• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İzmir 14 °C

SOCAR ve BP Yeni Bir İş Ortaklığı Planlıyor

SOCAR ve BP Yeni Bir İş Ortaklığı Planlıyor
BP ve SOCAR Türkiye, dünya standartlarında bir PTA, P-Ksilen ve aromatik ürünler tesisi kurmak
- BP ve SOCAR Türkiye, dünya standartlarında bir PTA, P-Ksilen ve aromatik ürünler tesisi kurmak ve işletmek için iş ortaklığı olasılığını değerlendirmeye aldı.
- Tesisin, SOCAR Türkiye’nin Aliağa’daki Özel Sanayi Bölgesi’nde kurulması planlanıyor. Söz konusu bölgede yakın tarihte faaliyete geçen STAR Rafineri ve Petkim tesisleri bulunuyor.
- SOCAR tesisleri ve altyapısıyla sağlanacak entegrasyonun, proje maliyetlerini ciddi oranda aşağı çekmesi bekleniyor.
- Tesis, BP’nin endüstrinin önde gelen patentli en son teknolojisini kullanacak. 
- BP’nin ve SOCAR’ın bölgedeki uzun soluklu iş birliğini güçlendirecek. 
 
BP ve SOCAR Türkiye, Türkiye’de dünya standartlarında bir petrokimya kompleksi kurmak ve işletmek amacıyla iş ortaklığı kurma olasılığını değerlendirmek üzere ‘Çerçeve Anlaşması’ (HoA) imzaladığını bugün duyurdu. 
 
Aliağa’da kurulması değerlendirilen tesis, yılda 1,25 milyon ton saflaştırılmış tereftalik asit (PTA), 840.000 ton P-Ksilen (PX) ve 340.000 ton benzen üretecek. PTA; gıda ve içecek kapları, ambalajlama malzemeleri, kumaş, film ve diğer tüketici ve sanayi uygulamaları da dahil pek çok ürünün hammaddelerinden biri olan polyester üretiminde kullanılıyor.
 
HoA’nın imzalanması sonrasında BP ve SOCAR Türkiye’nin tesis için tasarım çalışmalarına geçmesi bekleniyor. Burada planlanan tesisin yakınında yer alan ve her ikisi de SOCAR Türkiye’ye ait olan yeni STAR Rafineri’den ve Petkim’den hammaddelerin entegre bir şekilde kullanımına izin verecek bir tasarım söz konusu olacak.
 
SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, şunları söyledi: “Türkiye pazarına 2008 yılında Petkim’i satın alarak girdik ve o tarihten bu yana STAR Rafineri, TANAP, Petlim Konteyner Terminali ve Petkim Rüzgâr Enerjisi Santrali gibi dev projelere imza attık. SOCAR Türkiye’nin tüm projelerinin yer aldığı Aliağa’daki arazi, geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin ilk Özel Endüstri Bölgesi statüsünü kazanarak tarihe geçti. Yeni tesisin, SOCAR’ın diğer tesislerinden elde edilen hammadde ve altyapı kaynaklarına çok yakın konumlanacak olması, rekabet bakımından büyük avantaj sağlayacaktır. Türkiye’nin Ege Denizi kıyısından dünya pazarlarına açılan kapısı olan Aliağa’da inşa edilmiş büyük rafineri ve petrokimya tesisimizin sunduğu imkânlardan yararlanarak, kardeş iki ülke olan Türkiye ve Azerbaycan’ın ekonomilerine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”
 
BP’nin Global Aromatik Ürünler Birimi CEO’su Luis Sierra şu açıklamada bulundu: “Bu tesis, hayata geçirildiği takdirde, Batı Yarımküre’nin en büyük entegre PTA, PX ve aromatik ürünler kompleksi olmasının yanında BP’nin de Çin’in Zhuhai bölgesinde yirmi yıl önce açtığı tesisinden bu yana aromatik ürünler alanındaki ilk büyük yatırımı olacak. BP’nin alanında lider tescilli teknolojisi ile SOCAR’ın yeni rafinerisiyle sağlanacak entegrasyonun bir araya gelmesiyle, Türkiye’nin büyümekte olan polyester ambalajlama ve tekstil sektörüne hizmet verecek mükemmel bir platforma sahip olacağız. Rekabet gücü yüksek olan bu tesisin kurulmasına dair yapacağımız incelemelerde hem BP’nin hem de SOCAR’ın güçlerinden yararlanmak istiyoruz.”
 
Muhtemel bir ortak yatırım konusunda 2019’da kesin bir karara varmak üzere çalışmalarını sürdüren BP ve SOCAR'ın böyle bir karar almaları halinde 2023’te yeni tesisin devreye alınması söz konusu olacak. 
 
BP’nin en son geliştirdiği patentli PTA teknolojisi, diğer PTA teknolojileriyle kıyaslandığında hem sermaye hem de işletme masrafları konusunda muazzam bir tasarruf sunuyor. Enerjiyi çok daha verimli bir şekilde kullanan bu teknoloji, pazardaki benzerlerine kıyasla daha az suya ihtiyaç duyuyor ve daha az katı atığın ortaya çıkmasını sağlıyor.
 
BP ve SOCAR, Azerbaycan ile Türkiye’nin yanı sıra, bu yılın başlarında üretime başlayan; Türkiye’ye ve diğer ülkelere doğalgaz ihraç eden Azerbaycan’daki Şahdeniz-2 gaz projesi de dahil olmak üzere daha geniş bir coğrafyada bir dizi geniş çaplı petrol ve doğalgaz üretimi ve taşıma projelerinde uzun soluklu bir ortaklık anlayışıyla hareket ediyorlar.
 
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, şu açıklamada bulundu: “Teklif edilen bu yeni yatırım hem SOCAR hem de Türkiye için ‘kazan-kazan’ durumu sunuyor. Bu sayede, Türkiye’deki petrokimya piyasasındaki payımız artarken, bu ürünlerin Türkiye’ye ithalini de azaltarak, dış ticaret açığının düşmesine katkıda bulunacak. Türkiye’deki tüm projelerimizde bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz.”
 
BP Türkiye Başkanı Mick Stump ise şunları söyledi: “Bu büyüklükteki olası doğrudan yatırım, BP’nin 100 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürdüğü Türkiye’de petrokimya alanında yapacağımız ilk öz sermaye yatırımımız olabilir. Türkiye, Batı ile Doğu, tüketiciler ile üreticiler arasında adeta bir köprü görevini görürken hızla büyüyen ekonomisi, cazip yatırım fırsatlarına kapı açıyor.”      /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78