• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 17 °C

Mehmet Yeşil Yeşil, Kırkpınar’ı İşaret Etti

Mehmet Yeşil Yeşil, Kırkpınar’ı İşaret Etti
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri / Aliağa Belediyesi tarafından bu yıl 13’üncü düzenlenen ‘Geleneksel Helvacı Yağlı G
ÜNLÜ PEHLİVAN MEHMET YEŞİL YEŞİL, KIRKPINAR’I İŞARET ETTİ
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri /
Aliağa Belediyesi tarafından bu yıl 13’üncü düzenlenen ‘Geleneksel Helvacı Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil, Kırkpınar’ı işaret ederek iddialı konuştu.
 
Geleneksel Helvacı Yağlı Güreşleri’nde Ankara Büyükşehir Belediyesi adına güreşen Antalyalı ünlü Pehlivan Mehmet Yeşil Yeşil, final müsabakasında Manavgat Belediyesi adına güreşen Serhat Gökmen’in sırtını yere getirerek başpehlivan oldu.
13. Helvacı Yağlı Güreşleri’ne damga vuran Mehmet Yeşil Yeşil, birincilik kupasını ve madalyasını Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın elinden aldı.
 
“SIRADA KIRKPINAR VAR”
Antalya’nın yetiştirdiği en önemli pehlivanlardan biri olan 30 yaşındaki Mehmet Yeşil Yeşil, elde ettiği bu başarıyı, Edirne’de 18-24 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek olan 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde de göstermeyi hedefliyor. Daha önce 648.ve 649. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde şampiyon olarak altın kemerin sahibi olan Yeşil,  başarısının, Helvacı Yağlı Güreşleri ile sınırlı kalmayacağını, sırada Kırkpınar’ın olduğunu söyledi.
 
MEHMET YEŞİL YEŞİL İDDİALI KONUŞTU
Helvacı Yağlı Güreşlerinde kazandığı başpehlivanlık ile moral bulduğunu belirten Yeşil, “Helvacı Yağlı Güreşleri çok güzel bir atmosferde gerçekleştirildi. 2016 yılı benim için çok güzel başladı. İnşallah daha da güzel olacak. Helvacı’da elde ettiğim başarıyı Temmuz ayında düzenlenecek 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne de taşıyacağıma inanıyorum. Kırkpınar’da altın kemer için çalışmalarımı aralıksız bir şekilde sürdürüyorum. 2009 ve 2010 yıllarında düzenlenen Kırkpınar yağlı güreşlerinde başpehlivanlığı kazanarak altın kemeri iki defa Antalya’ya götürdüm. 2011 yılında Kırkpınar'da yeniden birinci olsaydım altın kemerin ebedi sahibi olacaktım. Ama nasip olmadı” diyerek 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde iddialı olduğunu söyledi.
 
KIRKPINAR EFSANESİ:
Efsaneye göre 1346 yılında Orhan Gazi'nin Rumeli'yi ele geçirmek için düzenlediği seferler sırasında, büyük oğlu Süleyman Paşa 40 askerle Bizanslılar'a ait Domuzhisar'ın üzerine yürür. Baskınla burasını ele geçirirler. Öteki hisarların da ele geçirilmesinden sonra, 40 kişilik öncü birlik geri dönerler ve şimdi Yunanistan'ın topraklarında kalan Samona'da mola verirler. 40 cengaver burada güreşe tutuşurlar. Saatlerce süren güreşlerde, adlarının Ali ile Selim olduğu rivayet edilen iki kardeşin bir türlü yenişemedikleri görülür.
 
Daha sonra bir Hıdrellez gününde, Edirne yakınlarındaki Ahıköy çayırında aynı çift yeniden güreşe tutuşurlar. Bütün bir gün güreşmelerine rağmen yine yenişemeyen kardeş pehlivanlar, gece boyunca da mum ve fener ışığında mücadelelerini sürdürmeye devam ederler. Ancak solukları kesilerek oldukları yerde can verirler.
 
Arkadaşları onları aynı yerdeki bir incir ağacının altına gömerek oradan ayrılırlar. Yıllar sonra ise aynı yere gittiklerinde iki pehlivanın mezarlarının bulunduğu yerde gür bir pınar görürler. Bundan sonra halk orada yatanların anısına o yöreye, “Kırkpınar” adını verirler.
 
I. Murat, Edirne’nin alınmasından sonra Edirne’de güreşçiler tekkesi kurmuş ve bundan böyle de her sene güreş yapılması bir gelenek haline gelmiştir.
 
Bir başka iddiaya göre ise Kırpınar Güreşleri'nin tarihçesi çok daha öncesine dayanır. M. Atıf Kahraman'ın aktardığına göre Sarı Saltuk Bizans'ın ve Bulgarların içinde bulunduğu karmaşadan yararlanarak 1261'de Edirne'yi de Bulgarlardan aldı. Sarı Saltuk 40 yıl Edirne’de kaldıktan sonra Dobruca’ya gitmek zorunda kaldı ve burada vefat etti. Bunun üzerine Bizans hükümdarı Andronikos, oğlunu Edirne’ye vali yaptı. Bu iddiaya göre kendisi de bir pehlivan olan Sarı Saltuk Osmanlılardan önce Kırkpınar Güreşleri'ni ilk düzenleyen kişidir.
 
Mehmet Yeşil Yeşil’in kazandığı başarılar:
 
1999- Kırkpınar’da ilk madalya
2001- Tozkoparan’da ikincilik
2002- Deste Küçük Boy’da ikincilik
2004- Deste Büyük Boy’da birincilik
2005- Amasya Spor Kulübü’ne transfer oldu ve minder güreşine de başladı.
2006- Avrupa Şampiyonu oldu.
2006- Dünya Şampiyonası’nda üçüncü oldu...
2009- Kırkpınar Başpehlivanı oldu. Minderde, Uluslararası Yaşar Doğu Turnuvası’nda ikinci oldu.
2010-İkinci kez Kırkpınar Başpehlivanı oldu. / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78