• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İzmir 14 °C

Foça'da Deniz Zaferi'ne coşkulu kutlama

Foça'da Deniz Zaferi'ne coşkulu kutlama
Hasan Eser / Ege Hakimiyet Gazetesi
PREVEZE DENİZ ZAFERİ'NİN 476. YIL DÖNÜMÜ FOÇA'DA KUTLANDI 
 
Hasan Eser / Ege Hakimiyet Gazetesi
 
Kanunî Sultan Süleyman döneminde ve Osmanlı Devletinin en ünlü Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayrettin Paşa'nın komutanlığında  (28 Eylül 1538)  Amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması'na karşı kazanılan Preveze Deniz Zaferi'nin 476'ıncı yıldönümü İzmir'in Foça İlçesi'ndeki Deniz Üs Komutanlığı'nda ilk kez halkında katılımıyla kutlandı.Kutlama programı kapsamında bir dizi etkinlik ve tatbikat gerçekleştirildi.  
 
COŞKU, HÜZÜN VE GURUR... 
Bando Takımı'nın eşliğinde merasim bölüğünün silahlı gösterisi ve yürüyüşü coşkulu bir törene sahne oldu. Kıbrıs Barış Harekatı ve Güneydoğu’da PKK ile mücadelede sırasında şehit düşen askerlerin Şehitliği’ne gerçekleştirilen ziyaret duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.Nefes kesen temsili tatbikat ise göğüsleri kabarttı ve gururlandırdı. 
 
ÇOCUKLARIN SİLAH MERAKI 
Foça Deniz Üssü’nde kutlama programı;  Şehit Teğmen Alper Tunga Akan Konferans Salonunda Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Sinan Azmi Tosun’un yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.Daha sonra Deniz Kuvvetleri'nin faaliyet ve tatbikata iştirak eden Çıkarma Gemileri'nin özellikleri barkovizyon sunumu ile katılımcılara anlatıldı.Aynı salonda hazırlanan stantlarda askeri silahlar tanıtıldı. Meraklı gözlerle silahları inceleyen çocuklar özellikle ağır makineli silahlara büyük ilgi gösterdi. 
 
ŞEHİTLİK ZİYARETİ 
Program çerçevesinde; Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge ve Foça Cumhuriyet Başsavcısı Ali Zorlu  katılımcı vatandaşlar ile birlikte Kıbrıs Barış Harekatı ve Güneydoğu’da PKK ile mücadelede sırasında şehit düşen askerlerin şehitliğini ziyaret ederek, şehitlerin mezarına karanfil bıraktı. Ziyaret sırasında bazı vatandaşların göz yaşlarına hakim olamadığı görüldü. 
 
HAREKATIN DERİN İZLERİ 
Daha sonra Kıbrıs Barış Harekatında kullanılan silah, mühimmat ve  muhtelif materyallerden oluşan Kıbrıs Barış Harekatı müzesini gezen vatandaşlar, 1974 Yılında yaşanan  Harekatın derin izlerine tanık oldu.Foça Deniz Üssü personeli de müzeyi  gezen ziyaretçilere  müzede yer alan materyaller hakkında bilgi verdi. 
SAVAŞ GEMİLERİ HALKA AÇILDI 
Müze ziyaretinin ardından savaş gemilerinin demirli bulunduğu  limana  intikal eden katılımcılar burada; askeri gemileri yakından görme fırsatını elde etti. Liman ziyareti kapsamında gemilere alınan vatandaşlara askerler eşlik etti. Gemilerin özellikleri ve denizcilikle ilgili merak ettikleri konular  hakkında bilgi alan vatandaşlar, bol bol hatıra fotoğrafı çekmeyide ihmal etmedi. 
 
GERÇEĞİNİ ARATMAYAN TATBİKAT 
Kutlama programının finali adeta nefes kesen bir tatbikat ile son buldu.İlk kez halkın katılımı ile gerçekleştirilen  askeri tatbikat büyük ilgiyle izlendi. Tatbikat senaryo gereği çıkarma gemilerinden  asker ve zırhlı birliklerin kıyıya çıkmasıyla başladı. Karaya inen askerler mevzilerde konuşlanan temsili düşmanın mukavemeti ile karşılaştı. Gerçeğini aratmayan tatbikatta 2 Çıkarma Gemisi, 260 personel, 3 Tank ve 3 askeri tır yer aldı. Tatbikatı başarı ile yöneten Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğamiral Sinan Azmi Tosun, yaptığı açıklamada  Preveze Deniz Zaferi’nin, Türk Denizcilik tarihi için önemini vurguladı. Tuğamiral  Tosun,“ Bugün, Preveze Deniz Zaferi’nin 476. Yıldönümünü kutluyoruz. Biz, Türk Denizcileri 1538’den beri bu zafer şuuruyla denizlerde varız. ‘Anavatan’da güvende olmak için denizlerde var olmak, dünyada söz sahibi olmak için tüm denizlerde var olmak’ gibi bir idealimiz var. Devletimize deniz kuvvetleri olarak en iyi şekilde hizmet etmek için varız” diye konuştu. 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78