• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • İzmir 22 °C

PETKİM’in Rekorları Devam Ediyor

PETKİM’in Rekorları Devam Ediyor
Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya markası Petkim, yeni bir tarihi rekora imza attı. Dokuz aylık finansal sonuçlarını açıklayan Petkim

DOKUZ AYLIK NET KÂRI 1 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya markası Petkim, yeni bir tarihi rekora imza attı. Dokuz aylık finansal sonuçlarını açıklayan Petkim, yılın üçüncü çeyreğindeki net kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 169 artırarak 372 milyon TL’ye yükseltti. Petkim’in faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı da (FAVÖK) yüzde 145 artarak 424 milyon TL’ye ulaştı. Üçüncü çeyrekte yüzde 96 üretim kapasitesini yakalayan Petkim’in net satışları, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 83 artarak 1.8 milyar TL oldu. Petkim’in yarım asrı aşkın köklü bir tarihi olduğunu hatırlatan Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, “Güçlü ve deneyimli kadrolarımızla ulaştığımız bu tarihi rekor iş sonuçları ile öncelikle Türkiye ekonomisine, üstün nitelikli petrokimya ürünlerimizle de onlarca sektörün gelişimine katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Her zaman olduğu gibi, Petkim’in en değerli kaynağı olan, başarılarımızın altında imzası bulunan Petkim ailesinin her üyesine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Türkiye’nin petrokimya devi Petkim, rekorlara imza atmaya devam ediyor. 2017 yılı dokuz aylık finansal sonuçlarını açıklayan Petkim, yılın üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre net kârını yüzde 169 artırarak 372 milyon TL’ye yükseltti. Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK), bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 145 artarak 424 milyon TL olarak gerçekleşti. Petkim’in net satışları da geçen yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 83’lük artışla 969 milyon TL’den 1.8 milyar TL’ye çıktı.

Üretim ve iç satışlardaki başarıyı ihracata da taşıyan Petkim, geçen yılın tamamında ulaşılan ihracat rakamını dokuz ayda aştı. Söz konusu dönemde ihracat yüzde 66 artışla 544 milyon dolar oldu. Dokuz aylık dönemde şirketin kapasite kullanım oranı yüzde 96 olarak gerçekleşti. Naftanın işlendiği,  Petkim’in diğer fabrikalarına hammadde tedarik eden ve amiral gemisi olarak adlandırılan Etilen Fabrikası’nda üretim kapasitesi yüzde 100’ü buldu.

Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olarak Petkim’in yarım asrı aşkın köklü bir tarihe sahip olduğunu hatırlatan Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, “Güçlü ve deneyimli kadrolarımızla ulaştığımız tarihi rekor niteliğindeki iş sonuçlarımızla Türkiye ekonomisine, üstün nitelikli petrokimya ürünlerimizle ise onlarca sektörün gelişimine katkıda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

BAŞARILI SONUÇLAR YATIRIMCININ PETKİM’E OLAN İLGİSİNİ ARTIRDI

Yüksek üretim performansına ulaşan Petkim’de piyasa koşullarının en iyi şekilde değerlendirildiğini, bunun sonucu olarak da kâr maksimizasyonu ile rekor kârlılığa ulaştıklarını ifade eden Anar Mammadov, şöyle konuştu; “Fabrikalarımızdaki üretim kapasitemiz yüzde 96 seviyesinde gerçekleşti. Naftanın işlendiği ve diğer fabrikalarımıza hammadde tedarik eden amiral gemimiz Etilen Fabrikamızda ise üretim kapasitemiz yüzde 100 düzeyinde sürüyor. Bu güçlü üretimimizi, yine güçlü ihracat ve net satışımızla taçlandırdık. Petrokimya piyasasındaki olumlu koşullardan en üst seviyede faydalanarak güçlü üretim ve satış performansımızla bu yüksek kârlılığı yakaladık.  Dokuz aylık dönemde 544 milyon dolara ulaşan ihracatımız, geçen yılın bir yıllık değerlerini yakalamış durumda. Peş peşe açıkladığımız güçlü finansal sonuçlar Petkim’e olan güveni ve yatırımcı ilgisini artırarak bizlere yurtdışında yüksek tutarlı ve uzun vadeli tahvil gerçekleştirme fırsatı sunuyor. 27.10.2017 tarihinde 500 milyon dolar tutarındaki tahvil ihracımıza ilişkin planımızı kamuoyu ile paylaştık. Nitekim son yıllardaki bu güçlü finansal performansımızın, yatırımcılarımızın hissemize olan güvenini pekiştirdiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. 7 Kasım 2017 itibarıyla, BIST100’de yılbaşından bu yana  yüzde 44 artış kaydedilirken hisselerimizin fiyatı ikiye katlandı. Bu artış, yatırımcılarımızın Petkim’e olan güveninin en önemli ve somut göstergelerinden biri.”

Anar Mammadov, Petkim’in ulaştığı başarıların temelinde, kâr ve varlık kullanım maksimizasyonunun yanı sıra kesintisiz olarak sürdürülen optimizasyon çalışmalarıyla yakalanan verimlilik ve değer artışının bulunduğunu söyledi. Sürdürülebilir başarı ve tutarlı yönetimsel süreçlerin Petkim’de yarattığı sinerjinin finansal sonuçlara son derece güçlü bir biçimde yansıdığına dikkat çeken Mammadov sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizleri bu sürece taşıyan ‘Petkim Benim’ programının başarımızda stratejik payı bulunuyor. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da piyasa koşullarına proaktif ve hızlı adapte olan dinamik yapımız ve kâr maksimizasyonunda sağladığımız fark yaratan başarılarımızla Türkiye ekonomisi ve hissedarlarımız için katma değer yaratmaya devam edeceğiz. ‘Petkim Benim’ programımızı sahiplenen deneyimli ve başarılı insan kaynağımızla ulaştığımız bu güçlü başarılar için Petkim ailesinin tüm üyelerine içten teşekkürlerimi sunuyorum.”

BAŞLICA GÖSTERGELER

Ocak - Eylül 2017

Ocak - Eylül 2016

Değişim

Fark

Net Satışlar (milyon TL)

5.402

3.253

66%

2.149

Brüt Kâr (milyon TL)

1.379

668

106%

711

Brüt Kâr Marjı (%)

25,5%

20,5%

5,0 (YP)

 

Net Kâr (milyon TL)

1.027

515

99%

512

Net Kâr Marjı (%)

19,0%

15,8%

3,2 (YP)

 

FAVÖK (milyon TL)

1.331

609

119%

722

FAVÖK Marjı (%)

24,6%

18,7%

5,9 (YP)

 

/EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78