk çelik sektörü ihracatta üçüncü çeyreği de gerileme ile kapattı. Önemli ihracat pazarlarında süren siyasi dalgalanmalar, haksız yere açılan anti-da
HAMMADDE VE ÜRÜN FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ ÇELİK SEKTÖRÜNÜN BELİNİ BÜKÜYOR
 
Dokuz aylık çelik ihracatı 12,2 milyon ton
 
Türk çelik sektörü ihracatta üçüncü çeyreği de gerileme ile kapattı. Önemli ihracat pazarlarında süren siyasi dalgalanmalar, haksız yere açılan anti-damping ve koruma önlemi soruşturmaları, dampingli ürün ticareti ve uluslararası piyasalarda hammadde ve ürün fiyatlarındaki durdurulamayan düşüş sektörün ihracatına engel olmaya devam ediyor.
 
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; sektör son çeyreğe miktar bazında yüzde 8,1 azalışla 12,2 milyon ton, değer bazında ise yüzde 23,7 gerileme ile 7,7 milyar dolarlık ihracatla girdi. 
 
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2015 yılı Ocak-Eylül dönemi ihracat verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı dokuz ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 23,7 düşüş ile 7,7 milyar dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 8,1 azalış ile 12,2 milyon ton olarak gerçekleşti. 
 
Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2015 yılı dokuz aydaki toplam çelik ihracatı değer bazında 9,2 milyar dolara, miktar bazında ise 12,8 milyon tona ulaştı.
 
Ocak-Eylül döneminde; miktarda 4 milyon 334 bin ton ihracat ile Ortadoğu liderliği sürdürüyor. Bu bölgeyi 2,1 milyon tonla Avrupa Birliği, 1,9 milyon tonla Kuzey Amerika ve 1,5 milyon tonla Kuzey Afrika bölgesi izledi. 
 
Çelik sektöründe yılın dokuz ayında miktar bazında artışta ilk sıralarda yer alan ülkeler; Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Kuveyt ve Cibuti oldu. 
 
Çelik İhracatçıları Birliği’nin Eylül ayı ihracat rakamları da hammadde ve ürün fiyatlarındaki durdurulamayan düşüşün etkisini gözler önüne serdi. 2015 yılı Eylül ayında çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 30 düşüş ile 762 milyon dolar olarak gerçekleşti. Miktar bazındaki çelik ihracatı ise yüzde 5 azalış ile 1,34 milyon ton oldu.
 
Dokuz aylık ihracat verilerini değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Son çeyreğe girdiğimiz bu günlerde ihracatta yaşadığımız kayıplar devam ediyor. Dokuz aylık dönemde değerde yüzde 23,7 gerileme miktarda yüzde 8 oldu. Sektörümüzün yaşadığı sorunlara tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik sorunlar da eklenince ihracatımızdaki kan kaybını maalesef durduramıyoruz” dedi. 
 
Ekinci sözlerine şu şekilde devam etti: “Çelik İhracatçıları Birliği olarak Türk çelik ihracatını tekrar canlandırabilmek ve olumsuz gidişata dur demek için yoğun bir çaba harcıyoruz.  Firmalarımızı yeni pazarlar için hazırlıyoruz. Yılı bitirmeden ilk UR-GE heyetimizi İran ve Kuveyt’e gerçekleştirmeyi planlıyoruz. En kısa zamanda yeni anlaşmalarla kayıplarımızı bir nebze olsun telafi etmeyi ve yılı 16 milyon tonluk ihracat ile kapatmayı hedefliyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen gayretimiz bu hedefe ulaşmak için çalışmaya devam etmek olacak.”
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Dikili Haber/ Menemen Haber / İzmir Haber 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78