• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İzmir 15 °C

Hoş geldin bebek fil...

Hoş geldin bebek fil...
Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
Hoş geldin bebek fil... 
 Foça Haberleri / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi /
5 Şubat 2011’de Türkiye’deki ilk fil doğumuna ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, önceki gün bu heyecanı yeniden yaşadı. Dünyada nesli tehlike altında olan Asya fillerinin 4 yıl içinde İzmir’de ikinci kez doğum yapması, büyük mutluluk yaşattı. 102 kilogram ağırlığındaki dişi yavrunun ismi henüz konulmadı.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandırdığı, Avrupa’nın sayılı hayvanat bahçeleri arasında gösterilen Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı, ilklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Takvimler 5 Şubat 2011’i gösterdiğinde tarihi doğuma sahne olan parkta, fil Begümcan ve Winner çiftinin ilk yavruları dünyaya gelmişti. Türkiye’de doğan ilk fil olma özelliği taşıyan ve ismi düzenlenen anketle “İzmir” olarak belirlenen yavru, parkta büyük sevince neden olmuştu. Doğal Yaşam Parkı’nda yaklaşık 4 yıl sonra aynı sevinç tekrar yaşandı. Doğduğu günden itibaren büyük ilgi gören İzmir’e önceki gece saat 21.55’te “kardeş” geldi. 21 aylık gebelik süresini tamamlayan Begümcan, park bünyesinde kurulan komisyonun gözetiminde yeni yavrusunu dünyaya getirdi. Sevimli yavru, doğduğu ilk dakikalardan itibaren park çalışanlarını kendisine hayran bıraktı. 
 
Mutluğun resmi 
Begümcan’ın gebeliğine ilişkin belirtilerin başlaması üzerine Doğal Yaşam Parkı bünyesinde uzman personelden oluşan bir komisyon kuruldu. Begümcan’ın her hareketini aylar öncesinden izleyerek raporlayan komisyon, anne filin hareketlerinin yavaşlaması üzerine doğumun yaklaştığını belirledi. İçgüdüsel olarak barınağın “İzmir’i dünyaya getirdiği noktasına” giden Begümcan, doğum sürecine girdi. Başarılı geçen doğumun ardından yavrusunun yanından bir an olsun ayrılmayan Begümcan’ın doğum sonrasında gözlerinden akan yaş “mutluluğun resmi” olarak fotoğraflara yansıdı. 
 
102 kiloluk minik yavru
Doğum sırasında ayrı bir bölüme alınan Doğal Yaşam Parkı’nın ilk göz ağrısı yavru fil İzmir de kardeşinin dünyaya gelmesini meraklı gözlerle izledi. Yavrunun doğumun ardından hemen hareketlenmesi ve annesinden süt emmeye başlaması üzerine rahatlayan uzman ekibin yaptığı kontrolde, 102 kilogramlık dişi yavrunun oldukça sağlıklı olduğu belirlendi. Park yetkilileri, yavrunun bir süre daha anne sütüyle besleneceğini, doğum sırasında güç kaybeden Begümcan için ise özel diyet uygulanacağını belirtti. Yeni doğan yavruyla birlikte Doğal Yaşam Parkı’nda fil ailesinin birey sayısı 4’e yükseldi. Sevimli filin ismi henüz belirlenmedi.
 
Nesli tükenme tehdidi altında
2 kez annelik heyecanı yaşayan 18 yaşındaki Begümcan, henüz 2 yaşındayken Hindistan Cumhurbaşkanı’nın hediyesi olarak İzmir’in unutulmaz fili Pak Bahadır’a arkadaşlık etmesi için 1998 yılında İzmir’e getirildi. 21 Temmuz 2007 günü Pak Bahadır’ın hayatını kaybetmesi üzerine, hemen bir yıl sonra, bu kez İsrail Ramat Gan Hayvanat Bahçesi’nden 6 yaşındaki Winner Fuar Hayvanat Bahçesi’ne getirildi. Kısa süre sonra Sasalı’daki Doğal Yaşam Parkı’nın açılmasının ardından Begümcan ve Winner, 15 bin metrekarelik yeni yaşam alanlarına taşındı. Parkın, vahşi doğadaki yaşam alanlarını aratmayacak ortamına kısa sürede alışan Begümcan ve Winner’ın 2011 yılında ilk yavruları “İzmir”, ondan yaklaşık 4 yıl sonra ise ikinci yavruları dünyaya geldi. Yetkililer, dünyada nesli tükenme tehdidi altındaki hayvanlar listesinde gösterilen Asya fillerinin Doğal Yaşam Parkı’nda doğum yapmasının park koşullarının vahşi yaşama uygunluğundan kaynaklandığını belirtti.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78