• BIST 9456.54
  • Altın 2497.51
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.7825
  • İzmir 21 °C

Srebrenitsa Soykırımı 22. Yıldönümünde Buca’da anıldı

Srebrenitsa Soykırımı 22. Yıldönümünde Buca’da anıldı
ALİAĞA HABER/ SREBRENİTSA SOYKIRIMI 22. YILDÖNÜMÜNDE BUCA’DA ANILDI

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve çocuk, genç, kadın erkek demeden 8 bin 372 Boşnak vatandaşın katledildiği Srebrenitsa Soykırımı 22. Yıldönümünde Buca’daki Srebrenitsa Anıtı’nda lanetlendi. Törende konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, insanlık tarihinin en büyük soykırımının yaşattığı acıyı hissetmek için Balkanlı olmanın gerekmediğini vurgularken, “O acıyı hissetmek için insan olmak yeter” dedi. Törenin başında Srebrenitsa Anıtı’nın başına konan beyaz güvercin, tören sonuna kadar anıtı terk etmedi.

1995 yılında Bosna'da meydana gelen ve 8 bini aşkın Müslüman'ın erkek kadın, çocuk yaşlı demeden Sırp güçlerince öldürüldüğü Srebrenitsa katliamı 22. Yıldönümünde Buca’da düzenlenen törenle anıldı.

Buca Adatepe Mahallesi’nde bulunan Srebrenitsa Anıtı’nda düzenlenen törene Buca Kaymakamı Fecri Fikret Çelik, Balkan Göçmenleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, göçmen dernekleri ile sendika temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Katledilen 8372 canın anıldığı törene İzmir Görme Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü üyeleri de Konak’tan Buca’ya kadar pedal çevirerek katıldı.

Törende konuşan Balkan Göçmenleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, her yıl Srebrenitsa katliamını anma töreni düzenleyerek acılarına ortak olan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’ya teşekkür ederken, “Büyük yaramız 22 yıl geçmesine rağmen hala aynı tazelikle kanıyor. Üzerinden yıllar geçse de soykırımı unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Katliamı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren kısa film gösteriminin ardından konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, insanlık adına utanç verici soykırımı lanetlerken “Canlıya değer veren herkesin içinin titremesi, yüreğinin yanması gereken bir olayı anıyoruz. Çoluk çocuk demeden, kadın demeden, erkek demeden 10 binleri hiç gözlerini kırpmadan katledebilmek, kamplar kurup kadınlara tecavüz etmek asla bir toplumun kabul edebileceği, asırlar yıllar geçse de içine sindirebileceği bir şey değildir. Balkanlı olmak, o topraklardan olmanın ötesinde bugün o acıyı hissetmek için insan olmak yeter diye düşünüyorum. Bizler, Buca ve İzmirliler bu insanlara yapılan zulmü ve yapılanları unutmadık ve unutturmayacağız “ diye konuştu.

Törenin ardından tüm davetliler anıta kırmızı karanfil bırakarak insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından Srebrenitsa’yı ve yitip giden binlerce Boşnak müslümanı selamladı./ EGE BASIN GRUBU  aliağa güncel haber

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 232 616 28 78 Faks : 0 232 616 28 78