• BIST 9530.47
  • Altın 2478.065
  • Dolar 32.44
  • Euro 34.7168
  • İzmir 19 °C

SOCAR Türkiye 5 yaşında

SOCAR Türkiye 5 yaşında
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Bu yıl Türkiye’deki beşinci yılını kutlayan SOCAR Türkiye, Petkim Yarımadası’nda petrokimyadan rafineriye, enerjiden lojistik ve dağıtıma kadar TANAP Projesi dahil toplam 17 milyar dolarlık yatırımlarıyla 2023 yılı

SOCAR, “Türkiye’nin Enerjideki En Büyük Çözüm Ortağı” Olmayı Hedefliyor

 

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ARASTA GAZETESİ/ Bu yıl Türkiye’deki beşinci yılını kutlayan SOCAR Türkiye, Petkim Yarımadası’nda petrokimyadan rafineriye, enerjiden lojistik ve dağıtıma kadar TANAP Projesi dahil toplam 17 milyar dolarlık yatırımlarıyla 2023 yılında Türkiye’nin enerjide en büyük çözüm ortağı olmayı ve yarımadayı ülkenin en önemli üretim üssü haline getirmeyi hedefliyor.

Cumhuriyet’in 100'üncü yılında Türkiye’nin enerji sektöründeki lider gücü olmayı hedefleyen SOCAR Türkiye’nin 2008 yılından bu yana geçen süreci ve 2023 vizyonu doğrultusundaki hedefleri, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz’un katılımıyla 1 Kasım 2013 tarihinde Petkim Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısı ile paylaşıldı.

Türkiye tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı…

2008 yılında Türkiye sanayisinin devi Petkim’i satın alarak Türkiye’deki yolculuklarına başladıklarını dile getiren SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, “Tek Millet, İki Devlet” ülküsü doğrultusunda Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik ortaklığın SOCAR Türkiye’yi Türkiye tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı haline getireceğini belirterek şunları dile getirdi: “Petkim’i satın alırken ödediğimiz bedel ve sonrasındaki ek yatırım tutarı 3 milyar dolar, STAR Rafinerisi için 5,5 milyar dolar, STEP Enerji Santrali için 1 milyar dolar ve Petkim Konteyner Terminali için 300 milyon doların yanı sıra TANAP’a yapılacak yatırımla birlikte 2018 yılına kadar toplam 17 milyar dolar yatırım gerçekleştireceğiz. Böylelikle Petkim Yarımadası’nda katma değer yaratarak yarımadayı petrokimya, rafineri, enerji, lojistik ve dağıtım entegrasyonuna dayalı Türkiye'nin en önemli üretim üssü haline getirebileceğiz.”

15 milyar dolar ciro, 2 bin kişilik yeni istihdam ve 5 milyar dolar ihracat

SOCAR Türkiye’nin süregelen yatırımlarında birinci fazın 2018 yılında tamamlanacağını, böylelikle 2018 yılında Petkim Yarımadası’nda 15 milyar dolar ciroya sahip dev bir sanayi şirketi olacaklarına dikkat çeken Kenan Yavuz; “Süreç doğrultusunda yatırımların ikinci fazını da tamamladıktan sonra Türkiye’nin bir numarası olacağız. Cironun yanı sıra yatırımların bir diğer katkısı ise sağlayacağımız 2 bin kişilik yeni istihdam ve hedeflediğimiz 5 milyar dolarlık ihracat oranı olacak. Tüm bunlara ek olarak STAR Rafinerisi’nin tamamlanmasıyla Türkiye ekonomisinin cari açığı yıllık 2,5 milyar dolar düşüş yaşayacak” dedi.

STAR Rafinerisi, 1 numaralı Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi sahibi

STAR Rafinerisi için gerekli başvuruyu 2008 yılında yaptıklarını, 2011 yılında rafinerinin temelini attıklarını ve bugün rafinerinin sahip olduğu Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi doğrultusunda 10 yılda 1,5 milyar dolar teşvik alacağını belirten Yavuz; “Rafinerinin toplam maliyeti kapsamında 1,9 milyar doları özkaynaklardan oluşuyor. 950 milyon dolarlık kısmı harcandıktan sonra finansman süreci bankalarla devam edecek” şeklinde konuştu.

Enerji üretimine 1 milyar dolar

Hammadde üretim ve ihracatının yanı sıra rüzgâr ve doğal gazdan enerji üretecekleri santral yatırımlarına da imza atacaklarını dile getiren SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz; “220 megavatlık doğal gaz santralimize ek olarak başlangıçta 600 megavatlık olmak üzere 1 milyar dolar tutarında yeni bir yatırım daha gerçekleştireceğiz. Ardından bu santralin kapasitesini artıracağız. Bunun yanı sıra 2014 yılı Ocak ayında rüzgâr enerjisinden elektrik üretmek üzere 35 milyon Euro yatırımla 27 megavatlık bir santralin kurulumuna başlayacağız ve bu santralin kapasitesini ikinci aşamada 50 megavata yükselteceğiz” dedi.

Ege’nin en büyük entegre limanı

Petkim Yarımadası’nda lojistik hizmetleri kapsamında üçüncü kuşak gemilerin yanaşabileceği 700 metre uzunluğundaki rıhtıma ve 17 metre derinliğe sahip olacak olan Petkim Limanı’nın tamamlanmasıyla 2015 yılı sonrasında 3 milyon TEU’luk ihtiyacı karşılayabileceğini belirte Kenan Yavuz, 300 milyon dolarlık bir yatırımla Ege’nin en büyük entegre limanını faaliyete alacaklarını belirtti.

Sosyal sorumluluğa 50 milyon dolar

SOCAR Türkiye’nin bugüne kadar Petkim Yarımadası’nda hayat geçirdiği sosyal sorumluluk çalışmalarına da değinen Yavuz, inşa ettikleri meslek liselerinden Türkiye Basketbol Ligi’nde mücadele eden Aliağa Petkim’in ana sponsoru olmalarına, Ankara’daki Lösev Binası’ndan İzmir, Kars, İzmit, Ankara ve Adana’da inşa edilen okullara ve hatta ormanlardan zeytinliklere kadar toplam 50 milyon dolar harcadıklarını söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78