• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İzmir 16 °C

2014 yılı koyun keçi sütü fiyatları

2014 yılı koyun keçi sütü fiyatları
Aliağa Haber / Yeni Vizyon Gazetesi / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Türkiye’de ilk kez koyun keçi sütünde soğuk zincir projesini yaşama geçiren İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği 2014 yılı koyun keçi sütü fiyatlarını açıkladı.
İZMİR BİRLİĞİ 2014 YILI KOYUN KEÇİ SÜTÜ FİYATLARINI AÇIKLADI
 
Aliağa Haber / Yeni Vizyon Gazetesi / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça 
 
Türkiye’de ilk kez koyun keçi sütünde soğuk zincir projesini yaşama geçiren İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği 2014 yılı koyun keçi sütü fiyatlarını açıkladı. Keçi sütü 1,50 TL, koyun sütü 1,95 TL. Ayrıca Birlik bu yıl ilk kez üyelerine kalite primi ödeyecek.İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, 2014 yılı koyun keçi sütü fiyatlarını açıkladı. Keçi ve koyun sütü geçtiğimiz yıla göre 5 kuruş değer kazanırken 2013 sezonunda 1,45 TL olan keçi sütü 1,50 TL olarak; 1,90 TL olan koyun sütünün fiyatı ise 1, 95 TL olarak belirlendi.
 
İZMİR TÜRKİYE’DE FİYAT BELİRLİYOR
Türkiye’de koyun keçi sütünü soğuk zincirde toplayan tek il olduklarına dikkat çeken Birlik Başkanı Türer, Türkiye’de koyun ve keçi sütü fiyat belirlenmesinde belirleyici rol oynadıklarını söyledi. Dört yıl önce koyun keçi sütünde soğuk zincir projesini ilk yaşama geçirdiklerinde keçi sütünün 60 kuruş, koyun sütünün 90 kuruştan alındığına dikkat çeken Türer: “Soğuk zincir projesi ile üyelerimizin ürünleri büyük bir değer kazandı. İnek sütü fiyatından satın alınan keçi sütü 4 yılda 3 kata yakın bir değer kazanırken yine Pazar bulmakta zorlanan yetiştiricinin evde peynir yapmak zorunda kaldığı koyun sütü ise 2 kattan fazla değer kazandı. İzmir Birliği’nin kurduğu soğuk zincir projesi ile yetiştirici yıllar sonra para kazanır ve işletmesine yatırım yapar hale geldi” dedi. Başkan Türer koyun keçi sütünün Türkiye’nin birçok bölgesinde koyun keçi sütünün inek sütü fiyatından yani 1 lira civarından alınıp satıldığını belirtirken diğer illerde de soğuk zincirin kurulması ve üreticilerin daha fazla kazanç elde etmeleri gerektiğini belirtti.
 
AVANS SİSTEMİ KIRILDI
Ziraat Bankası ile yaptıkları anlaşma ile İzmir Birliği üyesi yetiştiricilerin yüzde sıfır faizle kredi çekme olanağı bulduğunu anımsatan Türer: “Yetiştiricinin en büyük sorunlarından biri de avans sistemi. Küçükbaş hayvancılıkta 12 ay süt üretimi yok. Hayvan kalitesi, ırkı ve bakımına göre değişmekle birlikte genel ortalama süt sezonu 4-5 aydır. Yetiştiricinin geliri de 4-5 ay ile sınırlıdır. Geliri olmadığı dönemde aldığı avans ile hayatını idame eden yetiştirici bir sonraki senenin sütünü ipotek altına almış oluyor. Avans alan yetiştirici fiyat dahi soramıyor. Sütü alan kişi sezon sonunda bir fiyat belirler hesabı onun üzerinden görür. Geçen sene biz 1,45 TL’de keçi sütü alırken avans karşılığı süt veren yetiştiricilerimizin sütü 1 TL’den alındı. Biz avans sisteminin ve yetiştiricilerin yaşadığı mağduriyetin önünce geçmek için Ziraat Bankası ile anlaşma yaptık. İpotek şartını protokol ile kaldırdık. Yetiştirici yine birlik üyesi olan iki kefille yüzde 0 faizle kredi çekebiliyor. Bu sayede çok sayıda yetiştirici avans sisteminden kurtulmayı ürününü piyasa fiyatından değerlendirme olanağı buldu. Üreticilerimize birliğimizin desteği kadar gıda tarım ve hayvancılık bakanlığımızın da büyük destekleri bulunmakta bizim belirlediğimiz süt fiyatları üzerine 20 kuruşta bakanlığımız vermekte. Böylelikle keçi sütü 1.50 kuruştan 1.70 kuruşa, 1.95 olan koyun sütü 2.05 kuruşa yükselmiş oluyor. Üreticimiz daha fazla kazanç elde etmektedir” dedi.
 
KALİTEYE DAYALI PRİM SİSTEMİ
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer bu yıl ilk kez sütünü satın aldıkları yetiştiricilere kalite primi uygulayacaklarını duyurdu. Hijyen ve kalitenin öneminin altını çizen Türer şöyle devam etti: “Soğuk zincir projesi ile bugün İzmir Avrupa Birliği standartlarında süt topluyor. Sütte hijyen ve kalite çok önemli. Hijyen konusunda çok hassasız, PH 6.5’un altındaki sütü kesinlikle satın almayız. Sütün içeriğinde ise yağ çok önemli kriter. Bu yıl doğru beslenmeyi ve bakımı teşvik etmek amacıyla yağa dayalı kalite primi ödeyeceğiz. Soğuk zincir projesiyle yetiştiricinin ürünü değer kazanıyor, sanayiye kaliteli, tüketiciye sağlıklı ürün ulaşıyor. Şu an için küçükbaş hayvancılıkta sadece İzmir’de soğuk zincir var. Koyun keçi sütünde soğuk zincir Türkiye’nin tamamına yayılmalı.”
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78