• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • İzmir 22 °C

Sigara içmek; toplu intihardır...

Sigara içmek; toplu intihardır...
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
SİGARA İÇMEK; TOPLU İNTİHARDIR…
 
Sigaranın içinde 4000’den fazla kimyasal madde var ve bunların en az 250’si zararlı, 50’sinin ise doğrudan kansere neden olduğu ispatlanmış. Hal böyleyken, getirilen tüm yasal kısıtlamalara rağmen, yetişkinlerde kullanım oranı azalsa da, 13-15 yaş arası çocuklarda, sosyal medyada ki olumsuz örneklerin etkisi ve sigara endüstrisinin bu yaş grubunu hedef alan yaklaşımları sonucu, sigara kullanım oranları Güney Asya ve Ortadoğu’da, gelişmiş ülkelerin yetişkinlerine yaklaştı.
 
HEDEF; GENÇ NÜFUS
 
Yetişkinlerdeki bilinçlenme nedeniyle sigara firmalarının genç nüfusu hedef aldığını söyleyen İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, Dünya’da kadın ve genç nüfusun sigara kullanımında artış görüldüğünü, bununla birlikte akciğer hastalıklarında da ciddi tırmanışlar kaydedildiğini dile getirdi. Erkeklerdeki kanser ölüm sebeplerinin %35’i sigara içimine bağlı, kadınlar da bu oran %15. Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanların kansere yakalanma riski ise tam 3 kat artıyor. Sigara içenlerde akciğer kanseri dışında, ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat ve rahim ağzı kanseri riski de 30 kat yükseliyor. Sigara içenlerde kronik bronşit ve amfizemden ölüm riski de, içmeyenlere göre 40 kat daha fazla. Dünyada 600 bin insanda, sigara içmediği halde, ikinci el sigara sebepli ölüm yaşanıyor. 2020’de, yılda 8 milyon insanın sigara içimine bağlı olarak hayatını kaybetmesi öngörülüyor. Sigara içiminin ekonomiye olan etkisi de büyük. Amerika’da 94 milyar dolarlık iş kaybına yol açan sigara kullanımı, 89 milyar dolarlık sağlık harcamasına neden oldu.
 
10 YIL DAHA YAŞAMAK VARKEN…
 
Erken ölümlerin engellenebilir en büyük nedeninin sigara kullanımı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sertoğullarından, sigara içenlerin, içmeyenlerden 10 yıl daha az yaşadığını ifade etti. Nikotin bağımlılığı, sigarayı bıraktıktan üç hafta sonra ortadan kalkıyor ancak hekimler en çok, psikolojik bağımlılığı tedavide zorluk çekiyor. Sertoğullarından, İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iki poliklinikte sigara bırakma hizmeti verildiğini ve %30 oranında başarıya ulaştıklarını belirtti. Sigarayı bırakanlarda, 20-30 dakika içinde kalp hızı ve kan basıncı normale dönüyor. 12 saatin sonunda solunumda rahatlama görülüyor. Bir yıl içinde kalp krizi, 10 yıl içinde de kansere yakalanma riski önemli ölçüde azalıyor. 40 yaşına varmadan sigarayı bırakanlar ise hiç sigara kullanmayanlar kadar yaşama şansını yakalıyor.
 
ÇOCUĞUNUZU ZEHİRLEMEYİN!
 
Sigara içen ebeveynler, ne yazık ki çocuklarına da büyük oranda zarar veriyor. Akciğerde zehirli maddenin uzun süre kaldığını söyleyen Doç. Dr. Sertoğullarından; “Evde içtiğimizde veya dışarıdan içerek geldiğimizde solunum yoluyla bu zararlı maddeyi çocuklarımıza bulaştırıyoruz” dedi. Dünya’da her yıl 6 milyon insan, sigara ile ilişkili hastalıklar nedeniyle ölüyor. Bunun altıyüzbini sigara içmeyen insanlardan oluşuyor. Dünyada 40 bin çocuk, sigara içen yakınları nedeniyle ölüyor. Anne ya da babası sigara içen çocuklarda astım riski artıyor, nedeni açıklanamayan ölümler meydana geliyor. Eğer hamilelik sırasında sigara kullanımı devam ederse; erken doğum ve düşük riski artıyor. Cilt bozukluğu, şeker, kısırlık ve erken yaşlanmanın nedenleri arasında da, yine sigara kullanımı yer alıyor. 2004 yılında yapılan bir araştırmaya göre; Dünya’da yüzde 28 oranında çocuğun ölümü, ailelerinin sigara kullanımı ile ilişkilendirildi.
 
Ülkemizde sigara içme oranının erişkin erkeklerde %40, kadınlarda ise %13 olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sertoğullarından, bu rakamın Avrupa ülkelerinde eğitimli insanlar arasında % 5 düzeyinde olduğunu fakat ülkemizde eğitimli insanlar arasında bu düşük seviyelerin izlenemediğini belirtti.
 
ÖNCE BAĞIMLILIK TESTİ
 
Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuranlara önce bağımlılık derecesini ölçmeye yarayan “Fagerstrom” testini yaptıklarını söyleyen Sertoğullarından, hastalara “sabah kalktıktan ne kadar sonra sigarayı arıyorsunuz, hastayken de sigara içer misiniz?” gibi sorular yönelttiklerini anlattı. Hastaların ilk girişimde bazen başarıya ulaşamadıklarını söyleyen Sertoğullarından, bu konuda ısrarcı olmanın başarıyı getirdiğini söyledi. İlaç ve davranışsal tedavi yöntemleriyle, kişileri bu olumsuz alışkanlıktan uzaklaştırmaya çalıştıklarını ifade etti.  
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78