• BIST 8878.81
  • Altın 2241.255
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.103
  • İzmir 16 °C

Organ Sırası Beklemek 5 Yıl İçinde Tarih Olacak

Organ Sırası Beklemek 5 Yıl İçinde Tarih Olacak
Yıldız Teknopark içinde faaliyet gösteren AxolotlBio’nun geliştirmeye devam ettiği 3 boyutlu biyo baskı

ORGAN SIRASI BEKLEMEK 5 YIL İÇİNDE TARİH OLACAK

Yıldız Teknopark içinde faaliyet gösteren AxolotlBio’nun geliştirmeye devam ettiği 3 boyutlu biyo baskı cihazıyla, işlevini gerçekleştiremez hale gelen organlar tarih olacak. Baskı cihazı sayesinde, hasta kişinin kök hücresini, laboratuvar ortamında çoğaltarak, yapılması istenen organ dokularıyla karıştırıp 3 boyutlu bir şekilde çalışabilen bir organ basmak ve nakil yapmak 5 yıl içinde mümkün hale gelecek

Yıldız Teknopark, işlevsiz hale gelen organ problemini ortadan kaldıracak çalışmalarıyla tıpta çığır açıyor. Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezi içinde KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon Programı’ndan hibe alarak 2017’de kurulan AxolotlBio, geliştirmeye devam ettiği 3 boyutlu biyo baskı cihazıyla işlevini gerçekleştiremeyen organları yeniden basacak. Bu sayede, kişinin kök hücresini, özel laboratuvar ortamında çoğaltarak, yapılması istenen organ dokularıyla karıştırıp katmanlı bir şekilde organ basmak ve nakil yapmak 5 yıl içinde mümkün hale gelecek.

“ORGAN NAKLİ BEKLEYEN İNSAN SAYISI GÜNDEN GÜNE ARTIYOR”

AxolotlBio’nun projesiyle tıpta çığır açacak yeniliklere bir yenisini daha eklediklerini ifade eden Yıldız Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Mesut Güner, “Günümüzde organ nakli bekleyen insan sayısı günden güne artmasına rağmen, bağışçı sayısı maalesef aynı oranda artmıyor. Buna, bağışçının verdiği organın çeşitli sorunlar nedeniyle bağışlanan kişiye uyumsuz olması ihtimali de eklenince ortaya “uzun yıllar uygun organ için sıra beklemek” gibi gerçekten vahim bir durum çıkıyor. Bu projenin, işlevini kaybetmiş organ problemi yaşayanların umudu olacağına inanıyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’DE BİR İLK OLAN PROJE, GLOBALDE FARK YARATIYOR”

AxolotlBio Kurucu Ortağı Can Garipoğlu, Türkiye’de bir ilk olan projeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Globalde yer alan 3 boyutlu biyo baskı cihazlarının çoğunun kolay kullanılabilir olmaması, yalnızca operatör aracılığı ile kullanılmaya imkan tanıması, yüksek maliyete sahip olması, çok farklı fiziksel ve kimyasal özellikteki ürünleri basabilme noktasında kolay revize edilememesi gibi sorunları bulunuyor. Bizim cihazımız ise kolay kullanımlı, geliştirmeye açık, geniş bir aralıkta materyal basımına imkan tanıması ve maliyet avantajı itibarıyla fark yaratıyor” dedi.

“BAŞTA MENA BÖLGESİ VE ABD PAZARINI HEDEFLİYORUZ”

Garipoğlu, “Rejeneratif Tıp, Doku Mühendisliği, Moleküler Biyoloji, Genetik, Kanser Araştırmaları, Yapay Organ Çalışmaları, Eczacılık alanlarında faaliyet gösteren akademisyenler ve ilaç sanayisine çözüm sağlıyoruz. Projemiz sayesinde orta vadede sık yaşanan organ uyuşmazlığı sorununun önüne geçecek çalışmaların hızlanmasını sağlayacağız. Bu projemizle, 2018’de Harvard, MIT, PennState gibi üniversitelerle iş ortaklığı gerçekleştirmek istiyor ve yıl bitmeden 2 Milyon TL’lik bir satış hacmi öngörüyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde de başta MENA Bölgesi (Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri) ve ABD olmak üzere globale hızla açılıp pazarı domine etme gibi bir hedefimiz var. Aynı zamanda ilaç, kozmetik ve dental sektörüne yönelik, 3 boyutlu biyo basım cihazı ile basılan, yüksek katma değerli, globalde öncü olacak inovatif ürünler geliştirme çalışmalarımıza da devam ediyoruz” diye konuştu./EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78