• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • İzmir 17 °C

Salihli Kirazı’na Hes Tehdidi

Salihli Kirazı’na Hes Tehdidi
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Salihli kirazı, en önemli üretim alanları olan Allahdiyen Mahallesi’nde yapılması planlanan Hidroelektrik santrali nedeniyle tehlike altında.
SALİHLİ KİRAZI’NA HES TEHDİDİ
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Salihli kirazı, en önemli üretim alanları olan Allahdiyen Mahallesi’nde yapılması planlanan Hidroelektrik santrali nedeniyle tehlike altında. Lezzeti, kalp şeklindeki görüntüsü ve dayanıklılığı sebebiyle ihracatçıların göz bebeği olan Salihli Kirazı’nın HES’in yapılması halinde yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
 
İsmi Salihli ile özdeşleşen ve bir marka haline gelen Salihli Kirazı, ürünün en önemli üretim yerlerinden biri olan Allahdiyen Mahallesi’ne yapılması planlanan Hidroelektrik santrali nedeniyle büyük bir tehdit altında bulunuyor.
 
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2006 yılında yapılan başvuru sonucunda Türk Patent Enstitüsü tarafından 2008 yılında 100 sıra numarası ile marka tescili yapılan Salihli Kirazı, Allahdiyen kirazı olarak da biliniyor. Bozdağ eteklerinde doğal güzelliklere sahip olan Allahdiyen, Gökköy, Bahçecik ve Çamurhamamı köylerinin bulunduğu dereye yapılmak istenen Hidro Elektrik Santrali (HES) ile doğanın tahrip edilmesinin yanı sıra, bu yöreye has patentli Salihli Kirazı’nın da büyük zarar göreceği belirtiliyor.
Santralin 7 km’lik bu doğa harikası dereye yapılması halinde Salihli’de büyük bir doğa katliamıyla karşı karşıya kalınacağını belirten Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Dalgıç, “En önemli değerlerimizden biri olan Salihli Kirazı’na ve bölgemizin meyveciliğine büyük zarar verecek olan bu santrale karşıyız. Yapılmaması için tüm Salihli halkını el ele vermeye, demokratik haklarımızı kullanmaya davet ediyorum.” dedi.
 
Mehmet Dalgıç, Allahdiyen, Çamurhamamı, Gökköy ve Bahçecik’te yıllık kiraz üretiminin 1300-1400 ton arasında değiştiğini ve bu miktarın 1000 tonunun ihraç edildiğini belirterek, şunları söyledi: “Salihli Kirazı çok kaliteli bir ürün olduğu için ihracatçılar tarafından tercih ediliyor. Ve üretici tarafından normal fiyatın 2-3 katına ihracatçıya satılıyor. HES yapılırsa, üretici meyve ağaçlarını sulayacak su bulamaz. Bu civardaki köylülerin geçim kaynağı olan kirazın yok olması hem üreticiye, hem de ülke ekonomisine zarar verir.” 
 
SALİHLİ KİRAZI’NIN ÖZELLİKLERİ
Başka yörelerde Napolyon cinsi kirazların çapı 26–28 mm civarında iken, Allahdiyen köyünün kendine özgü havası ve toprak yapısı nedeniyle Salihli Kirazı’nın çapı 32 mm’yi geçmektedir. Bu irilik özelliğine dolgun ve etli, parlak kırmızı rengi ve uzun süre dayanıklı olması eklenince, iç ve dış pazarda "marka" olarak Salihli Kirazı haklı olarak ün sahibidir. Ziraat 0900 diye adlandırılan cinsin asıl adı Salihli Allahdiyen kirazıdır. Ve Salihli Kirazı diye patenti alınmıştır. Özelliği uzun saplı ve iri taneli, çaplı olmasıdır. 5-7 yaşındaki Allahdiyen kirazı 10-15 kg kiraz verir. Ortalama bir dönüme 35 adet kiraz ağacı ekilebilir. Yaşı arttıkça yeterli su ve gübre verildiğinde 50-75 kg kiraz veren ağaç cinsidir.
2006 yılında Salihli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Türk Patent Enstitüsü’ne marka tescili için başvuru yapılmış ve 20 Ocak 2008 tarihinde Salihli Kirazı ismiyle tescili yapılmıştır.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78