• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 14 °C

Nükleere itiraz için son tarih....

Nükleere itiraz için son tarih....
reenpeace, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’na resmi itirazlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu
Nükleere itiraz için son gün 10 Kasım...
 
Greenpeace, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’na resmi itirazlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu. 24 Ekim’de  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nihai olarak kabul edilen 4000 sayfalık rapor için 10 iş günü görüş bildirme süresi belirlenmişti. Greenpeace nükleere karşı olan herkesi Bakanlığa itiraz dilekçesi yollamaya çağırıyor. 
 
4 Kasım 2014, Ankara  Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu’nun nihai rapor olarak kabul edilerek halkın görülerine açılmasının ardından Greenpeace resmi itirazlarını Bakanlığa sundu. 24 Ekim 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 4000 sayfalık rapor konusunda itirazı olan herkes 10 Kasım Pazartesi tarihine kadar Bakanlığa itiraz dilekçesi gönderebiliyor. 
 
Greenpeace, ÇED Raporu’na itiraz etmek isteyenler için de İnternet sitesinde örnek dilekçe formları yayımladı. www.greenpeace.org.tr adresi üzerinden ulaşılabilecek dilekçelerin, çıktısı alıp doldurularak web sitesinde belirtilen adres ya da faks numarasına gönderilmesi gerekiyor. 
 
Greenpeace’in ÇED Raporu’na itiraz nedenleriyle ilgili olarak, Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci, “Özellikle nükleer santrallerin en temel riskini oluşturan nükleer atıkların depolanması, taşınması ve devreden çıkartılması süreçlerindeki çevresel riskleri ve bunlara karşı alınacak önlemler konusunda ciddi açıklar var. Türkiye nükleer sorumuluğun şartlarını henüz belirlememişken, üstü kapalı cümlelerle hazırlanan bu ÇED Raporu’nu kabul ettiği takdirde hem Akkuyu hem de tüm Türkiye’yi geri dönülemez bir risk altına sokuyor” dedi. 
 
Greenpeace’in ÇED raporunda itiraz ettiği konular; Emniyet şartları, reaktör yakıtının hasar görme ihtimali, atık yönetimi, tüketilmiş yakıtların taşınması ve depolanması, ve sorumluluk konusunda eksikliklerin olması. 
 
Greenpeace’in itiraz dilekçesinde atık sorunu ve sorumluluk konusuyla ilgili aşağıdaki bilgiler yer alıyor. 
 
 Sorumluluk alan yok 
ÇED raporunda, her hangi bir nükleer kaza halinde; bu kaza ile ortaya çıkacak olan zararların giderilmesinden kimlerin sorumlu olacağı ve bu zararların nasıl karşılanacağına dair yeterli bilgi bulunmuyor.
 
Atık sorunu çözülmemiş
Ayrıca, atıkların nasıl yönetileceğine dair yeterli bir çalışma bulunmuyor. Atıkların nerede tutulacağı; nasıl taşınacağı ve devamında da bu sürecin güvenliliğinin nasıl karşılanacağı konusu cevapsız bırakılmış durumda. Ayrıca, ÇED raporu Akkuyu Nükleer Santralindeki kullanılmış atık depolama stratejisinin nasıl görüleceğine dair her hangi bir bilgi içermiyor. 
 
4000 sayfaya 10 günde görüş bekleniyor
Bahçeci “Yakın geçmişte yaşanan Fukuşima kazası bu risklerin ne kadar vahim sonuçlar doğurabileceğinin önemli bir kanıtı. Risk analizi yapılmamış, sorumluluk konusu ele alınmamış bir ÇED raporu kabul edilemez. Üstelik 4000 sayfalık bir raporu 10 gün içerisinde okunup görüş istenmesi de ÇED sürecinin katılımcılıktan ve şeffaflıktan uzak bir biçimde yürütüldüğünü gösteriyor. Bu şartlar altında sunulan bir ÇED raporu kabul edildiği taktirde; hem Akkuyu hem de Türkiye geri dönülmez bir risk altına sokulacaktır” dedi.
 
Greenpeace’in, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin ÇED raporuna onay verilmemesi için sürdürdüğü kampanyaya bugüne dek 250 binin üzerinde insan imzalarıyla destek verdi. 
 
 
 
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78