• BIST 9548.09
  • Altın 2498.086
  • Dolar 32.4993
  • Euro 34.5477
  • İzmir 25 °C

Pembe Tuvalet 3 Bin Kadına Ulaştı

Pembe Tuvalet 3 Bin Kadına Ulaştı
Kontinans Derneği tarafından kadın ürolojisi alanında yapılan ilk farkındalık çalışması Pembe Tuvalet, bir ay süren Türkiye turunu tamamladı

PEMBE TUVALET 3 BİN KADINA ULAŞTI

Kontinans Derneği tarafından kadın ürolojisi alanında yapılan

ilk farkındalık çalışması Pembe Tuvalet, bir ay süren Türkiye turunu tamamladı. 17 ili gezen bilgilendirme aracı Pembe WC Bus ile yaklaşık 3 bin kadın idrar kaçırma hastalığıyla ilgili birebir bilgilendirildi.

Çevremizdeki her 5 kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor. Kadınların fiziksel ve sosyal hayatını önemli ölçüde etkileyen bu hastalıkla ilgili bilinenlerin çok az ya da yanlış olması ise etkisini 10 kata kadar çıkarabiliyor.

2003 yılından bu yana işlevsel üroloji ve kadın ürolojisinde çalışmalar yapan Kontinans Derneği, Türk ilaç sektörünün köklü şirketlerinden Nobel İlaç’ın da desteğiyle kadınların bilinç düzeyini artırmak için Pembe Tuvalet Projesi’ni hayata geçirdi. 11 Mayıs’ta İstanbul’dan başlayan projenin bilgilendirme aracı “Pembe WC Bus”, toplam 17 ilden geçerek İzmir, Antalya, Konya, Adana, Gaziantep, Samsun, Eskişehir, Ankara ve Edirne’deki duraklarında 3 bin kadına ulaştı.

Pembe Tuvalet Projesi’nin sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar kaçırmanın çok yaygın ve ciddi bir hastalık olduğuna ancak kadınların yeterince önemsemediğine dikkat çekti: “Sanılanın aksine Türkiye’de kadınların idrar kaçırma sıklığı erkeklere nazaran 4 kat daha fazla. Her beş kadından birinin de bu hastalığa sahip olması ne denli ciddi olduğunun bir göstergesi. Menopozdaki kadınların yüzde 50’si, doğurganlık çağındaki kadınların ise yüzde 30’u değişik derecelere idrar kaçırıyor. İdrar kaçıran kadınların yüzde 80’ine yakını yaşlanma ve doğum yapmanın doğal bir sonucu olarak görüyor. Gülme, öksürme, hapşırma, ağırlık kaldırma ya da egzersiz gibi aktiviteler sırasında hastanın istemeden idrar kaçırması da kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma şekli.”

İFTARDAN SONRA SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT

İçinde olduğumuz Ramazan Ayı nedeniyle oruç tutan hastalara da tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Oktay Demirkesen, özellikle iftardan sonra aralıklarla su içilmesi gerektiğini söyledi: “Sıcak havada gerçekleşecek uzun susuzluk döneminde yeterli ve düzenli sıvı tüketilmesi, vücudumuza olan olumsuz etkileri azaltacaktır. Alınan sıvının cinsi mümkün olduğu kadar su olmalıdır. Aniden çok miktarda sıvı alımı yerine düzenli aralıklarla su içilmeli ve oruç başlayana dek buna devam edilmelidir.”

KADINLARIN ÇOĞU UTANIYOR VE HASTALIK OLARAK GÖRMÜYOR

Tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, idrar kaçırmaktan utanma duygusunun doktora gidilmesini engellediğini belirten Demirkesen, Pembe WC Bus ile Türkiye çapında kadınlara ulaşma imkanına sahip olduklarını söyledi: “İstanbul’dan Gaziantep’e uzanan eğitimlerimize katılan kadınların yaşları 30 ve 80 arasında değişiyor. Sıklıkla görülen şikâyetleri ise stres tip idrar kaçırma ve sıkışma tip idrar kaçırmanın beraber olduğu durum. Kadınların sosyal hayatlarını negatif yönde etkileyen bu hastalık, yeterince önemsenmiyor ve çoğu kendi kendine çözmeye çalışıyor. Kadın idrar kaçırma polikliniği ve kadın ürolojisi ile ilgilenen ürologların olduğu dahi bilinmiyor. Pembe WC Bus, bu amaçla yola çıktı ve 3 bin kadına idrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğu konusunda bilgiler verdi.”

İDRAR KAÇIRMAYI KABULLENİYORLAR

Projenin yaklaşık 2 yıllık süreçte şekillendiğini söyleyen Nobel İlaç Kronik Grup Direktörü Dr. Kemal Erkal ise; “Ön araştırmalar ile sahada sorgulamalar yaptık ve bu alanda ciddi bir bilgi eksikliği olduğu sonucuna ulaştık. Türkiye genelinde gidilecek noktaları çıkardık. Pembe WC Bus aracılığıyla ulaştığımız kadınlara ‘idrar kaçırmayı kabullenmeyin, doktora başvurun’ mesajı verdik.  Pembe Tuvalet Projesi’nden aldığımız geri bildirimlerle ilerleyen dönemlerde Türkiye’nin farklı noktaları için çalışmalarımız sürecek.” dedi.  / EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78