• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İzmir 26 °C

Susam: AR-GE desteklenmeli...

Susam: AR-GE desteklenmeli...
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / CHP’li Susam nitelikli işgücü ve AR-GE’yle desteklenen üretimin, Türkiye’yi orta gelir tuzağından kurtaracağını söyledi.
MEHMET ALİ SUSAM: AR-GE DESTEKLENMELİ... 
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / 
CHP’li Susam nitelikli işgücü ve AR-GE’yle desteklenen üretimin, Türkiye’yi orta gelir tuzağından kurtaracağını söyledi.
 
CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu CHP sözcüsü Mehmet Ali Susam, Türkiye’nin hem sanayi üretimini, hem de üretiminin niteliğini yükseltmesi gerektiğini söyledi. 
Susam, Meclis Genel Kurulu’nda üniversitelerle sanayi arasında işbirliği yapılmasını sağlayan ‘Araştırma Altyapısı’ kanununda partisi adına görüşleri dile getirdi. Kanunu Türkiye’nin üretim niteliğinin yükseltilmesinde iyi niyetli ancak eksik bir çalışma olarak değerlendiren Susam, AR-GE teşviklerinin arttırılması gerektiğini ifade etti. 
 
Planda var, uygulamada yok
Türkiye’nin orta gelir tuzağına yakalanmadan 2023 hedeflerine ulaşması için vizyonunu değiştirerek üretimi ön plana alan, üretimin niteliğini artıran, sanayide insanın iş gücünün niteliğini artıran bir politikanın uygulamasının gerekli öne süren Susam, “AR-GE teşvikleri ülkelerin gelişmişlik düzeyini arttırmada temel yöntemlerden bir tanesi. 10 Kalkınma Planı’nda ve Bakanlıkların stratejik planlarında çok güzel hedefler ve vizyonlar var ama bunların pratikte yeterli karşılığını göremiyoruz. AR-GE’ye GSMH’dan ayrılacak payın yüzde 2 olması gerekiyor. Son 7 yılda bu oran binde 7’den binde 9’a ancak çıkabildi. AR-GE teşvikleri planda var, uygulamada yok ” diye konuştu. 
 
Sanayi tabanı eridi
Ülkedeki sanayi tabanının eridiğini ve üretim niteliğinin bozulduğunu ifade eden Susam, “Türkiye AKP iktidarında yılda ortalama 4,8 büyüdü. Oysa çok partili dönemin ortalama büyüme oranı ise 5,1 düzeyindedir. 1998 yılında sanayicinin ülke ekonomisine katkısı yüzde 35,5 civarındayken bugün yüzde 28’lere düşmüş. O dönemde bizimle aynı ligde olan Brezilya, Meksika, Hindistan gibi ülkelerin hiç birinde bu ölçüde düşme yok. Yıllardır uygulanan düşük kur-yüksek faiz nedeniyle üretimi yapmak ithal etmekten daha pahalı noktaya geldi. 2002'de 100 dolarlık bir üretim içerisinde ithal ürünlerin 27 dolar payı varken bugün bu oran 43 dolara çıkmış durumda. Sanayi yerli aramalı üretmek yerine ithalat yaptıkça KOBİ düzeyindeki üreticilerin piyasadan çekilmemek zorunda kalıyor. Buna bir de enerji, işçilik üzerindeki aşırı vergi yüklerini ve vergi adaletinin sağlanamamasını eklediğinizde, sanayici üretimden uzaklaştıran,  Türkiye’yi dünya üretim liginden düşüren, uzak doğunun lojistik üssü haline getiren tablo ortaya çıkıyor” dedi.
 
Yükte ağır, pahada hafif
Türkiye’nin 2023 hedefleri için daha pahalı ürünleri ihraç etmesi gerektiğini ifade eden CHP’li vekil sözlerini şöyle sürdürdü:“Bugün 150 milyarın üzerinde bir ihracat yapıyoruz ama ihracatın kilo başına fiyatı 1,46 dolar civarında. Aynı oran Güney Kore’de 3 dolar, Japonya’da 3,5 dolar, Almanya ise 4,1 dolar civarında. İhracatımız yükte ağır, parada hafif, düşük ücretli; AR-GE, inovasyon, yenilik, yüksek teknolojiden uzak bir noktada. 
Gelişmiş ülkelerin artık terk ettiği, verimsiz bulduğu alanlarda üretim ve ihracat yapıyoruz. Zaten kısıtlı olan AR-GE desteklerini kimin aldığına baktığınız zaman, otomotiv ve beyaz eşya sektörünün teşvikleri aldığını görüyoruz. 
 
İşgücünün niteliği 
Türkiye işgücü niteliği konusunda 148 ülke içerisinde 130'uncu, Küresel inovasyon sıralamasında 68'inci sıradayız. Küresel rekabet gücünde 44'üncü sırada bulunuyor. 
Bu liglerde üst sıralara çıkamama nedenimiz ise eğitim kalitemizin düşüklüğü. Türkiye’nin ortalama eğitim süresi 7 yıl civarında seyrediyor. 65 ülkenin yarıştığı PISA sınavlarında matematikte 44'üncüyüz, fende 43'üncüyüz, okuma-anlamada 42'ncideyiz,
İngilizce pratikte 44'üncü sıradayız.İlköğretimden başlayarak eğitim kalitesini yükseltmek, öğrencilerin hayal etme ve bir ürün ortaya çıkartma yönünü desteklemek, sanayiyle entegre olmuş mesleki ve teknik eğitimi özendirmek, üniversiteleri özerk hale getirmek, niteliği yüksek bilim adamlarıyla donatmak, özgür ve bilimsel platformda üretilmiş eserleri sanayiye kazandırmak temel alanlarımızdan biri noktasındadır. 
 
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78