• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 15 °C

Seyit Rıza ve Hukuk Katliamı

Seyit Rıza ve Hukuk Katliamı
“Hilelerinizle baş edemedim, o bana dert oldu. Ben de önünüzde diz çökmedim o da size dert olsun.” diyen Seyit Rıza 15 Kasım 1937’de Malatya Valisi İhsan Sabri Çağlayangil anılarında “Seyit Rıza sehpaları

SEYİT RIZA VE HUKUK KATLİAMI

 

“Hilelerinizle baş edemedim, o bana dert oldu. Ben de önünüzde diz çökmedim o da size dert olsun.” diyen Seyit Rıza 15 Kasım 1937"de Malatya Valisi İhsan Sabri Çağlayangil anılarında “Seyit Rıza sehpaları görünce durumu anladı.”Asacaksınız dedi ve bana döndü.  “Sen Ankara"dan beni asmak için mi geldin?” Bakıştık. İlk kez idam edilecek insanla yüzyüze geliyordum. Bana güldü. Savcı namaz kılmayacağını sordu. İstemedi. Son sözünü sorduk. “40 liram ve saatim var. Oğluma verirsiniz.” dedi. Seyit Rıza"yı meydana çıkardık. Hava soğuktu ve kimseler yoktu. Ama Seyit Rıza meydan doluymuş gibi boşluğa hitap etti. Evladı kerbelayız, günahsızız, ayıptır, zulümdür, cinayettir” dedi. Benim tüylerim diken diken oldu. Bu yaşlı adam rap rap yürürdü. Çingeneyi itti. İpi boynuna geçirdi. Sandalyeye tekme vurdu.

   Seyit Rıza yaşının büyük olması kanunen idamı gerçekleştirmesi için yalancı şahit getirilir. Şahite Seyit Rıza"nın oğlundan iki yaş küçüktür. Seyit Rıza"ya itirazın olup olmadığı sorulur. “oğlumdan iki yaş küçük olan şahitliğini kabul ediyorsanız buna itirazım yok der.” Ve Seyit Rıza"nın yaşı 75"ten 54"indirilir, oğlunu ise 17"den 21çıkartılır. Böylece idam edilmeleri kanunen sakıncası ortadan kaldırılır. Seyit Rıza"nın son isteği de oğlunun kendisinden sonra asılmasıydı. Ama insanlık tarihinde hiç rastlanmamış bir kararla Seyit Rıza"nın gözleri önünde oğlu asılır. Böylece insanlık hukuku da ayaklar altına alınır. İnsanlık tarihi boyunca bütün savaşlarda esir düşenler böyle davranış sergilenmedi. Savaşlarda esir düşen önderlerin bile eline kılıcı geri iade edilir, onuru kırılmazdı.Kin ve nefretle böyle cezalandırılmazdı.

   Sakın, ülkede son tartışmalarda, Onur Öymen"in Dersim tartışmalarında gaf yaptığını düşünmeyin. CHP"nin en tepesindeki adamın söyledikleri, CHP"nin zihniyetini ortaya koymuştur. CHP zihniyeti Dersim katliamını meşru görmüştür. Bunun devamından yanadır. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu"da mecliste alkışlayarak sonrasında bu katliamı unutalım deme cesaretini göstermiştir.

   Evet Kılıçdaroğlu unutalım. Unutalım ki Maraş, Çorum, Gazi katliamı olsun. Unutalım ki Sivas"ta insanlar yakılsın.Unutalım ki Hrant Dink, Musa Anter, Metin Göktepe"ler öldürülsün. Unutalım ki unutalım…

 

  BARIŞ ve DEMOKRASİ

ALİAĞA İLÇE BAŞKANI

          NİHAT ULUÇ

 

[email protected]

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78