• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • İzmir 24 °C

Gökkuşağı Savaşçısı’nın ALİAĞA Mesajı

Gökkuşağı Savaşçısı’nın ALİAĞA Mesajı
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow Warrior, bu sabah 9.00’da İzmir Alsancak Limanı’na yanaştı. Kömürlü termik santrallerin sağlık etkilerine dikkat çekmek için 13 gündür Türkiye’de olan gemi, Zonguldak, Mudanya ve Karabiga’nın ard

Greenpeace’in gemisi İzmir’de hem İzmir, hem Soma mesajı verdi

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ Greenpeace’in efsane gemisi Rainbow Warrior, bu sabah 9.00’da İzmir Alsancak Limanı’na yanaştı. Kömürlü termik santrallerin sağlık etkilerine dikkat çekmek için 13 gündür Türkiye’de olan gemi, Zonguldak, Mudanya ve Karabiga’nın ardından, İzmir’de kalacağı dört gün boyunca, bölgedeki kömürlü termik santrallerin etkilerine dikkat çekecek. Gökkuşağı Savaşçısı’nın, dünyanın dört bir yanından gelen aktivistlerinden sekiz kişi de, Soma’da kömürlü termik santral için zeytinlik talanına karşı verilen mücadeleyi desteklemek için bugün Soma’ya hareket ediyor. 

İzmir ve Manisa'da planlanan 8 yeni kömürlü santral kurulursa sadece bu bölgenin değil, tüm Türkiye’nin etkileneceğini vurgulayan Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, “Aliağa'da yıllardır kömüre karşı ciddi bir mücadele yürütülüyor. 1990’da toplumsal dayanışma ile engellenen kömürlü termik santral projesi, Aliağa’da verilen mücadelenin en büyük göstergesi. Aliağa’daki İzdemir Termik Santrali ve Manisa’daki Soma Termik Santrali, 2010 yılında sebep oldukları hava kirliliğine maruz kalan kişilerin hayatlarından toplam 13.900 yaşam yılı çaldılar. Daha fazla proje ile insanların yaşamları tehdit edilmemeli. Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı’nın karar verici kurumlardan biri olmasını istiyoruz” dedi. 

Bir Greenpeace ekibi de Soma’da

Gökkuşağı Savaşçısı’nın dünyanın dört bir yanından gelen aktivistlerinin bir kısmı da, bugün Soma’nın Yırca köyünde bulunan Greenpeace ekibine katıyor. 17 Eylül Çarşamba gecesi Kolin Şirketler Grubu, acele kamulaştırma süreci tamamlanmamış olmasına rağmen, kömürlü termik santral için bölgedeki zeytin ağaçlarını sökmeye başlamıştı. Yerel halk kepçelerin önünde durarak daha fazla kıyımı önledi ve o günden beri zeytinlikleri korumak için nöbette. Greenpeace ekibi de oradaki mücadeleye destek oluyor. Greenpeace dün şirket hakkında suç duyurusunda bulundu. Konuyla ilgili olarak Aksoğan, “Manisa’da hala faaliyette olan Soma Termik Santrali, Avrupa’nın en kirli ikinci kömür santrali. Şimdi iki yeni santral daha kurulması planlanıyor. Geçtiğimiz gün Soma'da zeytinliklerini ve temiz hava soluma haklarını korumak için kepçelerin önüne yatan Yırca'lılar kömürün geleceğimizi kirletemeyeceğine dair inancımızı arttırıyor. Orada tamamen hukuksuz bir biçimde köylülerin zeytinliklerine girildi. Bu nedenle şirket hakkında suç duyurusunda bulunduk. Kömürün madenciliğinden havaya karışarak sağlığımızı etkilemesine kadar yaşamı her aşamasında tehdit ettiğini Soma'da görüyoruz” dedi.

Sessiz katil

Greenpeace’in Sessiz Katil Raporu’nda da kullandığı Almanya’daki Stuttgart Üniversitesi tarafından geliştirilen modelleme sonuçlarına göre, Aliağa’daki İzdemir Termik Santrali ve Manisa’daki Soma Termik Santrali, 2010 yılında sebep oldukları hava kirliliğine maruz kalan kişilerin hayatlarından toplam 13.900 yaşam yılı çaldı.

İzmir ve Manisa’da çalışan ve planlanmakta olan toplam 8 santral hayata geçtiğinde her yıl toplam 16.350 yaşam yılı kaybı daha yaşanacak.

Greenpeace’in Rainbow Warrior gemisi, 22 Eylül akşamına dek Alsancak Limanı’nda halkın ziyaretine açık olacak.

Ziyaret edilebilecek saatler şu şekilde:


19 Eylül Cuma 12.00-20.00

20 Eylül Cumartesi 10.00-15.00

21 Eylül Pazar 10.00-20.00

22 Eylül Pazartesi 10.00-18.00

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78