• BIST 9050.24
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İzmir 25 °C

Partiler Birer İnsan Olarak Kime Benziyor?

Partiler Birer İnsan Olarak Kime Benziyor?
Parlamentoda temsil edilen “partiler birer insan olsaydı hangi özelliklere sahip olurlardı” sorusuna yanıt arayan “Karşılıklı Algılar – Partiler birer insan olsaydı”başlıklı kitap satışa sunuldu

PARTİLER BİRER İNSAN OLARAK KİME BENZİYOR?

Parlamentoda temsil edilen “partiler birer insan olsaydı hangi özelliklere sahip olurlardı” sorusuna yanıt arayan “Karşılıklı Algılar – Partiler birer insan olsaydı”başlıklı kitap satışa sunuldu.

AKP bir insan olsaydı eğitim düzeyi ne olurdu?

CHP bir insan olsaydı tembel bir insan mı olurdu, çalışkan mı?

MHP bir insan olsaydı dindar mı olurdu, laiklik yanlısı mı?

HDP bir insan olsaydı güvenilir mi olurdu, güvenilmez mi?

Benzeri birçok soruya yanıt veren kitap, siyaset bilimci Aydın Cıngı ve ekonomist Ertan Aksoy tarafından hazırlandı.

Dünyada yaygın olarak kullanılan ve güvenilir bir araştırma modeli olan “markayı insanlaştırma”, siyasi partilere uyarlanarak Türkiye’de ilk defa yapıldı.

Asi Kitap tarafından yayımlanan çalışma, AKP, CHP, MHP ve HDP’nin insan olarak özelliklerini belirlerken, bunu ülke genelinde yapılan bir araştırmaya dayandırdı.

Araştırma, 27 Mart – 2 Temmuz 2015 tarihleri arasında 1200 kişi (600+600) ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefonla Anket) yöntemiyle görüşülerek gerçekleştirildi.

Yüzde 95 güven aralığında, yüzde 4 hata payı ile 7 Haziran 2015 seçimi öncesi 600, seçim sonrası 600 seçmene sorularak gerçekleştirilen araştırmayı ve sonuçlarını içeren kitap üç bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde, dört partiden her birinin, hem kendi seçmenleri hem diğer seçmenler tarafından, sahip oldukları bazı siyasal özelliklere göre nasıl algılandığı ele alınıyor.

İkinci bölümde, aynı parti ve seçmenlerinin kendilerini ve birbirlerini sol-sağ eksen üzerinde nerede tanımladıkları inceleniyor.

Seçmenin, başka bir dizi motivasyon kaynağı dışında, kendine en çok benzeyen veya kendisi ile özdeşleştirdiği partilere oy vermeye eğilimli olduğu tespiti ile “Partiler birer insan olsa hangi özellikleri taşırdı” sorusunun yanıtı ise son bölümde veriliyor.

Aydın Cıngı ve Ertan Aksoy, “siyasi partilerce zaman zaman oranlardan ve rakamlardan ibaret görülerek insan yerine konulmayanlara, ‘siyasi partileri insan yerine koyun’ dedikleri” kitapta; partilerin, eğitim ve gelir düzeyi, kentlilik-köylülük, çalışkanlık-tembellik, istediğini alan/kararlı-çabuk vazgeçen, güvenilir-güvenilmez, iş bitirici-söylemci, dürüst-yolsuzluğa eğilimli olup olmadığı verilen yanıtlar ışığında değerlendiriliyor.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78